Statuia lui Traian Vuia, inaugurată pe Aeroportul Timişoara: A ajuns acolo unde vin şi pleacă „aparatele zburătoare” care au la bază ceva născut din geniul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Traian Vuia de pe Aeroportul Timişoara
Statuia lui Traian Vuia de pe Aeroportul Timişoara

Statuia lui Traian Vuia a ajuns pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Acesta a fost amplasat în faţa noului terminal de curse externe, inaugurat şi el în această vară.

Cel mai important eveniment al anului rotarian este balul de caritate, care strânge toate proiectele importante ale cluburilor. Fondurile pentru realizarea proiectelor se strâng în cadrul unor licitaţii. Clubului Rotary Cetate Timişoara a decis ca banii strânşi în 2018 să meargă spre realizarea unei statui de bronz în mărime naturală a pionierului aeronauticii mondiale, Traian Vuia. Conform planului, statuia ar fi trebuit amplasată în parcul Castelului Huniade (vizavi de Hotel Central), în 2019, atunci când Banatul a aniversat centenarul unirii cu Regatul României.  

Într-un final, statuia lui Traian Vuia a ajuns, de abia în 2021, pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Acesta a fost amplasat în faţa noului terminal de curse externe, inaugurat şi el în această vară. Tot acolo a fost mutat şi macheta avionului Vuia-1. 

Fondurile pentru realizarea lucrării artistice, vorbim despre 20.000 de euro, au fost strânse şi donate de Rotary Club Cetate Timişoara.  

Conceptul statuii turnate în bronz a fost realizat de tănărul sculptor Eugen Ţîbuleac, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice Timişoara.  

Statuia lui Traian Vuia de pe Aeroportul Timişoara

Reprezentanţii clubului rotary au luat decizia, după îndelungi dezbateri, prelungite şi de anul pandemic, ca statuia să fie montată în incinta Aeroportului Internaţional Timişoara, instituţie care poartă numele marelui inventator Vuia.  

”Ne bucurăm că am avut deschidere totală din partea conducerii AIT, atât a domnului director general Dorel Grădinaru cât şi a Consiliului de Administraţie reprezentat de domnul Sorin Şipoş. Traian Vuia este la locul potrivit şi meritat. A fost un pionier al aviaţiei şi un neobosit descoperitor iar prezenţa lui în acest spaţiu este una absolut firească. Ne place să spunem că Vuia a ajuns acasă, acolo unde vin şi pleacă ”aparatele zburătoare” care au la bază ceva născut şi din geniul lui” a declarat la inaugurare Horaţiu Rada, initiator al proiectului.  

Statuia lui Traian Vuia de pe Aeroportul Timişoara

”Este un proiect frumos şi un proiect important, chiar dacă se materializează doar acum. Traian Vuia este o personalitate extraordinară, un inventator genial dar şi o figură istorică ce trebuie privită cu foarte mult respect. Ne bucurăm că am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul început în mandatul colegului Ioan Georgiu, continuat în mandatul lui Petru Ştefea şi finalizat acum. Suntem mândri de rezultat. Vom continua să facem proiecte frumoase, importante şi cu relevanţă în comunitate”, a declarat Eleodor Coptil, preşedintele Clubului Rotary Cetate Timişoara, născut în aceeaşi zi cu inventatorul bănăţean şi fericit că punctul culminant al proiectului are loc în mandatul său.  

Statuia lui Traian Vuia de pe Aeroportul Timişoara

Aeroportul din Timişoara a adoptat oficial numele Traian Vuia în 6 februarie 2003, în perioada cât la conducerea instituţiei era Dan Idolu, membru al clubului Rotary Cetate.  
 

Tot pe vremea lui Idolu, în 2015, a fost adusă macheta aeroplanului Vuia 1, la scara 1:1, finanţată de F.A.C.T. şi expusă în incinta aeroportului. 

Statuia lui Traian Vuia de pe Aeroportul Timişoara



Pe lângă preocupările dedicate aviaţiei şi descoperirilor din domeniu, genialul inventator a militat cu ardoare pentru unirea întregii suflări româneşti în propriul ei stat naţional. Date privind activitatea sa în diplomaţie şi în susţinerea intereselor naţionale, ca un militant fervent, nu au fost consemnate în tratatele de istorie. Poate doar în ultimii ani s-a încercat timid aducerea lui în atenţia publicului şi prezentarea lui nu doar ca inventator sau pionier al aeronauticii mondiale ci şi ca jurist, specialist în relaţii internaţionale, lobbyist de succes, publicist şi mare iubitor de ţară şi de români.

Traian Vuia a intrat în masoneria franceză şi fost unul dintre fruntaşii români care au militat pentru unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. A fost unul dintre iniţiatorii Comitetului Naţional din Transilvania. 

Bănăţeanul a făcut parte din delegaţia română de la Conferinţa de Pace de la Paris. Avea însă să treacă în tabăra celor care au criticat apoi modul în care s-a făcut unirea, fiind nemulţumit de balcanizarea Transilvaniei şi Banatului.

A criticat dur politicienii din Ardeal şi Banat, care nu au negociat unirea cu România, astfel că provincia desprinsă din Imperiul Austro-Ungar a avut doar de suferit în urma acestui acord. 
 

Traian Vuia

Traian Vuia susţinea că Transilvania trebuia să îşi declare mai întâi independenţa, însă Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voievod, Vasile Goldiş şi Aurel Popovici voiau „unirea fără condiţiuni cu patria-mamă”

Vă mai recomandăm:

Train Vuia, pionier al aviaţiei mondiale: „Lăsaţi orice preamărire a mea. Toţi care au aflat ceva în diferitele domenii ale progresului tehnic nu au nici un merit“
 

Legendarul zbor al lui Traian Vuia. S-a ridicat la aproape un metru de sol şi a zburat pe o distanţă de 12 metri

Statuie în Timişoara pentru omul care a profeţit balcanizarea Banatului după unirea cu Vechiul Regat

Dezbatere încinsă la Bruxelles. Cine a zburat primul? Românul Traian Vuia, brazilianul Santos-Dumont sau fraţii americani Wright: „Adevărul este unul“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite