Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Societatea Timişoara, alături de László Tőkés: „A fost şi rămâne un simbol al Revoluţiei Române“

5
7 Mar 2016 10:23:51
Autor: Stefan Both
Laszlo Tokes a jucat un rol important în declanşarea Revoluţiei din decembrie 89
Laszlo Tokes a jucat un rol important în declanşarea Revoluţiei din decembrie 89

“Societatea Timişoara” consideră că retragerea decoraţiei Ordinul Naţional „Steaua României” lui László Tőkés este o decizie pripită şi solicită reexaminarea de îndată a acesteia.

“Societatea Timişoara” îşi exprimă dezacordul faţă de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a retrage decoraţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului László Tőkés, urmare a Hotărârii Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013.
 
Decoraţia a fost conferită în anul 2009, <cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste>. 
 
Considerăm că László Tőkés a fost şi rămâne un simbol al Revoluţiei Române, motivaţie care a stat la baza decernării Ordinului.
 
Pretextul retragerii decoraţiei l-au reprezentat anumite declaraţii, considerate <neconstituţionale>.
 
Or, într-un stat democratic, manifestarea dreptului la liberă exprimare nu poate fi considerată contrară Constituţiei”, se arată în comunicatul transmis de "Societatea Timişoara".
 
"Societatea Timişoara" are ca scop principal, consacrat în statut şi în Proclamaţia de la Timişoara, apărarea drepturilor fundamentale ale omului, dreptul la liberă exprimare fiind unul dintre cele mai importante.
 
“Societatea Timişoara consideră că avem de-a face cu o decizie pripită şi solicită reexaminarea de îndată a acesteia”, suţin cei din "Societatea Timişoara".
 
Citiţi şi:
 
FOTO Kilometrul zero al Revoluţiei din 1989. Asaltul asupra Bisericii Reformate din Timişoara
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangă
7.03.2016, 10:34:25

Poate sa fie "simbol" si fara decoratie.

+5 (5 voturi)
Camelian Propinatiu
7.03.2016, 22:43:43

Cum-necum, Revolutia Româna s-a aprins de la lumânările enoriaşilor frumosului tânar pastor maghiar. In decembrie 1989, Tőkés László era cel mai puternic disident român, Occidentul fiind sensibil nu numai la anticeausism sau distrugerea satelor, ci si la chestiunea minoritatilor sau la apararea libertatii religioase. Agitându-se azi, isi face singur rau, precum Vadim. Mai bine ar fi incurajati istoricii RO sa opuna ceva, chiar în postromânism https://www.scribd.com/propinatiu la Corvinus Library - Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940: http://www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm

-2 (2 voturi)
Preda Mihailescu
7.03.2016, 22:53:07

Simbol o fi fost cand l-am crezut cu totii. Daca Both insista ca ar mai fi astazi simbol ATUNCI in mod evident ca nu poate sa fie decat simbol al cacialmalei. Curaj sprijinit de ani de catre servici straine, teluri revolutionare - dar nu pentru cetatenii tarii in care traia, etc. Haide, ne-am trezit din credulitate, dl Both,

+5 (5 voturi)
lupulescu grig
22.03.2016, 01:06:58

PREDA: mai degraba a avut marea sansa sa fie un simbol si sa faca pasi uriasi in mult ravnita reconciliere istorica romano-maghiara a preferat insa sa se balacareasca (recunosc ca termenul nu este chiar elegant) de o maniera mai mult decat reprobabila....................

+2 (2 voturi)
lupulescu grig
22.03.2016, 01:15:40

am mai spus si cu alte ocazii: acest personaj m-a dezamagit profund... nu pentru ca la un moment dat a jucat la doua capete (vezi relatia cu securitate si cu serviciul maghiar) si penntru ca dupa 1989 a fost sINGURA PERSONALITATE care a beneficiat de un real capital politic (de cele doua parti romana si maghiara) pe care ar fi trebuit sa-l foloseasca pentru a face pasi importanti in reconcilierea bilaterala... Nu a facut insa nimic in aceasta privinta, din contra a sabotat din rasputeri orice initiativa de reconciliere romano-maghiara...............

+2 (2 voturi)
Modifică Setările