Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Studenta condamnată pentru crima de la Medicină rămâne în închisoare. Când va putea fi rediscutată eliberarea

6
7 Dec 2021 17:00:54
Autor: Daniel Dancea
Carmen Şatran (fostă Bejan) rămâne în închisoare cel puţin până în martie 2022 FOTO Adevărul
Carmen Şatran (fostă Bejan) rămâne în închisoare cel puţin până în martie 2022 FOTO Adevărul

Carmen Şatran (fostă Bejan), tânăra condamnată la 19 ani şi opt luni de închisoare pentru crima din căminul Universităţii de Medicină din Timişoara, comisă în august 2009, rămâne în închisoare. Decizia îi aparţine Tribunalului Cluj şi este definitivă. O nouă cerere de eliberare poate fi depusă în martie 2022.

Tribunalul Cluj a dispus menţinerea în închisoare a lui Carmen Şatran, studenta condamnată pentru crima comisă în august 2009 în căminul UMF Timişoara. În primă instanţă, Judecătoria Gherla a respins cererea de eliberare condiţionată a lui Carmen Şatran şi a dispus reanalizarea cererii în septembrie 2022.

Sentinţa Judecătoriei Gherla a fost contestată la Tribunalul Cluj. Judecătorii de aici au decis menţinerea în închisoare a lui Carmen Şatran, dar au redus termenul în care eliberarea condiţionată a condamnatei poate fi rediscutată. Astfel, dacă Judecătoria Gherla a decis ca fosta studentă să stea în închisoare, fără posibilitatea de reanalizare a cererii de eliberare condiţionată, până în septembrie 2022, Tribunalul Cluj a decis că eliberarea condiţionată a condamnatei poate fi reanalizată după data de 2 martie 2022. Sentinţa este definitivă.

De ce a fost respinsă cererea de eliberare condiţionată

În primă instanţă, Judecătoria Gherla a decis că executarea numărului de zile care i-ar permite eliberarea lui Carmen Şatran nu este suficient pentru ca judecătorul să fie convins că măsura eliberării este necesară.

Judecătorul a arătat în sentinţa de respingere a cererii de eliberare condiţionată că, potrivit legii, condamnatul care îndeplineşte condiţiile „poate fi liberat condiţionat”, ceea ce înseamnă că „instanţa nu este obligată să dispună liberarea condiţionată, putând aprecia de la caz la caz dacă această măsură este benefică condamnatei şi societăţii”.

„Liberarea condiţionată nu este un drept al condamnatului, ci o facultate, o vocaţie, o posibilitate a instanţei de executare ce trebuie să ia în considerare toţi factorii ce ţin de persoana condamnatului şi comportamentul acestuia, simpla executare a fracţiei obligatorii de pedeapsă neputând atrage în mod automat acordarea beneficiului în discuţie”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Gherla, care a fost menţinută, în privinţa eliberării, de Tribunalul Cluj.

Crima care a îngrozit o ţară întreagă 

Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara pentru sesiunea de restanţe. 

Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea şi Carmen Bejan, ambii în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor. Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei. Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contra cost cu Carmen Bejan.

Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat. Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze.

În jurul orei 4.00, au ieşit din camera de cămin cu geamantanul în care se afla cadavrul tranşat al victimei. Urmele de sânge lăsate pe hol i-au trezit suspiciuni portarului de la cămin, care a anunţat Poliţia şi a fost descoperită crima. 

Cu Poliţia pe urme, Carmen Bejan a rătăcit prin parcuri, iar a doua zi s-a predat. Sergiu Florea s-a refugiat într-un apartament din Calea Şagului. Când poliţiştii au intrat în locuinţă, tânărul s-a refugiat în baie, unde a încercat să se sinucidă, tăindu-şi venele. Medicii de pe ambulanţa sosită la faţa locului i-au salvat, însă, viaţa tânărului.

La proces, tinerii au încercat să dea vina unul pe altul. În cartea „Cărare spre abis”, publicată din închisoare, Sergiu Florea a povestit cum „Karla” a înjunghiat victima: „Mă întinsesem, gândindu-mă la potenţialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fata «inocentă», Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori” 

Sentinţa finală din acest dosar a fost pronunţată de Curtea Supremă în 8 iunie 2011. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedeapsa studenţilor a fost redusă cu patru luni, rezultând o pedeapsă finală de 19 ani şi opt luni de închisoare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Studenta criminală a născut o fetiţă cu malformaţii. Copilul a murit la scurt timp după naştere 

Studenta criminală visează să se mărite cu traficantul în libertate

Traficantul de droguri ce a lăsat-o gravidă pe criminală, un cunoscut scandalagiu

Tatăl copilului criminalei de la Medicină este un infractor închis pentru trafic de droguri

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Adrian Foangӑ
7.12.2021, 18:25:24

Nu trebuie sa le dea dreptul la atatea cereri de eliberare conditionata. Una la 2-3 ani e suficient, nu o data la sase luni.

+1 (1 vot)
Hermann Alex
7.12.2021, 19:33:44

Sa stea acolo, fiind nimic altceva decat o CRIMINALA !!! Sper sa i se respinga si urmatoarea cerere de eliberare. Pentru ce s-o elibereze ? Criminalii ar trebui sa-si ispaseasca sentinta pina in ultima zi si ultimul minut. A lua viata unui om, a-l cioparti este de neconceput ptr acst secol, iar ei vor sa fie eliberati ca ar fi cuminti si s-au reabilitat. LA PUSCARIE, criminalo !!!

+2 (2 voturi)
d cioc
7.12.2021, 23:01:46

din cate imi imaginez este posibil sa fi fost de fapt in legitima aparare, un posibil viol fiind in curs de desfășurare mai mult ca sigur nu a reactionat cu atata sălbăticie din pricina unei altercații verbale (nu s au inteles la pret) ci cu siguranta una fizica o tentativa de viol de care s a aparat cu brio!! faptul ca cel in cauza fusese înștiințat de peste ca va întreține rel sexuale nu inseamna ceva, rezultatul fiind evident..pentru majoritatea oamenilor intregi la cap, mai putin pentru vreun judekkator lepră imputzita, bolnav de sifilis ceva in genu, misogin in toate puterile si deciziile luate la vreo betzie ca altfel nu mi explik ...posibil ca tot el sa ii fi achitat si pe medicii cu spagile inofensive de sute de ori!

-2 (4 voturi)
johnny doe
8.12.2021, 06:21:09

Retard!

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
8.12.2021, 19:40:26

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările