VIDEO Proiectul “În spatele cortinei de fier” naşte pasiuni la Timişoara. Scriitorul Daniel Vighi a vrut să părăsească sala la apologia legionară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România” este cel mai mare proiect prin care se arată bolşevizarea ţării

La finalul filmul documentar “În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România”, prezentat la Biblioteca “Eugen Todoran”, a urmat o dezbatere care ademonstrat că subiectul comunismului încă naşte pasiuni. Invitaţi să vorbească despre film au fost profesorii Daniel Vighi şi Smaranda Vultur, iar în sală era un public eterogen format din tineri şi persoane în vârstă, cu diferite ideologii, comunişti, legionari sau pur şi simplu doar curioşi.

În timp ce Smaranda Vulur vorbea despre documentar, unul din cei prezenţi însală s-a ridicat şi a întrerup-o întrebând dacă este un eveniment interacti sau doar cei de la masă vorbesc. Bărbatul a dorit să îşi expună viziunea sa despre comunism, considerând că filmul nu a reflectat clar istoria apariţiei comunismului şi alte aspecte ce ţin de această ideologie.

Bărbatul era un simpatizant al legionarilor, iar acest lucru l-a scos din sărite pe Daniel Vighi, care s-a ridicat şi a vrut să părăsească sala, spunândcă el nu poate să asculte apologia legionarilor. “Şi Ceauşescu a fost într-un fel un legionar”, a spus Vighi.

“Este o provocare ceea ce spuneţi tocmai pentru a discredita legionarii. De ce vă deranjează dacă vorbim despre românism, despre biserică? Nu vorbim despre naţionalism, ci despre românism”, a strigat bărbatul din sală.

Spiritele s-au încins iar organizatorii au ameninţat că vor fi nevoiţi să pună capăt dezbaterii dacă se continuă discuţiile în acea manieră. Aceştia au spus că nu au mai avut parte de asemenea manifestări în niciun alt oraş princare au trecut.

“Aţi venit aici nu ca să faceţi pledoaria politică, a propriilor dumneavosastră opţiuni, ci să vedeţi acest film. Au mai fost dezbateri, dar niciunde nu a luat o asemenea turnură. Nu mi se pare ca cineva să se ridice în acest context şi să aducă elogii unei mişcări care este cel puţin discutabilă din punct de vedere istoric, despre care s-au scris cărţi şi care merită o discuţie aparte. Nu este despre asta filmul”, a spus Smaranda Vultur.



„În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, dezvoltat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Asociaţia ROST şi alte numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene, este cel mai mare proiect prin care arată bolşevizarea ţării, a instaurării violente a regimului comunist în România, ţara cea mai refractară la această ideologie totalitară.

Filmul ”În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România” se adresează publicului larg, îndeosebi generaţiilor tinere, care nu sunt familiarizate nici cu istoria ţării, nici cu realităţile comunismului. Filmul va beneficia desubtitrare în 22 de limbi de circulaţie internaţională şi vor fi editate 4.000 de exemplare în primul tiraj. Autorul scenariului este Alin Mureşan, producător/scenarist al documentarului „Demascarea” şi autor al volumelor Piteşti.

În această seară, la ora 18.00 vor fi lansate, tot la Biblioteca Centrală Universitară un album foto-documentar şi două reviste de benzi desenate. Din care fac parte şi volume intitulate „Experimentul Piteşti. Umilinţa” şi „Experimentul Piteşti. Păpuşarii”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite