Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

18
18 May 2016 04:05:26
Autor: Stefan Both
Langoşul se prăjeşte în ulei încins FOTO wikipedia.org
Langoşul se prăjeşte în ulei încins FOTO wikipedia.org

Gustoşii langoşi, fie ei simpli, cu brânză, caşcaval, smântână sau cu mujdei de usturoi, au un mare succes şi în România. Preparatul este originar din Ungaria.

Langoşul este marcă înregistrată a bucătăriei maghiare. Numele vine din cuvântul “lang”, ceea ce în maghiară înseamnă „flacără“. Se face trimitere astfel la modailitatea în care se prepară langoşii. 

Unele surse spun că această mâncare a ajuns în bucătăria ungară în perioada dominaţiei turceşti, alţii susţin că ea este acolo încă de pe vremea romanilor (unde a apărut strămoşul focacciei de azi).

Langoşul este o gustare rapidă făcută din aluatul de pâine, care se cocea la gura cuptorului foarte repede. Mai târziu, langoşul a ajuns să fie prăjit în ulei încins.

Cert este că langoşul are o tradiţie îndelungată în Ungaria, dar care s-a extins în fostele teritorii deţinute de maghiari, precum Voivodina, sudul Slovaciei, Transcarpatia ucraineană, Banat sau Transilvania. 

Langoşul are un mare succes şi în Austria, Cehia sau România. Acestea se găsesc de regulă în aşa numitele langoşerii, aflate pe străzi, în pieţe, în zona târgurilor sau în diferite bufeturi sau prăvălii cu produse de panificaţie. 

Langoş cu smântână şi caşcaval FOTO wikipedia.org
 
Reteţa langoşului este foarte simplă. Este nevoie de făină, apă, drojdie şi sare. Aluatul se aruncă în ulei încins, iar după un timp relativ scurt se scoate langoşul pufos şi rumen. Se servesc simpli sau cu brânzeturi (brânză, caşcaval, telemea), cu smântână, cu mujdei de usturoi, cu dulceaţă, dar şi cu diverse mezeluri, cum ar fi cu cârnaţi.

Citeşte şi:

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
18.05.2016, 09:33:43

Ooooo,si asta e de la unguri???? Si noi cu ce ne mai mandrim,cu borsul de fasole????

0 (4 voturi)
Ovidiu Stoica
18.05.2016, 11:33:18

E raspandit din Turcia pana in toata zona Balcanilor si Estul Europei, cel mai probabil a fost adus de turci odata cu invaziile din Evul Mediu.

-3 (3 voturi)
eu doar constat
18.05.2016, 10:38:11

Eu stiu ca este de fapt originar din Austria, unde face parte din Mehlspeise (Feluri de mancare din faina) si se numeste Platzky.

0 (2 voturi)
Stanila Ion
18.05.2016, 11:42:28

Sa te crucesti, niste migratori i-au invatat pe bastinasii, nu numai din Romania ci si din tarile vecine, sa faca aluatul de paine dospit cu drojdie din care se fac langosii. Ba mai mult, alta trasnaie, cica ar putea fi de pe vremea romanilor. Cred ca d-l Both vrea sa rescrie istoria, altfel cum or fi ajuns triburile migratoare in contact cu romanii !?

-2 (6 voturi)
Ovidiu Stoica
18.05.2016, 12:09:53

Articolul e o aiureala. Originea nu e cunoscuta cu certitudine dar daca vrei sa discuti in termeni de probabilitati cea mai probabila origine ar fi in bucataria turceasca (judecand dupa raspandirea geografica Turcia, Balacani, Europa Centrala).

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările