Singurul adăpost din Timişoara pentru victimele violenţei domestice. Peste 80 de femei solicită ajutor într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăpostul pentru femei FOTO federatia-caritas.ro
Adăpostul pentru femei FOTO federatia-caritas.ro

Adăpostul pentru victimele violenţei domestice din Timişoara al Federaţiei Caritas a fost deschis în anul 2003. Peste 80 de femei solicită ajutor într-un an.

Anual, în România sunt înregistrate peste 20.000 de plângeri de lovire sau alte violenţe între membrii familiei (conform IGPR 2017), iar una din patru femei este agresată fizic sau sexual de partener ori de fostul partener (după Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, 2014). 

Cu toate acestea, avem o reţea redusă de servicii de prevenţie şi sprijin pentru victime. Din 2003, în judeţul Timiş funcţionează un adăpost pentru victimele violenţei domestice, dezvoltat de Federaţia Caritas. Este al doilea centru de acest gen din România. 

Un singur adăpost pentru femei abuzate

Anii trecuţi a mai existat un adăpost administrat de APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Femeii în România), de asemenea, a mai fost un adăpost al Generaţiei Tinere, la Recaş. Însă acestea au fost închise. Statul nu are niciun serviciu care să ofere adăpost femeilor victime ale violenţei domestice. 

Capacitatea adăpostului nostru este de 12 locuri. Avem şase camere. Victimele violenţei domestice pot fi găzduite aici pentru o perioadă de până la 60 de zile. În cazurile extreme, unde periculozitatea este justificată putem să facem prelungiri”, a declarat Camelia Labadi, responsabiliul Adăpostului pentru victimele violenţei domestice al Federaţiei Caritas.

Cifrele oficiale nu vorbesc însă despre dimensiunea reală a violenţei în familia românilor. “Cazurile declarate sunt foarte puţine faţă de realitate. Femeile nu sunt încurajate să solicite ajutor. Cazurile sunt mult mai multe decât cele care ajung să solicite ajutor. O statistică reală nu avem. Putem să ştim doar de cazurile care ajung la noi. Sunt perioade în care suntem suprapopulaţi. Avem situaţii în care trebuie să refuzăm cazuri”, a mai spus Camelia Labadi. 

“Doamnele nu decid să plece de acasă de la abuzul emoţional”

În adăpost se asigură protecţia, securitatea şi siguranţa victimelor violenţei în familie şi a copiilor aflaţi în îngrijirea lor. Femeile primesc îngrijire medicală, consiliere psihologică, socială şi juridică, însă de multe ori ele se întorc la bărbaţii care le-au abuzat. 

Cazurile fericite sunt cele în care femeile reuşesc să iasă dintr-o relaţie toxică. Dar chiar dacă se întorc acasă, munca noastră nu e în zadar... Este o decizie foarte grea de a pleca de acasă. Tipul de abuz e de mai multe feluri. Este cel fizic, pe care majoritatea oamenilor îl cunosc. Dar abuzul este şi cel psihologic, social sau sexual. Dar şi abuzul prin neglijenţă, foarte frecvent la copii. Dar doamnele nu decid să plece de acasă de la abuzul emoţional. Cele mai multe pleacă după abuzul fizic”, a afirmat Labadi.   

Jucării pentru copiii femeilor abuzate

De cele mai multe, femeile vin la adăpost împreună cu copiii lor, care devin, la rândul lor, victime ale violenţei domestice. În adăpost sunt amenajate spaţii de joacă, unde copiii pot uita de griji şi îşi pot face prieteni noi. Adesea, cei mai buni prieteni devin jucăriile, care îi însoţesc şi la plecarea din adăpost, alteori jucăriile se deteriorează, reducându-se treptat numărul lor.

Aşa se face că între 29 octombrie şi 9 noiembrie are loc o campanie de colectare de jocuri, jucării şi rechizite şcolare pentru beneficiarii copii ai adăpostului. 

Donaţiile pot fi făcute în cele două locaţii partenere ale adăpostului, Ambasada şi Reciproc. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite