STENOGRAME Cum „s-au faultat“ milioane de euro din bani publici în fotbalul penal: „Ne doream să aveţi şi bunele, şi relele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA cercetează modul în care peste şapte milioane de euro, bani publici, „s-au pompat” într-o firmă a condamnatului Marian Iancu. Stenogramele şedinţelor de  Consiliu Local prin care s-a aprobat alocarea banilor scoate la iveală graba cu care consilierii au aprobat finanţarea ilegală a echipei de fotbal cu peste şapte milioane de euro. Un detaliu: deciziile s-au luat în şedinţe extraordinare.

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Timişoara desfăşoară la Primăria Timişoara o amplă anchetă pentru verificarea modului în care Consiliul Local Timişoara a finanţat, în perioada 2008-2009, echipa de fotbal Poli Timişoara, patronată de Marian Iancu. Istoria cazului investigat acum de procurorii DNA începe în anul 2002, când Toni Doboş a adus la Timişoara echipa de fotbal AEK Bucureşti, formând Poli AEK Timişoara.

Cristian Brâncovan, unul din liderii galeriei alb-violete, aminteşte că echipa funcţiona sub forma unui ONG în care s-au alăturat diverse instituţii publice, printre care Primăria Timişoara şi Universitatea Politehnica. În 2005, Marian Iancu a intrat în acel ONG, iar în toată această perioadă echipa a funcţionat sub această formă, cu Marian Iancu la Conducere.

După  aproximativ un an şi jumătate, cu acordul autorităţilor implicate, Iancu a trecut echipa pe o firmă nou-înfiinţată. „El şi-a dat seama că poate foarte uşor să transfere patrimoniul clubului pe o firmă nouă. Asta a însemnat în primul rând locul în Divizia A, iar transferul s-a făcut prin cesiune.Din momentul în care s-a văzut cu toată puterea, a început şantajul şi a început să pretindă tot felul de lucruri. În 2007 a pretins un teren de 180 de hectare sub pretextul că face o societate mixtă care să dezvolte un proiect rezidenţial, care să cuprindă inclusiv un teren de fotbal, în ideea că proiectul o să genereze profit care o să fie reinvestit în fotbal”, reaminteşte Brâncovan.

Bani cu nemiluita

Era perioada în care Iancu ameninţa că pleacă de la Timişoara, dar autorităţile nu au cedat. Potrivit lui Cristian Brâncovan, fără gândul la o performanţă pe termen lung, din grandomanie şi din dorinţa de a ieşi în evidenţă, Iancu a investit masiv în echipa de fotbal de la Timişoara, iar echipa a ajuns pe un loc de cupe europene. A fost momentele în care Consiliul Judeţean şi Consiliul Local s-au implicat în susţinerea „fotbalului de performanţă”.

Grosul finanţării l-a asigurat Consiliul Local Timişoara (CLT), care a emis în martie 2008 o hotărâre de asociere cu firma lui Marian Iancu, prin care CLT se obliga să finanţeze echipa de fotbal cu 9.000.000 de lei, aproximativ 2,5 milioane de euro. Două săptămâni mai târziu, s-a aprobat o nouă hotărâre prin care finanţarea de 9.000.000 de euro a fost exstinsă la trei ani. Banii au fost alocaţi cu condiţia ca echipa să se califice în cupele europene, iar banii să fie cheltuiţi în baza legii O.G. 1447/2007, privind finanţarea structurilor sportive.

În schimbul banilor, firma patronată de Marian Iancu şi-a luat o serie de angajamente, printre care păstrarea, pe toată perioada asocierii, a însemnelor, numelui şi culorilor echipei, rămânerea în Timişoara a echipei de fotbal, promovarea de jucători din pepiniera proprie, asigurarea reclamei, pe stadion şi pe tricouri, în timpul meciurilor, pentru Consiliul Local şi Primăria Municipilui Timişoara. Contractul de asociere dintre primărie şi clubul de fotbal prevedea şi efectuarea unui audit de către Serviciul Audit Public Intern al Primăriei, pentru a se verifica modul în care s-au cheltuit banii. „În cazul în care Serviciul de Audit Public Intern constată că sumele nu au fost cheltuite conform prevedrilor HG 1447/2007, sumele cheltuite necorespunzător vor fi renunţate fără punere în întârziere”, prevede contractul de asociere.

Curtea de Conturi a detonat bomba

Chiar dacă au fost voci care au contestat finanţarea echipei de fotbal din bani publici, cei mai mulţi dintre timişoreni au aprobat tacit finanţările pentru că echipa făcea performanţă. „La momentul respectiv opinia publică reprezentată de zeci de mii de suporteri ataşaţi de ideea de performanţă au fost de acord. Suporterii nu aveau cunoştinţe juridice să spună care este formula prin care poate fi ajutat clubul de fotbal. Era de datoria secretarului, a executivului şi a Consiliului Local să stabilească sub ce formă trebuia acordaţi banii”, a mai declarat Cristian Brâncovan.

Pe acest fond, Serviciul de Audit al Primăriei nu a găsit nicio neregulă în cheltuirea banilor de către club, dar un audit al Curţii de Conturi a descoperit nereguli grave. Auditorii Curţii de Conturi au întocmit un raport prin care arată că finanţarea unei societăţi pe acţiuni este ilegală. Mai mult decât atât, chiar şi dacă finanţarea ar fi fost făcută legal, banii au fost cheltuiţi în alte scopuri decât acela pentru care au fost acordaţi, mare parte din bani ducându-se în contul ANAF, ca urmare a executării silite a lui Marian Iancu.

Raportul Curţii de Conturi a fost confirmat şi de Tribunalul Timiş, decizia fiind atacată la Curtea de Apel, unde dosarul este pe rol. În paralel, a fost sesizaţi şi procurorii DNA care acum anchetează modul în care s-au dat banii. „A fost începută urmărirea penală in rem, faţă de fapte, fără a fi pusă sub învinuire o persoană anume”, a declarat procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamaş Shiffbeck. Un personaj-cheie în acest dosar poate fi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, un mare fan al lui Poli, care şi-a dat avizul de legalitate pentru finanţare.

Stenograme: „Să aveţi şi bunele şi relele”

Hotărârile prin care Consiliul Local Timişoara a aprobat alocarea a peste şapte milioane de euro pentru finanţarea echipei de fotbal patronate de Marian Iancu s-a făcut în două şedinţe extraordinare. În 20 aprilie 2008 s-au aprobat alocarea sumei de 9.000.000 de lei, iar trei săptămâni mai târziu, în 15 aprilie 2008 s-a aprobat proiectul prin care finanţarea a fost extinsă la trei ani. Cu alte cuvinte, consilierii s-au întrunit special pentru a vota alocarea banilor pentru Poli. Stenogramele din procesul verbal al celor două şedinţe, scoate la iveală viteza cu care s-au împărţit cele şapte milioane de lei.

Ovidiu Ciuhandu: Să-l supunem la vot.

Silviu Sarafolean: Rămâne textul care a fost enunţat de d-nul secretar, care consideră că e pertinent.

Ovidiu Ciuhandu: Şi sumele sa fie returnate imediat inapoi, la art. 9 (n.r. dacă nu sunt cheltuiţi conform legii).

Silviu Sarafolean: Propun sa desemnăm un reprezentant al CL (n.r. în Consiliu de Administraţie).

Radu Ţoancă: O propunere – haideţi să votăm, să vedem dacă trece şi dupa aceea să propunem, cum am făcut şi la restul de asocieri. Votăm tot proiectul, după care CL işi numeste un reprezentant, iar d-nul primar urmează să desemneze un reprezentant al executivului.

Bogdan Achimescu: CL se va schimba într-o lună şi ceva, cum putem desemna acum o persoană care ar putea fi sau să nu fie la viitoarele alegeri.

Silviu Sarafolean: Se va modifica cu noul consiliu din iunie, nu cred că este o

problemă, cu noul consiliu care se va instala. Votăm proiectul de hotărâre in felul în care a fost prezentat. Se numără voturile: 18 pentru, 5 abţineri.

Ioan Cojocari: Erau necesare 14 voturi, văd că aveţi şi 18, deci în toate procedurile a trecut.

În aceeaşi şedinţă, după aprobarea proiectului, Emil Roşianu, acţionar în cadrul clubului şi mâna dreaptă a lui Marian Iancu le-a mulţumit consilierilor locali că se implică în consolidarea „rădăcinilor echipei”.

Emil Roşianu: Bună ziua, aş vrea să vă transmit din partea colegului Marian Iancu că işi cere scuze că nu a putut să vină la această întrunire şi aş vrea să vă spun câteva gânduri ale mele ca acţionar la Poli. Am dorit ca împreuna cu noi să fiţi acţionari în această societate, ne doream să fiţi alături de noi, să aveţi şi bunele şi relele, numai aşa în opinia noastră, Politehnica ar putea avea rădăcini. În sufletul meu acum e faptul că Politehnica este cumva în aer, nu are rădăcini, deoarece d-voastră, reprezentanţii Timisoarei, nu sunteţi aproape de noi. Cu toate acestea apreciem gestul pe care îl faceti astăzi, dar ne dorim ca în viitor sa fiţi alături de noi aşa cum au fost primăriile din începutul secolului, care au ţinut echipe ca Ripensia şi Chinezu şi au câştigat campionate în România (…) vă urez ca în viitor să veniţi alături de noi în această societate pentru că altfel şi banii noştri care sunt băgaţi şi banii d-voastră sunt aruncaţi pur şi simplu, fără nicio rădăcină, fără nici un rezultat. Vă mulţumesc.

Silviu Sarafolean: Vă mulţumim pentru cuvintele adresate şi în numele CL dorim echipei de fotbal Politehnica Timişoara succes în continuare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite