Studenţii timişoreni care au construit cu 500 de euro o maşină care se parchează singură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Popescu şi Sergiu Oprea, doi dintre studenţii care au lucrat la proiect FOTO Ştefan Both
Florin Popescu şi Sergiu Oprea, doi dintre studenţii care au lucrat la proiect FOTO Ştefan Both

INGENIOZITATE Cinci studenţi de la Universitatea Politehnica Timişoara au câştigat un concurs organizat de o multinaţională, inventând o maşină de jucărie capabilă să se parcheze singură şi chiar să danseze.

Cinci studenţi timişoreni au câştigat la mijlocul lunii iunie cea de-a doua ediţie a competiţiei „Ingeniously Continental“, organizată de compania multinaţională Continental, care a pus la dispoziţia echipelor câte 500 de euro pentru piese, dar şi un laborator dotat cu aparatura necesară pentru a realiza un proiect îndrăzneţ: o maşinuţă care se parchează singură. Continental a pus la bătaie 6.000 de lei, plus o excursie în Ungaria.


SOFTWARE, HARDWARE ŞI MECANICĂ

Florin Popescu – student în anul I la Automatică şi Calculatoare, Cosmin Udrescu – anul al III-lea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Politehnica Timişoara, specializarea Soft-

ware, Sergiu Oprea – anul al II-lea la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara, Bianca Dumitrescu – anul al III-lea la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii de la Politehnică şi Alex Plămadă – student în anul al III-lea la Facultatea de Mecanică de la Politehnică sunt cei cinci membri ai echipei câştigătoare. Ei au conceput un soft pentru smartphone, prin care au controlat motorul maşinuţei cu ajutorul unor senzori, dar şi al unor algoritmi.

Cele zece echipe participante au fost alcătuite aleatoriu din câte cinci studenţi de la software, hardware, mecanică, dar şi de la managementul calităţii şi au fost coordonate atât de profesori ai Politehnicii, cât şi de mentori din cadrul companiei Continental. 

„Au venit cei de la Continental şi au prezentat acest proiect. Eu am vrut să văd despre ce este vorba. Fiind în anul I, nu am mai participat la astfel de competiţii. Scopul concursului era să facem o maşină care să parcheze autonom. Am primit un kit, care conţinea şasiul şi roţile unei maşini de jucărie şi câteva indicaţii“, susţine Florin Popescu, unul dintre membrii echipei câştigătoare.

Studenţii care au lucrat la proiect FOTO Ştefan Both

Alături de ei a fost în permanenţă şi un reprezentant al companiei care a organizat concursul, care îi mai ajuta cu sfaturi. „Însă trebuia să ne descurcăm singuri. Cum se parchează maşina singură? Sunt nişte senzori cu ultrasunete. Ca liliecii, care transmit sunete foarte înalte. Când întâlnesc un obiect, reacţionează într-un fel. Senzorii au fost montaţi pe toate cele patru laturi, în faţă, în spate şi pe părţile laterale. Senzorul poate să stabilească şi distanţa între maşină şi zid. Ideea este să nu loveşti zidurile“, explică Florin Popescu.

PATRU LUNI DE LUCRU

Cei patru studenţi au lucrat la acest proiect timp de patru luni, competiţia în sine începând în luna februarie. „Din cei 500 de euro s-a scăzut preţul telefonului. Am cumpărat componentele, senzorii, partea de electronică. A costat şi proiectarea 3D din plastic a carcasei. A fost foarte interesantă experienţa. Am învăţat foarte multe. Pentru mine era mai dificil, pentru că eu sunt în anul I şi am aplicat anumite lucruri despre care voi învăţa mai târziu. Cei din anii mai mari au aplicat practic ce au învăţat în facultate“, mai spune Popescu. 
 

Tânărul student la Automatică şi Calculatoare precizează că a fost de mic pasionat de calculatoare şi nu a fost o întâmplare că a ajuns la această facultate. „Tata este inginer electronist, aşa că aveam de mic acasă calculator. La început, instalam sisteme de operare Windows la prieteni. A început să-mi placă din ce în ce mai mult. Am participat şi la olimpiada de programare. Am ştiut de la început ce vreau să fac“, adaugă Florin Popescu, care speră ca după facultate să lucreze în programare sau în automatică.

DOUĂ PROBE ÎN FINALĂ

Studenţii au avut de trecut de o semifinală, care a mai cernut concurenţii, iar apoi în marea finală au ajuns opt echipe.  „La început, lucram mai lejer, dar în ultima lună o făceam aproape zilnic. În finala competiţiei au fost două probe: de parcare în mod autonom într-un spaţiu delimitat şi de ieşire printr-un spaţiu indicat sau detectat de senzorii maşinii. Aveam de făcut o parcare laterală. Apoi, maşina trebuia să găsească singură locul de parcare gol. Să intre şi să iasă, fără să lovească zidurile“, explică Sergiu Oprea, singurul student din afara Politehnicii, el învăţând la Universitatea de Vest.

Studenţii care au lucrat la proiect FOTO Ştefan Both

DANSUL PINGUINULUI

A mai fost şi o a treia probă „surpriză“ în cadrul căreia concurenţii au impresionat juriul. „Despre proba-surpriză am aflat cu o săptămână înainte. Aveam patru minute să impresionăm juriul cu ceva. Puteam să facem orice ne trecea prin cap. Noi am încercat să impresionăm, făcând maşina să danseze. Şi cred că am reuşit. Am programat maşina să danseze «Dansul pinguinului». Muzica era pornită pe telefon, iar maşina se mişca pe ritm“, a explicat Sergiu Oprea. 

EXCURSIE LA UN CONCURS DE FORMULA STUDENT

Pe lângă premiul de 6.000 de lei, care va fi împărţit frăţeşte, membrii echipei câştigătoare vor pleca într-o excursie la Gyor, în Ungaria, acolo unde vor putea urmări o cursă de Formula Student – varianta Formulei 1 pentru studenţi.

„Am avut noroc că am picat într-o echipă bună. Ne-am înţeles cu toţii foarte bine. Am văzut că alţii se certau. Cei de la Continental au făcut echipele, iar cei aleşi au avut de trecut de ceva teste. Eu am avut de dat un test de programare, dar nu a fost ceva greu“, susţine Sergiu Oprea, cel care a avut de făcut aplicaţia pe telefon care controla maşina. 

Studenţii care au lucrat la proiect FOTO Ştefan Both

Universitatea încurajează competiţiile

Parcările automate pe bază de senzori nu mai sunt astăzi o noutate pentru industria auto, iar pe viitor vor fi fabricate şi maşini adevărate care se vor parca singure. Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Viorel Şerban, încurajează astfel de competiţii, întrucât, spune el, acestea duc la creşterea nivelului de pregătire practică a studenţilor. 

„Ei beneficiază de tot sprijinul corpului profesoral în pregătirea pentru viitoarea carieră, iar astfel de concursuri le stimulează partea creativă şi-i ţine motivaţi. I-am văzut şi acum, când şi-au prezentat proiectele în faţa unuia dintre cei mai mari angajatori. Sunt convins că toţi participanţii, nu doar câştigătorii, vor performa în cariera pentru care se pregătesc“, declară Viorel Şerban. Universitatea Politehnica Timişoara este un partener strategic al multinaţionalei, dar şi al altor mari companii internaţionale care funcţionează în oraş.

Studenţii care au lucrat la proiect FOTO Ştefan Both

„Competiţiile ca «Ingeniously Continental» le dau studenţilor şansa de a lucra în echipă şi de a învăţa cum se gestionează un proiect. La ediţia din acest an a competiţiei s-au înscris zece echipe a câte cinci studenţi, care, timp de câteva luni, au lucrat împreună şi au făcut tot posibilul ca maşina lor să poată parca autonom cu ajutorul unei aplicaţii pe smartphone“, explică şi Christian von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive România.

Citeşte şi:
 

FOTO Şcoala de idei năstruşnice de la Timişoara. O studentă i-a uimit pe străini după ce a inventat o jucărie YoYo care purifică aerul

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite