FOTO Cel mai vechi monument din Timişoara străluceşte din nou. Statuia Sf. Nepomuk a fost amplasată în faţa Bisericii Millenium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Sfântului Nepomuk din faţa bisericii Millenium Foto; Ştefan Both
Statuia Sfântului Nepomuk din faţa bisericii Millenium Foto; Ştefan Both

Cel mai vechi monument din Timişoara a fost salvat. Statuia Sfântului Nepomuk a fost restaurată ca la carte de Ion Oprescu şi a fost mutată în faţa celei mai mari biserici romano-catolice din municipiu.

La mijlocul lunii februarie, statuia Sfântului Nepomuk zăcea în curtea bisericii romano-catolice din cartierul Iosefin. Era acolo din anul 1932. A ajuns însă în aşa hal de degradare încât se punea problema dispariţiei celui mai vechi monument din Timişoara.

Episcopia Romano-Catolică nu avea bani pentru restaurare, iar timpul trecea... Sfântul Nepomuk nu mai avea faţă, prunctul de lângă nu mai avea cap. Materialul din care e făcută statuia este gresie şi nu rezistă la intemperii, iar faptul că monumentul mai există ţine de o minune.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a decis să readucă strălucirea de altă dată a statuii care în 1925 se afla în actuala Piaţa Libertăţii.

Cunoscutul specialist Ion Oprescu, care s-a ocupat, printre altele, de restaurarea statuilor din Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii, a fost însărcinat să se ocupe şi de Sfântul Nepomuk.
 

Nu a avut decât trei luni la dispoziţie, însă Oprescu a dovedit de ce este cel mai priceput restaurator din Timişoara. După tratamente specifice, a refăcut complet capul Sfântului Nepomuk după figura statuilor similare aflate la Sânnicolaul Mare şi la Arad. Pentru că nu mai avea o imagine despre figura copilului, a refăcut capul după lucrarea lui Michelangelor, “Madona şi Pruncul”.

Statuia Sfântului Nepomuk din faţa bisericii Millenium Foto; Ştefan Both


Sf.Nepomuk "vegheat" de Isus, Sf.Petru şi Sf.Pavel Foto:Ştefan Both
 

“Statuia arată cu adevărat bine”


Statuia a fost montată, luni, în parcul din faţa catedralei romano-catolice Millenium. 


“Prin această iniţiativă, Primăria a pus în valoare atât cea mai veche statuie – Sfântul Nepomuk fiind unul din protectorii Banatului, cât şi biserica monumentală Millenium, despre care primarul Telbisz Kaloly a spus, la începutul secolului al XX-lea, că este unul din cele mai frumoase obiective ale oraşului nostru. Vrem să mulţumim în numele comunităţii noastre pentru strădania municipalităţii, a domnului Nicolae Robu, în special, pentru această implicare. Această statuie din faţa bisericii este mărturia strădaniei lor. Arată cu adevărat bine. Sper ca timişorenii să aprecieze acest monument şi să aibă grijă de ea”, a declarat János Kapor, preotul paroh al Bisericii Millenium.
 

Parcul Romanilor a fost refăcut

Primăria a reamenajat parcul, aleea a fost lărgită, s-a refăcut pavajul care a fost montat în formă de octagon, iar acum cea mai mari biserică catolică din Timişoara poate fi admirată în toată splendoare ei. 
 

Statuia a fost ridicată că un metru jumătate faţă de proiectul iniţial, iar materialul pentru realizarea soclului a fost comandat din judeţul Harghita.


În spatele monumentului Sfântului Nepomuk, pe frontispiciul bisericii veghează statuile lui Isus, în centru, Sfântul Petru, cu cheia în mână, în stânga, şi Sfântul Pavel, cu sabia, în partea dreaptă.


În curând se vor aprinde luminile


Municipalitatea doreşte să introducă acestă zonă istorică în circuitul turistic al oraşului, astfel că în scurt se va da drumul la iluminarea arhitecturală a bisericii Millenium. Lucrările au fost executate de cei de la AEM Luxten, care au şi făcut, în această seară, primele probe.


Aceasta a fost construită pentru cinstirea a 1.000 de ani de la stabilirea ungurilor în Câmpia Panoniei (de aici numele de Millenium).
 

Statuia Sfântului Nepomuk din faţa bisericii Millenium Foto; Ştefan Both

Statuia în faţa celei mai mari biserici romano-catolice din Timişoara Foto:Ştefan Both

Construcţia, în stil neoromanic, a început în 1896 şi a fost terminată în 1901. Pe 13 octombrie al aceluiaşi an, a fost sfiinţită de episcopul Sándor Dessewffy. Proiectul a fost realizat de arhitectul budapestan Lajos Ybl.

Povestea statuii Sf.Nepomuk

Unii istorici sunt de părare că statuia a fost adusă la începutul secolul XVIII-lea, cu vaporul, de către coloniştii din Boemia. Alţii spun că ea a fost făcută chiar în Cetatea Timişoarei. Cert este că ea se afla în 1725 în actuala Piaţa Libertăţii.  

În 1760, când s-a ridicat Satuia Sfintei Maria şi Sfântul Nepomuk, în memoria victimelor epidemiei de ciumă, vechiul monument a fost scos în afara zidurilor cetăţii. El a fost amplasat pe malul canalui Bega, iar la începutul secolului al XX-lea, mai exact în 1908, a ajuns în parcul de lângă ştrandul Termal.


Aşa arăta statuia la mijlocul lunii februarie Foto:Ştefan Both

Statuia a fost mutată, în anul 1932, în curtea bisericii romano catolice din Iosefin. Pruncul de lângă Sf.Nepomuk nu mai avea cap încă dinainte de această mutare.

Sf.Nepomuk

Citeşte şi:
 

FOTO Pregătiri pentru restaurarea celui mai vechi monument din Timişoara: "Acordăm primul ajutor la faţa locului, apoi pacientul va fi dus în laborator"

FOTO Primarul Nicolae Robu vrea să salveze cel mai vechi monument din Timişoara

Robu promite trei statui ecvestre, dar cel mai vechi monument din Timişoara e în pericol să dispară


FOTO Cea mai veche statuie din Timişoara a fost restaurată. Urmează montarea ei în faţa catedralei Millenium
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite