Statul în casă şi izolarea din perspectiva psihologului: „Vor apărea anxietatea, atacurile de panică şi depresia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii trebuie să fie atenţi în această perioadă, să găsească un echilibru în viaţa la domiciliu, pentru a nu suferi de anxietate, atacuri de panică sau depresie.

Recomandările autorităţilor vorbesc despre izolare şi distanţare socială. Se mai poate ieşi din casă doar cu scopuri precise, printre acestea numărându-se mersul la muncă, la cumpărături, la doctor în cazuri urgente sau, pur şi simplu, pentru a plimba câinele.

Mulţi dintre români dau dovadă de responsabilitate şi respectă recomandările autorităţilor de a sta în casă, de a lucra din confortul propriului domiciliu, pentru a împiedica răspândirea coronavirsului. 

Pentru alţii, care au venit din străinătate, din zonele roşii, e chiar obligatoriu să se izoleze pentru două săptămâni. 
 

Oamenii trebuie să fie atenţi, să găsească un echilibru şi acasă, pentru că foarte multă lume va avea de suferit de pe urma problemelor de anxietate, atacuri de panică sau depresie. 
 

“Intervine o problemă majoră. Statul în casă mult timp poate provoca probleme ale sistemului nervos. Fiind izolaţi, limitaţi la displasare, limitaţi în acţiuni, creierul nostru nu mai funcţionează cum trebuie. În primul rând, această pauză forţară trebuie să fie privit ca un lucru pozitiv. Până a început acest virus, oamenii erau epuizaţi psihic. Tocmai acest lucru le lipsea, statul, dormitul, relaxarea. Toţi eram turaţi, să facem bani, să muncim, să cumpărăm…În concedii sau în city break-uri mintea nu reuşească să se relaxeze. În momentul de faţă, omul ar putea să doarmă, să mănânce şi să-şi încarce bateriile. Una dintre fazele cele mai grave este că oamenii se panichează. Iar când oamenii se panichează sunt în stare să facă mai multe lucruri rele decât însăşi virusul acesta. Aţi văzut când există un incendiu într-o clădire, nu mulţi mor din cauza focului sau a fumului, ci din cauză că se calcă în picioare blocând ieşirile. Aşa e şi aici. De aceea, ca psiholog, spiholog clinician şi psihoterapeut este să îi rog pe oameni să apeleze la pacea şi liniştea interioară, să se bucure de aceste momente în care ei sunt izolaţi în casă”, a spus psihoterapeutul Cătălin Ilie.
 

“Unii se vor simţi prizonieri în propria lor casă”
 

La un moment, după o perioadă de stat în casă, apar problemele de anxietate. 
 

“Cu alte cuvinte, unii se vor simţi prizonieri în propria lor casă. Văzând informaţii alarmante în mass-media, oamenii vor fi cuprinşi de panică. Atacurile de panică se vor transforma în anxietate şi anxietatea în depresie. Este demonstrat că statul în casă aduce depresia. Cei care tratează depresia spun oamenilor, ieşiţi din casă, faceţi activităţi”, continuă Cătălin Ilie.

Psihoterapeutul recomandă oamenilor să îşi ţină creierul cât mai activ, să citească, să aibă activităţi intelectuale, să păstreze o linie de mijloc în ce priveşte uitatul la televizior şi la ştiri. Nici prea mult, nici prea puţin.

Dar să nu uite, în niciun caz, gimnastica şi exerciţiile fizice, care pot fi făcute lejer şi la domiciliu. 
 

“În casă puteţi să faceţi o grămadă de lucruri. Cu siguranţă vă aduceţi aminte de ce însemna gimnastica de înviorare. Mişcaţi corpul, mai ales că sunteţi statici. Gândiţiv-ă că nu faceţi nimic în afară de dormi, de a mânca şi a vă relaxa. Busuclatura corpului şi toate organele vor funcţiona pe slow motion. Nu vreau să vă atrofiaţi. Faceţi mişcare, rotaţi capul, braţele, genoflexiuni, flotări, joc de glezne şi alte exerciţii”, a mai declarat Ilie.   


“Nu înfulecaţi doar că nu aveţi ce face”
 

Mulţi şi-au făcut provizii, au umplut frigiderele, debaralele şi boxele, de parcă ar veni sfârşitul lumii. Vestea proastă este că, la fel ca în perioada sărbătorilor, există riscul să iasă din izolare cu multe kilograme în plus. 

“Alimentaţia trebuie să fie echilibrată. Nu vreau să intru întru în meseria nutriţoniştilor, însă orice veţi mânca în această perioadă nu va face altceva decât să se depună. Cei panicaţi să facă cumpărături nu şi-au luat legume, că acele se stricau primele, şi-au cumpărat carne, paste, ulei etc. În acest sedentarism vă încărcaţi vasele sanguine cu colesterol, nu o să fie bine organismului. Nu înfulecaţi doar că nu aveţi ce face! Nu vă va fi bine, nu băgaţi cantităţi mari în voi”, a conchis psihoterapeutul Cătălin Ilie. 
 

De asemenea, Cătălin Ilie vă sfătuieşte să deschideţi geamurile cât mai larg, să lăsaţi aerul proaspăt să circule şi soarele să pătrundă în casă, pentru că acesta are un rol extraodinar asupra psihicului.


Citeşte şi:

Sfaturile preţioase ale medicului Musta. Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi şi de ce sunt mănuşile o mare capcană

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite