Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Terapie medicală nouă la Spitalul Victor Babeş din Timişoara bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare

0
22 Jan 2021 10:05:19
Autor: Stefan Both
Noile aparate de la spitalul din Timişoara
Noile aparate de la spitalul din Timişoara

Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat şi încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri pe minut.

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Timişoara au introdus în tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV 2 un nou tip de terapie medicală bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienţilor cu forme moderate şi severe de infecţie cu noul coronavirus.  
 
Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat şi încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri pe minut. Prin comparaţie, debitul de oxigen asigurat de instalaţiile standard din unităţile sanitare este de până la15 litri pe minut.  
 
“Folosim aceste aparate la pacienţii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reuşim să reducem ceea ce numim spaţiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primeşte bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman şi este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului şi condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, spune Monica Marc, medic primar pneumolog. Vă mai recomandăm:

Răspunsurile doctorului Musta la 45 de „întrebări legitime” legate de vaccinul anti-COVID

Medicul Virgil Musta: Este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti-COVID

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările