Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Serbia a introdus închisoarea pe viaţă în cazurile de viol şi crimă când victimele sunt copii. În România oamenii semnează pentru introducerea pedepsei cu moartea

15
30 Jul 2019 09:37:12
Autor: Stefan Both
Igor Jurici la înmormântarea fiicei sale FOTO maxportal.hr
Igor Jurici la înmormântarea fiicei sale FOTO maxportal.hr

Noua lege din Serbia a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Turici, o adolescentă răpită, violată şi ucisă în 2011. În acest timp, în România, în numai câteva zile de la crima din Caracal, s-au strâns peste 140.000 de semnături pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

În contextul crimei de la Caracal, unde două adolescente au fost răpite, violate şi ucise, se discută din nou despre înăsprirea pedepselor în România. Nu cu mult timp în urmă, în luna mai 2019, una dintre vecinele României, Serbia, tocmai a făcut un pas important în acest sens. 
 
Parlamentul de la Belgrad a modificat Codul Penal prin introducerea pedepsei cu închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate. Acesta se va aplica pentru infracţiuni precum violul şi crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate şi persoane lipsite de ajutor. 
 
Noua lege a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Turici, o adolescentă rapită, violată şi ucisă în 2014. 
 
Tijana avea numai 15 ani atunci când a fost ucisă fără milă, într-un sat din provincia Vojvodina. În seara de 25 iulie 2014, fata a  fost răpită de pe stradă de Dragan Djuric (34 de ani), care a violat-o, apoi a ucis-o şi a îngropat trupul la marginea unei păduri. Criminalul a fost arestat după 13 zile şi şi-a recunoscut faptele.
 

Igor Jurici FOTO osetisrbiju.rs
 
Igor Juric, tatăl fetei, şi-a asigurat sprijinul a 160.000 de persoane pentru iniţiativa sa şi a fost prezent în Parlament, la semnarea actului normativ.
 
Sunt înăsprite pedepsele şi pentru cei găsiţi vinovaţi de tortură, violenţă domestică, fraudă fiscală sau acte de cruzime împotriva animalelor.
 
Serbia are statut de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, încă din 2012, negocierile fiind demarate în 2014, astfel că vestea nu a fost primită cu bucurie în Uniune. Se spune că noile norme încălcând convenţiile internaţionale şi standardele U.E. 
 
Mai mult, Dunja Mijatovici, comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a cerut Parlamentului de la Belgrad să reconsidere noile amendamente. Regulile europene în domeniu spun că o sentinţă pe viaţă trebuie să includă posibilitatea eliberării. 
 
Petiţie pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în România
 
După cazul crimei de la Caracal, peste 140.000 de persoane au semnat petiţia prin care se cere reintroducerea pedepsei cu moartea în România. Iar numărul celor care semnează creşte cu rapiditate.
 
Pedeapsa cu moartea a fost abolită prin Decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, decizia fiind cuprinsă în Constituţia României din 1991. 
 
“De asta avem nevoie de pedeapsa cu moartea, pentru aceste creaturi profund defecte şi ireparabile. Merită această bestie indulgenţă? Cerem modificare codului penal prin înăsprirea pedepselor pentru viol, pedofilie şi crimă. Modificare articolului 218, (1) introducerea pedepsei de 25-50 de ani de închisoare pentru viol, în loc (3-10 ani) închisoare cât este în prezentul cod şi pedeapsa cu moartea pentru crime odioase comise de criminali care nu mai pot fi reintegraţi în societate! Anii de închisoare, sau pedeapsa cu moartea, ar trebui aplicate, în funcţie de gravitatea criminalităţii/faptei. Pedeapsa capitală trebuie aplicată ca masură extraordinară în cazuri similare bestiei/scursurii care deliberat a ucis nişte copile!”, scrie Victor Constantinescu, autorul petiţiei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Un cititor
30.07.2019, 09:52:07

Si la noi trebuie introdusa aceasta lege, dar pe viata ! Fara carti scrise contra beneficii, fara bani contra relelor conditii din penitenciare, fara reducerea pedepsei pt ca nu ai usa la buda in inchisoare.......... Nu se poate introduce pedeapsa cu moartea ? trebuie introdusa ac lege. O crima trebuie sa pedepseasca criminalul pe viata, deoarece acea victima nu mai poate reveni printre cei vii. Iar conditiile din penitenciare trebuie asigurate pe cat posibil, doar pt pedepsele celor care au comis greseli minore si fara voia lor. In rest, acolo la cei mai rai puscariasi, conditiile trebuiesc asigurate dupa ce se asigura conditiile din scoli, spitale confortul cetateanului corect. Acela trebuie rasplatit. Nu le place puscariasilor?! Sa nu comita ilegalitati ! Deorece inchisoarea nu este hotel !

+5 (5 voturi)
Un cititor
30.07.2019, 09:54:42

Pt ca da ! PSD-ALDE si mafiotii Dragnea, Tariceanu etc.....asta au dorit: sa transforme inchisoarea in hotel ! Da, si Tariceanu acum se vrea Presedinte ! Cata nesimtire ! Ne crede cretini de-a binelea sa-l votam ! Crede ca toate astea se sterg cu buretele !

+5 (5 voturi)
Un cititor
30.07.2019, 10:01:17

...Pt ca...."magnatii" nostri politruci, magnati pe banii statului... asta au dorit : sa faca inchisoare in sanul familiei, in vilele luxoase, picior peste picior, comandand o pizza, si cu o cafea in fata ! In ce tara traim?! Bietii de ei sunt bantuiti de Statul Paralel si de SRI ?! Cat de prosti putem fi noi romanii, sa ne lasam pana intr-atat calcati in picioare ?!

+2 (2 voturi)
Un cititor
30.07.2019, 10:10:43

...ori nu-i chiar asa, nu mai suntem in secolul XIX, s-a abolit sclavia, nu suntem organizati in triburi ! Suntem in secolul XXI !

-1 (1 vot)
Adrian Foangǎ
30.07.2019, 10:06:20

Serbia nu este in UE, va renunta in cativa ani la aceasta lege pentru ca altfel nu vor adera la UE. Cat despre idiotii care semneaza petitii pentru pedeapsa cu moartea... e clar ca sunt atat de prosti incat nici nu merita luati in discutie. Latra aiurea la luna, se stie clar ca in UE nu exista pedeapsa cu moartea, deci trebuie sa fii cu adevarat cretin sa urli pe subiectul asta.

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (15)