Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Tânăr judecat pentru accidentarea mortală a unei fetiţe de trei ani, condamnat pentru omor. De ce a fost schimbată încadrarea juridică

0
10 Oct 2019 13:04:40
Autor: Daniel Dancea
Un eveniment despre care s-a crezut că este un accident a fost declarat crimă cu intenţie indirectă FOTO tion.ro
Un eveniment despre care s-a crezut că este un accident a fost declarat crimă cu intenţie indirectă FOTO tion.ro

Un tânăr (17 ani la data comiterii faptei) trimis în judecată pentru ucidere din culpă după ce a călcat cu maşina o fetiţă de trei ani a fost condamnat pentru omor. Judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptei, după ce au ajuns la concluzia că tânărul a provocat accidentul acţionând cu intenţie indirectă, în urma unui scandal din familia de romi din care făcea parte şi tânărul.

Iulie 2017, strada Satu Mare din Timişoara. Marian Novacovici, un tânăr de 17 ani, provoacă un grav accident de circulaţie după ce urcă la volanul unui VW Golf şi intră într-un grup de patru persoane în care se afla nepoata lui de trei ani, o verişoară de 16 ani, o altă fată de 16 ani şi bunica tânărului. În urma accidentului, fetele de 16 ani şi bătrâna au fost rănite, iar fetiţa de trei ani a murit.

Marian Novacovici a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă fiind acuzat că pe fondul teribilismului şi a lipsei de experienţă a derapat şi a intrat în grupul de persoane, omorându-şi nepoata şi rănind alte trei persoane. „Pe fondul lipsei experienţei si a abilitaţilor inculpatului în conducerea unui autovehicul, autoturismul condus de inculpat a pierdut aderenţa dintre pneuri şi calea de rulare, intrând într-un proces de derapare, fapt ce a condus la pierderea controlului asupra direcţiei de deplasare şi, în aceste împrejurări, a lovit un număr de patru persoane de sex feminin care se deplasau în grup pe partea stângă a străzii, în urma lovirii acelor persoane rezultând decesul unei persoane, precum şi vătămarea corporală a altor trei”, se arată în rechizitoriul.

„Du-te ia maşina şi omoară-i”

Dosarul în care tânărul a fost acuzat de ucidere din culpă a fost trimis în judecată la Judecătoria Timişoara. Analizând dosarul, judecătorii au constatat că tânărul face parte dintr-un clan de romi în care, în ziua accidentului a avut loc un conflict, victimele făcând parte din tabăra adversă. Mai mulţi martori au declarat că, înainte de producerea accidentului, l-au auzit pe tatăl tânărului spunând: „du-te ia maşina şi omoară-i”.

Pe baza acestor declaraţii, dar şi a altor probe, Judecătoria Timişoara a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în omor, iar dosarul a ajuns pe masa Tribunalului Timiş. Judecătorii de la Tribunal au menţinut încadrarea juridică de omor şi l-au condamnat pe Marian Novacovici, care era minor la data comiterii faptei (17 ani şi 10 luni), la o pedeapsă de internare pentru opt ani într-un centru de detenţie. Curtea de Apel Timişoara a pronunţat miercuri, 9 octombrie, sentinţa definitivă în acest dosar, menţinând hotărârea Tribunalului.

Probele pe baza cărora s-a decis că nu a fost ucidere din culpă, ci omor

Sentinţa finală din acest dosar nu a fost redactată, dar hotărârea de la Tribunal, menţinută în apel, arată motivele pentru care tânărul trimis în judecată pentru ucidere din culpă a fost condamnat pentru omor. „Chiar dacă din declaraţiile unor martori şi a părţilor civile rezultă că persoana responsabilă civilmente (n.r. tatăl tânărului) i-a spus inculpatului să dea cu maşina în oameni, chiar urmată de acţiunea de lovire, acestea nu sunt suficiente pentru a reţine intenţia directă a inculpatului de a ucide persoanele ce se aflau în acele momente în stradă, însă, coroborate cu restul probelor, conduc la reţinerea intenţiei indirecte”, se arată în sentinţa de condamnare a lui Novacovici.

Unul din detaliile care a cântărit decisiv în acuzaţia de omor a fost locul în care a derapat maşina în care se afla tânărul. Astfel, s-a ajuns la concluzia că maşina a derapat după lovirea unei movile de nisip şi după lovirea victimelor, ceea ce i-a făcut pe judecători să excludă accidentarea victimelor ca urmare a derapajului.

În urma coroborării declaraţiilor inculpatului, cu urmele identificate la faţa locului, concluziile raportului de expertiză criminalistică şi declaraţiile martorilor oculari, instanţa reţine că deraparea autovehiculului s-a produs în mod cert după lovirea victimelor. Indiferent de motivul care l-a determinat pe inculpatul Novacovici Marian să nu curme acţiunea sau inacţiunea începută, de conducere a autoturismul cu viteză spre grupul compact de oameni care se deplasau pe stradă, coroborat cu schimbarea direcţiei de deplasare spre stânga, chiar înspre acest grup, deşi deplasarea vehiculelor se realizează pe partea dreaptă a drumului, denotă că acesta a acceptat eventualitatea producerii rezultatului”, se arată în sentinţa judecătorilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările