Scrisoarea de protest a medicilor de la "Dermatologie", pentru primarul Robu: “Mutarea clincii ar fi nejustificată şi contraproductivă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica de Dermatologie din Timişoara funcţionează în acest spaţiu din 1745
Clinica de Dermatologie din Timişoara funcţionează în acest spaţiu din 1745

În urma decizici primarului Nicolae Robu, de a muta clinica de Dermatologie, din centrul oraşului, în fosta clădire a Universităţii Tibiscus, din Complexul studenţesc, medicii spitalului au transmis o scrisoare prin care arată greşeala care este pe cale să se facă

Medicii susţin că având în vedere investiţiile care s-au făcut în clinică anii trecuţi, nu se justifică o mutare, care ar necesita alte sume importante de bani. Redăm în întregime scrisoarea semnată de colectivul Clinicii Universitare de Dermatologie şi Venerologie Timişoara.

“Prin eforturile conjugate ale Primăriei Timişoara şi ale conducerii Spitalului Municipal, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, am reuşit să aducem aspectul şi funcţionalitatea clinicii universitare de Dermatologie si Venerologie în normele statuate de autoritatea sanitară. În acest scop s-au amenajat saloanele, fiind dotate cu grupuri sanitare, geamuri termopane, pardosele cu gresie sau tarkett, s-a înfiinţat un centru de fototerapie (cu sponzorizare de la firma ABBOTT), s-au amenajat spaţii speciale pentru medicii rezidenţi, s-a început climatizarea încăperilor, s-a amenajat un centru de studii clinice, camera de gardă pentru asistenţi, s-a dotat si amenajat Laboratorul de analize medicale, si poate cel mai important fapt
cladirea in care este locata clinica nu este revendicata in timp ce alte 5 clinci si o policlinica revendicate sunt in situatia de-a parasi in regim de urgenta locatia actuala etc.

Comparativ cu situatia precara a unitatilor revendicate, care se cere soluţionată de urgenţă, suntem surprinşi de prioritatea de grad zero pe care primăria o acordă mutării clinicii noastre, mutare care în mod evident: nu este necesară, nu este urgentă, ar implica sume şi eforturi considerabile. Ar surveni în momentul în care tocmai s-au finalizat investiţii majore (de peste 500.000 euro!) pentru reabilitarea cladirii pe structură de spital, soldate cu funcţionalizarea optima a clinicii în conformitate cu standardele medicale în vigoare.

De mai multe ori pe an, clinica noastră găzduieşte cursuri postuniversitare şi evenimente internaţionale (congrese, simpozioane, conferinţe), ca o consecinţă a faptului că discutăm despre o prestigioasă clinică universitară, dar şi a faptului că aici a fost întemeiată Societatea Română de Dermatopatologie (www.srdpat.ro). Dorim să vă reamintim importanţa acestei clinici şi în proiectul iniţiat de dr.Manfred Beleut - co-fondator ştiinţific al companiei PAREQ AG, unul dintre 100 cei mai promiţători bio-leaders care formează BioVision Nxt, pentru transfer de tehnologie şi know-how în materie de oncologie către Universitatea de Medicină Victor Babeş Timişoara, proiect prin care îşi propune să înfiinţeze aici o biobancă naţională de ţesuturi, în scopuri de cercetare a bolilor de piele”.

Clinica Universitara de Dermatologie si Venerologie:
-reprezintă şi găzduieşte 50 de paturi
-reprezintă şi găzduieşte Centrul de Combatere a bolilor cu transmitere sexuală care are în structura şi laboratorul de serologie specifică pentru Bolile cu Transmitere Sexuala,
-desfăşoară Programul Naţional pentru epidermolize buloase şi Programul de terapii biologice pentru pacienţii cu Psoriazis moderat şi sever acoperind şi judeţele limitrofe,
-are în compoziţie şi un centru de testare alergologică cutanată.

Tot în acest imobil mai funcţionează şi Secţia de Radioterapie, Cabinet de ginecologie, Secţia de Ortoptică, Cabinet Sanepid, Laborator de Bacteriologie al Spitalului Municipal, Laboratorul Clinicii şi o farmacie a SCMUT.

Nu în ultimul rând vă reamintim că suntem o clinică universitară dotata cu un amfiteatru modern în care-şi desfăşoară activitatea, pe lângă personalul medical şi didactic: 350-400 studenţi români şi străin-săptămânal, 50 rezidenţi români şi străini - zilnic; şi sunt în desfăşurare 3 studii clinice, 2 proiecte POSDRU şi 1 proiect internaţional româno-elveţian.

Mentionăm că amfiteatrul a fost construit cu fonduri de la Consiliul Judeţean Timiş şi sponzorizări proprii. Laboratorul clinicii deserveste şi Clinica de Oftalmologie, permiţând recoltarea în laborator a secreţiilor ocular (proba indispensabilă pentru chirurgia de profil oftalmologic) şi Clinica de Radioterapie.

Considerăm că noua locaţie propusă este necorespunzătoare (contrar promisiunilor de a ni se asigura o locaţie şi un standard mai bun decât cel actual) şi contraproductivă (din punct de vedere al accesibilităţii pacienţilor, fără mijloace de transport în comun în apropiere, fără lift şi rampe –pacienţilor dermatologici care în general se deplaseaza greu şi unii sunt chiar nedeplasabili le va fi dificil să ajungă la clinică şi ulterior să se deplaseze la etajele 2 şi 3 ale clădirii.

Credem că nu se pot asigura circuitele cadre sanitare, pacienţi infectioşi şi neinfecţioşi, circuitul alimentelor, materialelor sanitare etc, având în vedere că există doar două intrări fapt care contravine normelor impuse pentru combaterea infecţiilor nosocomiale; mai menţionăm şi necesitatea de a se asigura circuitul studenţilor şi rezidenţilor, clinica fiind şi o bază didactică a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara.

Cu riscul de a ne repeta, afirmăm că în comparaţie cu situaţia Secţiei de Chimioterapie, a cărei mutare este forţată de împrejurări, mutarea clinicii noastre, în care tocmai s-au încheiat reparaţiile menite să o aducă la un standard decent şi legal de funcţionalitate, ar fi nejustificată şi contraproductivă, costurile de mutare şi reamenajare negăsindu-şi justificarea şi impovărând inutil un buget local şi aşa debil şi grevat de alte priorităţi majore.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o clinică dermatologică necesită investiţii majore (deja efectuate în cadrul clinicii noastre), acestea impun un necesar de spaţii, pe care îl anexăm alăturat, în vederea respectării circuitelor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru o clinică universitară.

La momentul actual, Spitalul Municipal de Urgenţă, Clinica Universitara de Dermatologie şi Venerologie tocmai au fost autorizate şi sunt în proces de acreditare, motiv pentru care credem că această reabilitare a unei clădiri din start neconcepută cu funcţionalitate medicală va defavoriza acesta proces al autorizării şi acreditării.

Costurile care s-ar impune pentru reamenajarea cladirii propuse s-ar dirija mai eficient către dezvoltarea altor servicii medicale deficitare şi imperios necesare (centre de cronici, de pacienţi terminali etc).

Precizăm că locaţia ultracentrală a Clinicii Universitare de Dermatovenerologie din Timişoara nu este un caz singular pe harta europeană, o locaţie similară o are de exemplu şi Clinica Dermatologică a Universităţii Medicale din Munchen, din Londra, din Szeged sau din Viena – locatia Clinicii DV din Timisoara fiind o altă asemănare a Micii Viene cu Viena (in Romania, Clujul are o situatie comparabila).

Clinica noastră funcţioneaza în această locatie din 1745 şi are o accesibilitate şi adresabilitate optimă din partea pacienţilor şi personalului.

În speranţa că decizia dumneavoastră se va baza pe argumente coerente, logice, cumpătate si justificate financiar, în care interesele pacienţilor, dar şi ale proceselor didactice universitare, medicale şi ştiinţifice vor prima, şi că veţi ajunge la concluzia că în fond nu se ridică problema mutării clinicii noastre  (pe care o considerăm o problemă falsă), vă mulţumim pentru atenţia şi timpul acordat şi aşteptăm o rezoluţie favorabilă intervenţiei noastre”, a transmis colectivul Clinicii Universitare de Dermatologie şi Venerologie Timişoara.

Pe lângă primarul Nicolae Robu, scrisoarea a mai fost trimisă la Consiliul Judetean Timişoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Direcţia de Sănătate Publică Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie “V. Babeş” Timişoara, Ministerul Sănătaţii, Casa de Asigurări de sanătate Timişoara şi Sindicatul SANITAS.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite