Se caută soluţii pentru un tren turistic între Timişoara şi Radna. „Un tren de epocă ar putea să ducă oamenii într-o zonă superbă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea franciscană de la Radna
Mănăstirea franciscană de la Radna

Asociaţia civică Ariergarda încearcă să repună pe şine trenul care face legătura între Timişoara şi Radna (judeţul Arad). CFR a suspendat această rută în urmă cu mai bine de un an, pe motiv de nerentabilitate, fără să ţină cont de potenţialul turistic pentru anul capitalei culturale europene, 2021.

Timişoara şi Radna sunt despărţite de aproximativ 60 de kilometri, iar un tren turistic ar putea să reprezinte o soluţie bună ca oaspeţii Timisoarei să ajungă să mănăsirea franciscană de la Radna, oraşul Lipova, cetatea de col XIII de la Şoimoş, podgoria Aradului sau valea Mureşului.

„Am aflat cu adâncă neplăcere de faptul că s-a închis vechea linie ferată Timişoara-Radna. În felul acesta se întrerupe o legătură turistică cu Radnna şi Lipova aşa că am zis să facem un apel către societatea civilă, către autorităţile de transport, către privaţii din transport, încât să realizăm împreună o salvare a acestei linii. Este în stare bună de funcţionare, dar nu mai sunt trenuri pe ea”, a declarat preşedintele asociaţiei Ariergarda, scriitorul Daniel Vighi.

Turism în zona de 200 de kilometri în jurul Timişoarei

Dosarul Timişoara 2021 conţine şi o secţiune dedicată turismului cultural, care cuprinde o zonă de 200 de kilometri în jurul capitalei Banatului. Daniel Vighi îşi imaginează un tren de epocă, care să ducă turiştii într-o vizită de o zi, în locuri pline de istorie şi de o frumuseţe răpitoatre. 

„Zona este superbă. Se poate imagina un tren de epocă cu care turiştii din capitala cultureală europeană să meargă în aceste locuri istorice. Este mănăstirea franciscană de la Radna, cetatea din vremea regelui Bela al IV-lea, renovată de Sigismund de Luxemburg. Lipova este locul în care a murit marele guvernator al Banatului Filipo Scolari, tot acolo se află vechiul bazar otoman, biserica fostei episcopală ortodoxă, se află muzeul de artă, muzeul Sever Bocu, se află acolo şi parcul cu apa minerală, în zonă este şi biserica catolică de la Neudorf, podişul Lipovei, e Mureşul. Toate locurile sunt frumoase şi este aşa numitul turism de proximitate, e la îndemâna noastră. E păcat să ratăm aceste oportunităţi”, a mai spus Daniel Vighi.
 

Imagine indisponibilă

Mănăstirea franciscană de la Radna
 

„Ar arăta bine vagoane mai de epocă”

Asociaţia Ariergarda face un apel public pentru introducerea unui tren turistic, fie de stat, fie privat, aganjându-se să realizeze excursii, trasee, promovare şi marketing. 

„Poate se oferă cineva să ofere, la sfârşit de săptămână, să pună în circulaţie două-trei vagoane. Ar arăta bine vagoane mai de epocă, cu locomotive mici. Poate să fie şi firme private, poate să fie şi CFR. Eu regret foarte multă că în anii 90 s-a renunţat la cel mai vechi tren electric din zona asta de Europa, care mergea prin podgoria Aradului. Era din 1901, o frumuseţe, era de o poezie extraordinară. Ce efect turistic ar fi avut astăzi?!”, a mai afirmat Vighi.

Imagine indisponibilă


Cetatea de la Şomoş

Asociaţia Ariergarda este şi cea care a demarat turismul cultural pe valea Mureşului, la castelele de acolo, în urmă cu zece ani. Tot Ariergarda a fost cea care a reuşit să înduplece CFR să nu scoată trenurile de pe Semeringul Bănăţean, de pe ruta Anina-Oraviţa. 

Citiţi şi

FOTO Papa Francisc şi-a trimis reprezentantul la Radna. Banatul a fost pentru o zi centrul lumii creştine

Povestea icoanei făcătoare de minuni din basilica Maria-Radna, care vreme de 350 de ani ar fi vindecat mii de oameni

FOTO Uluitoarea poveste a Cetăţii Şoimoş, construită între 1272-1275, la sfârşitul Dinastiei Arpadiene

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite