Sentinţa primită de un bărbat care i-a „furat” lumina unei vecine: „De dimineaţa până seara eu nu văd soarele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui bărbat care şi-a construit, ilegal, o vilă în curtea unei clădiri istorice scoate la iveală slăbiciunea autorităţilor în faţa celor care îşi fac de cap în domeniul construcţiilor.

Era anul 2015 când Luminiţa Simionescu, angajată a Universităţii Politehnica din Timişoara şi proprietară a unui mic apartament în Palatul Ancora, o clădire istorică din oraş, sesiza că în curtea interioară a clădirii „răsare” o construcţie care riscă să îi acopere geamul, afectându-i singura sursă de lumină naturală.  Femeia avea să constate că vecinul său, Constantin Dobre, construieşte fără autorizaţie. Practic, bărbatul, proprietar al unui apartament cu o cameră în curtea clădirii, a început construirea în jurul camerei sale, sub pretextul unor lucrări de extindere, a unei adevărate vile.

Luminiţa Simionescu a sesizat toate autorităţile competente. Poliţia Locală a descins la faţa locului şi l-a amendat pe proprietar, dispunând sistarea lucrărilor. Inclusiv primarul Nicolae Robu a descins la faţa locului, pregătit să intre cu buldozerul în clădire. Pentru că imobilul construit ilegal se afla pe un teren al statului aflat în folosinţa lui Dobre, primăria nu s-a putut atinge de construcţie. Bărbatul a contestat amenda în instanţă şi a pierdut.

Dispoziţia de sistare a lucrărilor nu l-au împiedicat însă pe Dobre să construiască, reuşind să acopere casa şi să se mute în ea. În paralel, la plângerea Luminiţei Simionescu a fost deschis un dosar penal. Recent, Constantin Dobre a fost condamnat la 11 luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei. La această sentinţă s-a ajuns după ce bărbatul a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
 

Imagine indisponibilă

Sentinţa penală nu face nicio referire la desfiinţarea construcţiei ilegale, iar condamnarea vecinului său nu o încălzeşte cu nimic pe Luminiţa Simionescu atât timp cât soarele tot nu poate să intre în casa ei. „Pe mine mă interesează construcţia în sine care este tot acolo şi nu am nicio bază să îmi recapăt lumina că pentru asta mă lupt cu vecinul. De dimineaţa până seara eu nu văd soarele”, a declarat Luminiţa Simionescu.

Poliţia Locală Timişoara a comunicat că li s-a comunicat Direcţiei de Urbanism şi Serviciului Juridic din Primăria Timişoara că bărbatul care a construit ilegal a pierdut procesul prin care contesta amenda aplicată de Poliţia Locală. „Direcţia Urbanism şi Serviciul Juridic sunt singurele îndreptăţite să demareze procedurile legale pentru desfiinţarea construcţiei în cauză”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale.

Imagine indisponibilă

Întrebat în urmă cu două săptămâni, după ce a fost pronunţată şi sentinţa penală, ce poate face primăria pentru a demola construcţia ilegală, primarul Nicolae Robu a declarat că va face o verificare a procedurilor de urmat. „Presupun că în aceste condiţii vom putea să impunem desfiinţarea a ceea ce s-a construit fără autorizaţie. O să fac o documentare şi dacă se poate, ceea ce am vrut să fac acum doi ani o să fac acum. Îmi va face o mare placere să merg cu buldozerele acolo şi să le dăm un exemplu celor care cred că sunt mai presus de lege”, declara Nicolae Robu în 13 martie.

Imagine indisponibilă

„Adevărul” a revenit cu o întrebare pe tema soluţiei din cazul construcţiei ilegale din Curtea Palatului Ancora, însă primăria nu a făcut niciun pas pentru demolarea lucrării ilegale. „O să le cer colegilor din cele două structuri. Nu mai fac comentarii. Viteza cu care se mişcă Urbanismul ştiţi că mă nemulţumeşte. O să îi pun la treabă şi dacă suntem în drept să intervenim cu buldozerul o vom face. Chiar cu plăcere, ca să fiu sincer pentru că aşa ticăloşie merită un tratament puţin mai în forţă pentru a da un exemplu şi altor persoane care sfidează legea şi bunul simţ”, a declarat Robu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite