Suveranul mecanic. Istoria atelierului auto al Regelui Mihai FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul Regal de la Săvârşin a fost deschis publicului larg FOTO savarsinregal.ro
Atelierul Regal de la Săvârşin a fost deschis publicului larg FOTO savarsinregal.ro

În atelierul amenajat pe Domeniul Regal de la Săvârşin sunt piese care arată pasiunea Regelui Mihai pentru maşini, dar şi istoria zbuciumată a Familiei Regale.

Deschis publicului de la începutul lunii mai a acestui an, Domeniul Regal Săvârşin îi introduce pe turişti în istoria Familiei Regale, dezvăluind detalii inedite din viaţa Regelui Mihai şi a Reginei Ana. 

Turiştii care ajung la Săvârşin pot vizita Satul Regal cu cele opt clădiri care îl compunMuzeul Regal al Automobilului – aflat în clădirea restaurată a garajului regal, spălătoria şi călcătoria, aflate şi ele în clădirea din 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi magazinul de suveniruri. Ultimul deschis publicului a fost Atelierul Auto al Regelui Mihai, reamenajat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940.

Primul atelier auto al Regelui Mihai

Potrivit lui Adrian Neamţ, administrator al Castelului Săvârşin, primul atelier auto al Regelui Mihai a funcţionat la Casa Mică de la Palatul Regal din Bucureşti, începând cu anul 1940. 

Casa a fost bombardată la 23 august 1944 şi pe locul ei s-a construit Sala Palatului de astăzi. „În anul 1943, la venirea Familiei Regale pe Domeniul Săvârşin, un atelier auto al Regelui Mihai a fost organizat în casa din Satul Regal în care atelierul funcţionează astăzi – în partea stângă a Muzeului Automobilului. 

Există o schiţă a clădirilor Satului Regal, datând din anul 1943, care atestă existenţa atelierului în acea clădire. Rampa pentru reparaţia maşinilor există şi astăzi, în prima încăpere, şi este funcţională“, a explicat Adrian Neamţ. La plecarea din România, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1948, Regele Mihai a luat cu el Jeep-ul Ford GPW, primit de la armata americană la sfârşitul anului 1944, pe când se afla la Castelul Peleş.

Atelierul, refăcut în exil

Adrian Neamţ a mai arătat că în exil Regele Mihai a refăcut atelierul său de reparaţii auto, care a funcţionat în cei 50 de ani de pribegie. Între 1956 şi 1976 a funcţionat la Villa Fantasia din Versoix, Elveţia, într-o magazie din lemn construită personal de Regina Ana. 

Între 1976 şi 2004, atelierul auto al Regelui Mihai a funcţionat la Villa Serena din Versoix, Elveţia, într-o clădire special construită pentru atelier, iar între 2004 şi 2017 la Morges, tot în Elveţia, într-un spaţiu închiriat. „În timpul şederii în Elveţia, între 1956 şi 2017, Regele Mihai a achiziţionat un număr de Jeep-uri stricate sau deteriorate, pe care le-a reparat personal, de la A la Z. 

Multe dintre piesele care lipseau au fost înlocuite cu originale, achiziţionate la diverse târguri de maşini sau au fost fabricate de rege cu mâna lui, în atelier“, arată Adrian Neamţ, responsabil de Domeniul Regal de la Săvârşin.


Raft din Atelierul Regal de la Săvărşin FOTO savarsinregal.ro

Atelierul regal FOTO savarsinregal.ro

Jeep-urile, restaurate personal de Regele Mihai

Potrivit reprezentantului Casei Regale, în timpul vieţii, Regele Mihai a restaurat personal nouă Jeep-uri şi a lăsat alte două neterminate. Toate acestea au fost lucrate în atelierul pe care vizitatorii îl pot admira la Săvârşin, începând din 24 iulie 2021. 

„Patru dintre cele nouă Jeep-uri se găsesc expuse în Muzeul Automobilului de la Săvârşin. Toate aparatele din atelierul auto actual sunt funcţionale – strungul, menghinele, ustensilele, aparatele electrice, pompele hidraulice. Toate piesele expuse, atât cele mecanice, cât şi cele de tablă, caroserie, şi toate piesele electrice sunt originale, achiziţionate de Regele Mihai şi recondiţionate, sau fabricate de la zero, în cazul în care nu au fost disponibile pe piaţă“, a mai explicat Adrian Neamţ.

Atelierul „farmacie“

În Atelierul Regal de la Săvârşin este ca la farmacie: totul este pus într-o ordine perfectă, fiind un model pentru orice meşter căruia îi place să „şurubărească“. În prima încăpere a atelierului, în colţul din stânga al peretelui din faţa uşii, sunt patru numere originale ale Jeep-urilor. 

Cel de sus, Jeep-ul Ford 1944, al doilea şi al treilea, Jeep-ul Generalului Patton, al patrulea, unul dintre Jeep-urile americane cumpărate şi restaurate. Tot în prima încăpere sunt trofeele de la participările la reuniunile anuale ale colecţionarilor de Jeep din Elveţia şi Franţa, la care Regele Mihai şi Regina Ana au participat din 1979 până în anul 2007.


În Atelierul Regal de la Săvârşin pot fi urmărite şi documentare despre pasiunea pentru maşini a Regelui Mihai FOTO savarsinregal.ro

Atelierul regal FOTO savarsinregal.ro

„Dulapurile de haine şi salopetele expuse sunt originale, ca şi toate accesoriile – pensule, vopsea, covoare de plastic, cârpe de şters, diverse obiecte de plastic. Toate sunt funcţionale. Bancul de lucru din prima încăpere, cu strungul şi menghinele instalate pe el sunt cele mai importante obiecte din atelier, cele pe care Regele Mihai le-a avut în toate atelierele pe care le-a organizat, în reşedinţele sale din cei 50 de ani de exil“, a mai arătat Adrian Neamţ. Potrivit acestuia, încăperea a doua este o extindere a clădirii originale, realizată în anul 2011. Acolo se află piese de mecanică fină, cărţi, reviste, pneuri, un mare dulap cu scule de mecanică (sub fereastră) – toate originale.

Pe peretele de la uşă este un panou de siguranţe electrice de la atelierul din Versoix, iar pe peretele cu arcada de lemn există o placă pe care sunt aşezate şase tăbliţe cu numărul de motor a şase dintre cele nouă Jeep-uri refăcute de Rege.

„Gândacul roşu“, prima dragoste

Cei care ajung la Săvârşin au ocazia să viziteze şi Muzeul Regal al Automobilului, deschis în 25 octombrie 2011, cu ocazia aniversării vârstei de 90 ani a regelui. Muzeul găzduieşte colecţia actuală de maşini regale, noi şi vechi, precum şi expoziţii de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Familiei Regale a României, din 1866 până astăzi. Atelierul mecanic auto al Regelui Mihai I este, practic, parte a Muzeului Regal al Automobilului.

„Regele Mihai a învăţat să conducă maşina la vârsta de şase ani, undeva în anul 1927. La vremea aceea stătea în braţele şoferului, fiindcă nu putea ajunge cu picioarele la pedalele de frână, ambreiaj şi acceleraţie. Primul autovehicul condus de rege a fost o maşină electrică de fabricaţie englezească, numită «The Red Bug» (n.r. – «Gândacul roşu»), din anul 1927. O conducea pe aleile Palatului Cotroceni“, a mai arătat reprezentantul Casei Regale de la Săvârşin.

În schimb, suveranul a primit în dar prima maşină adevărată la vârsta de opt ani, în anul 1929. Era un Morris de producţie 1927, oferită de Principele Nicolae, unchiul său. Mai târziu, Regele a condus această maşină 3.600 de kilometri. 

„Apoi, Regele Mihai a condus automobilul Rolls-Royce al Regelui Ferdinand, maşina Hispano-Suiza care era în proprietatea tatălui său, Regele Carol al II-lea, maşina de Stat marca Lincoln şi alte câteva automobile ale Casei Majestăţii Sale. Automobilul Morris, primit cadou de la Principele Nicolae, şi patru modele de Ford au fost, în perioada 1929-1936, în proprietatea Regelui Mihai. El a condus toate aceste maşini până la vârsta de 15 ani şi a parcurs cu ele exact 44.415 kilometri“, a mai arătat Adrian Neamţ.

Regele Mihai a condus două milioane de kilometri

Potrivit Casei Regale, Regele Mihai a avut 38 de maşini de-a lungul celor peste 90 de ani de viaţă, la care se adaugă cele nouă Jeep-uri militare americane, toate originale, unele dintre ele primite în dar, altele recondiţionate de Rege personal. 

„Nu sunt socotite în cifrele de mai sus maşinile de Stat, cele pe care Regele le-a folosit în anii 1927-1948, în calitate de şef de Stat sau de Principe Moştenitor. Nu sunt incluse în listă nici maşinile Regelui Ferdinand, ale Reginei Maria, Principelui Nicolae, Reginei Elena sau ale Regelui Carol al II-lea – pe care Regele Mihai le-a condus, din când în când, şi care nu i-au aparţinut“, a subliniat intendentul Castelului de la Săvârşin.


Maşini din colecţia Regelui Mihai FOTO savarsinregal.ro

Atelierul regal FOTO savarsinregal.ro

Printre maşinile de mare valoare pe care le-a posedat Familia Regală în perioada interbelică s-au aflat patru exemplare de Rolls-Royce, care au fost confiscate şi, probabil, distruse de regimul comunist. Potrivit Casei Regale, în cei aproape 84 de ani în care a şofat, Regele Mihai a condus peste două milioane de kilometri.

 „Cu modestie, Majestatea Sa a spus că «în zilele noastre, aceasta nu mai înseamnă mare lucru, fiindcă sunt oameni care conduc peste 100.000 de kilometri pe an»“, au mai transmis reprezentanţii Casei Regale.

O colecţie regală

Regele Mihai şi Regina Ana au fost membri ai cluburilor colecţionarilor de maşini militare de epocă american, elveţian, francez, englez şi italian. Împreună au participat, de-a lungul anilor, la întâlnirile acestor cluburi, expunându-şi maşinile de colecţie alături de ceilalţi membri ai clubului. În colecţia actuală există patru Jeep-uri şi două remorci de Jeep în circulaţie şi alte două Jeep-uri originale nereparate, „epave“, aşa cum le numea suveranul. Atât Jeep-urile, cât şi remorcile sunt fabricate între anii 1941 şi 1944 şi au fost toate folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În atelierul său, Regele Mihai a lăsat numeroase scule, piese de schimb şi elemente de caroserie de Jeep. „Regele Mihai s-a abonat, de-a lungul anilor, la revistele «Military Vehicles», «Popular Mechanics», «Magazine Supply Line», «Army Motors (publication of the Military Vehicles Preservation Association)». Majestatea Sa a expus Jeep-urile, mai mulţi ani la rând, la Salonul Automobilului de la Geneva, precum şi în cadrul unor expoziţii de maşini de epocă sau militare“, povestesc reprezentanţii Casei Regale.

În ordinea numerelor din carnet

Morris 1927 este notat în carnetul personal nr. 1 al Regelui, la pagina 1 (anii 1927-1936) în poziţia 2 (fiind cea de-a doua maşină în proprietatea sa). Ford 1935, un autovehicul gri, decapotabil, a intrat în proprietatea Regelui Mihai I în anul 1935, când avea 14 ani. Regele a parcurs cu ea, într-un an, 4.964 de kilometri. În carnetul personal al regelui, maşina este ţinută în evidenţă sub numele „Ford IV“, fiind a patra maşină pe care a avut-o în proprietate. Această maşină a fost cumpărată de Administraţia Regală pentru Principele Moştenitor Mihai, iar traseele pe care Principele Mihai a condus această maşină – la vârsta de 14 ani – au fost Bucureşti-Scroviştea şi Bucureşti-Sinaia.

Jaguar SS 100 (Supersport), model 1937, a fost o maşină de culoare gri metalizat, cu motorul de 3.500 centimetri cubi. Maşina a fost cadoul Ministerului Aerului şi Marinei pentru Principele Mihai, cu ocazia înaintării la gradul de sublocotenent. Principele Mihai a parcurs cu ea 1.503 kilometri în anul 1938. În carnetul personal al Regelui Mihai figurează cu titlul „Jaguar I“ – primul său Jaguar condus vreodată, care, se pare, a cunoscut doar traseul din Capitală către Castelul Peleş. Acolo, maşina era ţinută într-un garaj mic, construit pentru o singură maşină, în spatele Castelului Foişor. Jaguarul SS 100 a fost vândut după un an, la dorinţa Regelui Mihai – acum se află pe mâini bune, proprietarul păstrând culoarea iniţială.

O pasiune peste timp

Una dintre maşinile cu o poveste specială din colecţia Regelui Mihai a fost Mercedesul 540 Roadster, deţinută de suveran din 1939 până în 1941. Iniţial, maşina avea culoarea bej, dar regele a preferat să o vopsească în negru, parcurgând cu ea aproximativ 8.000 de kilometri. Acest model de Mercedes, decapotabil, sport, este probabil una dintre cele mai frumoase maşini care au fost construite vreodată.

În anul 2000, în timpul unei vizite în SUA, la San Francisco, Regele Mihai şi Principele Radu au vizitat un muzeu privat de automobile, impecabil realizat şi conţinând exemplare excepţionale, datând din secolului XX. Printre cele mai de preţ exponate era un Mercedes 540K, model 1937, pe care Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală l-au admirat mult. Cu acest prilej, Regele Mihai a spus, încă o dată, că maşina aceasta este cel mai frumos automobil pe care l-a văzut vreodată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Legătura sufletească între Regele Mihai şi Timişoara. A ctitorit Catedrala, a înfiinţat Universitatea de Vest şi Filarmonica Banatului

Doctorul timişorean al Regelui Mihai: „I-am recomandat să bea un pahar de vin roşu seara, iar dimineaţa o bucată de ciocolată neagră şi ceai verde”

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite