Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Scuza găsită de un mare lanţ de magazine după ce a afişat la raft preţuri mai mici decât la casă. Amenda primită - 7.000 de lei

27
28 Dec 2019 04:25:43
Autor: Daniel Dancea
Un supermarket a contestat în instanţă o amendă de 7.000 de lei primită pentru practici comerciale înşelătoare FOTO Arhivă
Un supermarket a contestat în instanţă o amendă de 7.000 de lei primită pentru practici comerciale înşelătoare FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală într-un dosar în care un lanţ de supermarketuri a contestat amenda primită de la Protecţia Consumatorului pentru că a afişat la raft preţuri mai mici decât la casă.

Profi a pierdut definitiv un proces deschis împotriva Protecţiei Consumatorului după ce compania a fost amendată cu 7.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare. Concret, în urma unui control realizat în iunie 2018 la un magazin Profi din Cenad, judeţul Timiş, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au descoperit mai multe produse care aveau afişat la raft un preţ mai mic decât cel de la casă.

Spre exemplu, la un sortiment de pâine preţul la raft era de 1,41 lei, iar la casă 1,85 lei. La un sortiment de îngheţată preţul la casă era cu aproape 60 de bani mai mare decât la raft. De asemenea, la un alt sortiment de îngheţată preţul afişat la raft era de 1,65 lei pe când, la casă, preţul produsului era de 2,49 lei.

Apărarea supermarketului

În procesul prin care a contestat amenda de 7.000 de lei, Profi a arătat că „operează la nivel naţional un număr de peste 700 magazine, în care numărul minim de produse sortimentate este de cel puţin 3.000 produse”. „Faptul că au existat 3 etichete al căror preţ era greşit inscripţionat nu poate determina intimata (n.r. Protecţia Consumatorului) să considere că aceasta induce în eroare consumatorii în mod cu totul voit şi rău intenţionat”, a arătat Profi în instanţă.

Reprezentanţii companiei de retail le-au cerut judecătorilor să aibă în vedere că „unul din angajaţii săi a omis să o înlocuiască cu etichetele corecte, etichete care de altfel ar fi indicat preţul correct”. Profi a mai arătat că „ceea ce s-a întâmplat nu este o dovadă a practicii înşelătoare, ci este o eroare umană, eroare care se poate petrece în orice domeniu şi oriunde, fie că este vorba despre etichetarea unor produse fie că este vorba despre alte acţiuni mai complexe care sunt efectuate de oameni”.

Avocaţii supermarketului au mai arătat că amenda de 7.000 de lei este „vădit disproporţionată ra portat la gravitatea faptei şi la modalitatea de realizare a acesteia”. Profi a mai arătat în instanţă că „consumatorul are posibilitatea de a verifica preţul produsului în cadrul magazinului, prin dispozitivele amplasate în magazin tocmai pentru a diminua astfel de erori umane şi consumatorul are oricând posibilitatea să returneze produsul, operatorii economici fiind de-a dreptul sancţionaţi în cazul în care refuză returul”.

Decizia instanţei

Atât în primă instanţă cât şi în apel cererea Profi de anulare a amenzii a fost respinsă de judecători, care au considerat că „starea de fapt astfel redată nu a fost contestată de către apelanta-petentă, aceasta susţinând că fapta reţinută în sarcina sa nu constituie contravenţia prevăzută de art. 6 lit. d din Legea nr. 363/2007 şi nu echivalează cu desfăşurarea unei practici comericale înşelătoare”.

„Expunerea spre vânzare a unor produse prin afişarea unor preţuri mai mici decât cele solicitate la casa de marcat se subsumează, în mod evident, noţiunii de practică comercială înşelătoare, astfel cum a fost definită şi descrisă de legiuitor, neputând fi reţinute aspectele invocate de apelantă cu referire la necesitatea caracterului repetitiv al faptei”, au arătat judecătorii care au decis să menţină amenda aplicată de Protecţia Consumatorului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Klaus Ciochannis
28.12.2019, 09:16:36

Așa fac toate magazinele mari: Auchan, Cora, Carrefour și altele. E regula, nu excepția. 7000 de lei amendă e o nimica toată, o scoate din păcăleala clienților într-o zi sau mai repede. Un singur magazin amendat dintre sute sau poate mii e o nimica toată. Mergeți acum în orice magazin mai mare și o să vedeți nu știu câte produse cu prețul mânărit. Aparatele de verificat prețul sunt rare, camuflate sau nu funcționează.

+11 (13 voturi)
Red Reddington
28.12.2019, 09:27:27

Amenzile de genul,sunt probabil 0.01% din plusul scos,din aceasta excrocherie,cum dealtfel si cei cu furtul lemnelor...le dai amenda 1000 lei,dar ei ani de zile au scos milioane de euro. Cum de altfel si cei de fac cateva luni in control judiciar,cu suspendare sau din 10 fac 2 ani...dupa ce au furat din banii statului,milioane de euro. Ma uitam aseara la un documentar,despre compania Nestle. Intr-un oras din America,tevile de apa s-au degradat,si in apa de consum,se gasea o incarcatura grea de plumb. Compania Nestle a venit,a inchiriat toate izvoarele naturale cu 200 dolari anual,a facut niste fatade ale unor cladiri,a vopsit un gard a unui spatiu de joaca,a facut in asa fel,incat cetateanul a crezut ca Nestle vine in ajutorul lor. Insa nu...Apa care costa 3,6 dolari,ajungea la raft cu 7000 dolari...Oriunde este pretul exagerat,in goana dupa bani,insa goana asta distruge mult din bunul curs al vietii.

+9 (9 voturi)
Vasile Preda
28.12.2019, 10:27:48

Ați observat că tot timpul când se întâmplă greșeli, prețurile de la raft sunt mai mici ca cele de la casă și niciodată invers?!

+15 (15 voturi)
Anonymustransylvanus
28.12.2019, 10:31:13

Tot asa am patit si noi cu L--l si a doua oara le-am spus ca voi suna la Protectia Consumatorului.Si-au cerut mii de scuze dar le-am spus ca nu cred ca e o greseala din moment ce tot timpul pretul de la casa e mai mare ca cel de la reft si niciodata invers....

+8 (8 voturi)
Un Observator
28.12.2019, 10:48:20

Ar trebui o amenda de 700000 euro asa sigur s-ar gandi de doua ori sa faca asa ceva. Si la Me..a am intalnit asta si m-am certat cu ei si am luat produsul la pretul de la raft. Asa spune legea.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările