Semnături pentru ca oamenii să aibă dreptul să ţină în apartamente câini şi pisici fără aprobarea vecinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de animale din Timişoara cer anularea Hotărârii de Consiliu Local care interzice deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul vecinilor

Asociaţia Micaela şi pensiunea de animale Dog Camp a iniţiat o campanie de anulare a HCL din 2009, care limitează un drept fundamental de a deţine un animal de companie în propriul apartament fără acordul vecinilor. Indeea a pornit de la cazul unui timişorean care s-a văzut nevoit să renunţe la câinele său, un collie, de care a stat alături nouă ani, după ce s-a mutat într-un apartament nou, în centrul oraşului. Acesta nu a putut obţine semnătura de la toţi vecinii, aşa cum cere Hotărârea de Consiliu Local. În primă fază a fost amendat cu 800 de lei, apoi a decis să lase câinele la o pensiune de animale. 

Art.21 alin.g din HCL nr.206/26.05.2009 spune că în Timişoara este contravenţie “deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului locatarilor din şase apartamente limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj al apartamentului de deţinere al animalului de companie”.

“Am plecat de la cazul lui Ciprian, care nu mai poate sta alăîturi de câinele său, după ce s-a mutat într-un apartament nou. Are un vecin - care nici măcar nu locuieşte acolo, se duce o dată pe lună la apartament, care refuză să semneze. S-a trezit cu reclamaţie, iar Poliţia Locală i-a dat amendă de 800 de lei. Nu este singurul caz de acest gen. Avem multe sesizări de acest gen, toate sunt cazuri tulburătoare. Am zis că trebuie să facem ceva. Acţiunea noastră a coincis cu un al caz care a ajuns în instanţă, exact pentru acelaş motiv, pentru eradicarea acestei litere din HCL. Este o hotărâre nedreaptă, este abuzivă şi care contravine dreptului de proprietate, care este garantat de Constituţia României”, a declarat Mihaela Graure, de la Asociaţia Micaela.

Imagine indisponibilă


 

Alte oraşe au renunţa la asemenea hotărâri

Şi alte oraşe din România au avut asemenea hotărâri de consiliu, însă ele au fost anulate. Nu e normal ca un vecin rău voitor, singurul din toţi vecinii să decidă soarta unui animal de companie, spun iniţiatorii petiţiei.

“Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Satu Mare dar şi alte oraşe au avut asemenea HCL-uri, dar au fost anulate. La Oradea au câştigat în instanţă proprietarii de animale. La Arad nici nu s-a pus problema de o asemenea hotărâre. Cred că oricine are dreptul să aibă un animal de companie dacă îşi doreşte acest lucru. Atât vreme cât nu deranjezi vecinii, respecţi legea, animalul este vaccinat, deparazitat, sterilizat nu vă de ce trebuie să fi pus în situaţia să renunţi la el. Ei vin şi te amendează. La întrebarea şi ce fac cu câinele, ei spun abandonează-l. Nu cred că asta e soluţia într-un oraş civilizat. Acest HCL este o aberaţie. Sunt copii care pot creşte frumos cu un animal, sunt copii autişti care au nevoie să interacţioneze cu un animal, sunt persoane care şi-au pierdut pe cineva drag şi vor să-şi ia un animal de companie, sunt bătrâni singuri care vor să aibă alături un suflet cald. De ce să le luăm acest drept? Nu e normal. În plus există şi legea 205/2004 privind protecţia animalelor, care dă dreptul oamenilor să deţină animale de companie”, a mai spus Mihaela Graure.

Imagine indisponibilă

Acţiunea de strângere de semnături a început în 9 octombrie. Iubitorii de animale pot semna petiţia în Parcul Central „Scudier”, zilnic, între orele 10.00-18.00, până în data de 21 octombrie. Semnăturile strânse vor fi depuse la Primăriei Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite