Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Scrisoarea unei românce din Anglia către MAE, după ce trupa Phoenix a fost refuzată la Expo Milano 2015: „Au cântat o jumătate de secol ţara, viaţa noastră“

3
5 Sep 2015 16:55:21
Autor: Stefan Both
Nicu Covaci a fost umilit de cei de la MAE
Nicu Covaci a fost umilit de cei de la MAE

MAE consideră că trupa Phoenix nu este suficient de „reprezentativă”, nu are destulă „notorietate” pentru diaspora şi nu are suficient „specific naţional” pentru a reprezenta România la Expo Milano 2015.

Elena Mioara Ioniţa, o româncă stabilită în Anglia, a trimis o scrisoare deschisă lui Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe Român. Gestul ei vine în urma refuzul MAE de a organiza un concert cu legendara trupă Phoenix la pavilionul României de la Expo Milano.  

„Domnule Ministru, Vă scriu în legătură cu atitudinea ministerului pe care îl conduceţi şi care reprezintă interesele Românilor din diaspora în legatură cu participarea trupei de rock românească Phoenix la Expo Milano 2015. Nu ştiu exact vârsta dumneavostră, dar noi, românii trecuţi de 50 de ani, ne-am născut, crescut şi trăit cu muzica scrisă de Nicu Covaci. În regimul trecut comunist ne-a fost hrană spirituală în toate momentele grele. 

Îmi aduc aminte de noi, copii de 8-9 ani cântând Nunta în taberele de copii şi pionieri. Şi chiar dacă nu era mediatizată la radio şi televiziune, găseam noi mijloacele să facem rost de discuri şi să le ascultăm, şi apoi să le cântăm la întrunirile noastre. Fără frică, fără temeri, aşa cum ne invatau cântecele Phoenix. Şi parcă ne era un pic mai bine. Mai apoi Phoenix a fost interzis. Şi a plecat, sau fugit din ţară, spuneţi cum vreţi. 
 
Am păstrat cu sfinţenie discurile şi casetele şi le-am dat copiilor nostri ca pe o comoară. Iar când, după revoluţie, Phoenix a revenit acasă, în România, copiii noşti, deveniţi adolescenţi, au ştiut să dea celui ce cântase o viaţă folclor românesc în ritm de rock, recunoştrea de care avea nevoie ca să simtă că este dorit şi iubit aici, pe plaiurile lui natale. Fiul meu, şi colegii lui, îmi aduc aminte că îl numeau pe Nicu Covaci ,,Ursul Nostru Din Carpaţi,, ca o premoniţie a cântecului ce l-a scris mult mai târziu, şi care este una din piesele lui de bază.
 
Nicu Covaci şi Phoenix au cântat o jumătate de secol ţara, viaţa noastră de români, obiceiurile româneşti, populare, lupta acestui neam oropsit de soartă impotriva cotropitorilor de tot felul. Eu, şi cunosc sute şi mii de români, din şi din afara ţării, îi cântam muzica de când ne ştim. 
 
A venit apoi o vreme când tot noi, românii, am plecat de acasă după o viaţă mai bună. Ne adunam serile, la câte unul din noi, şi puneam, şi punem şi acum, muzica Phoenix. Am dormit cu Strunga în căştile audio şi cu lacrimi în ochi seri şi nopţi, când ne-a fost greu. Şi muzica ne-a alinat sufletul şi ofurile. Acum, Phoenix reprezintă mladiţa rockului românesc, singura formatie rock cu copii în alcătuire, şi ce copii.
 
Orice ţara din lume ar fii mândră cu asemena odrasle. Dar se pare că noi, românii, nu suntem. Se pare că în ţară nu s-a schimbat nimic. Şi dacă dumneavostră, sau instituţia pe care o conduceţi consideraţi că Phoenix şi Nicolae Covaci nu sunt reprezentativi pentru muzica româneasca, apoi daţi-ne voie, nouă, celor din diaspora, să vă contrazicem. Încerc, ca un om normal, să îmi explic atitudinea MAE.
 
Şi singura explicaţie plauzibilă care îmi vine în minte este că, probabil, actualul Phoenix şi Nicolae Covaci ar fii surclasat, din toate punctele de vedere ceilalţi participanţi români la festivalul respectiv, şi probabil, în modul dumneavostră propriu, aţi încercat să protejaţi pe cei mai purin pregatiţi profesional. Fie şi aşa, noi, diaspora iubitoare de ţară şi de muzica ei, de o jumătate de secol împământenită în inimile nostre, nu vă vom ierta. Şi vom face tot ce ne stă în putinţă să reparam greşelile unora, făcute fie cu sau fară intenţie”, Elena Mioara Ioniţa - Brand Manger Sevenoakx England.

Citeşte şi:
 
Nicu Covaci, umilit de Ministerul Afacerilor Externe: Phoenix nu are suficientă "notorietate" pentru a reprezenta România la Expo Milano

INTERVIU Florin „Moni“ Bordeianu, primul solist vocal de la Phoenix: „Ion Iliescu ne-a cerut să renunţăm la numele Sfinţii şi să cântăm în româneşte“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Jakob contribuabilu`
5.09.2015, 23:44:36

Cine mama dracului e ministru` asta ? Omu` asta nu-i tot la cap ??? Cum sa nu fie Phoenix reprezentativa pt Romania si muzica romaneasca ?

+1 (1 vot)
Stanila Ion
6.09.2015, 11:58:23

Nu se ocupa ministrul, personal, de organizarea Expo Milano, dar poate avea un cuvant de spus. Daca nu stii cine este citeste despre litigiul cu Ucraina legat de platforma continentala.

Mircea Mircea
6.09.2015, 16:11:42

Cine sa fie? Vreun fost activist de partid care a simtit cum ii sta in gat o celebritate pecum e Nicu Covaci, pe cand el era un biet organizator de "reuniuni tovarasesti" prin anii '60!

Modifică Setările