Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Timişoara, primul mare oraş al ţării care depăşeşte incidenţa de 6 la mie: şcolile rămân deschise. Ce restricţii vor fi impuse

2
27 Sep 2021 07:40:09
Autor: Lorena Mihăilă
Din păcate, previziunile pentru perioada următoare sunt şi mai descurajante.
Din păcate, previziunile pentru perioada următoare sunt şi mai descurajante.

Timişoara a depăşit incidenţa de 6/1000 de locuitori în acest val al pandemiei, având în prezent 6,58.  Autorităţile pregătesc noi restricţii, astfel că luni este convocată o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Momentan, şcolile vor rămâne deschise.

„Asta înseamnă că trecând de limita de 6 la mie, va trebui să impunem restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în weekend, iar majoritatea activităţilor din industria HoReCa, precum şi din zona culturii - festivaluri, concerte etc. - vor trebui să fie anulate în săptămânile următoare”, a anunţat subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, la Digi24.

Acesta a precizat că sunt 11 localităţi în judeţul Timiş care au în jur de 20.000 de locuitori şi s-a atins această incidenţă. El precizează că din cauza numărului mare de infectări, o altă măsură constă în anularea nunţilor, petrecerilor cu număr mare de invitaţi. Acest lucru se aplică şi în cazul persoanelor vaccinate anti-COVID.

În schimb, cei vaccinaţi nu se vor supune restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, însă deocamdată, legislaţia nu le aduce libertatea de a organiza asemenea evenimente (nunţi, petreceri, botezuri etc. ) la o incidenţă de peste 6 la mie, a precizat subprefectul.
 
La incidenţe între 6 şi 7,5 la mie, circulaţia este restricţionată pentru cei nevaccinaţi, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, după ora 20:00. În aceleaşi zile, magazinele se vor închide la ora 18:00.
 
„Dacă vedem că incidenţa creşte - şi din păcate spre sfârşitul săptămânii ne aşteptăm la o incidenţă record la ritmul de creştere zilnică -, este posibil să le cerem timişorenilor să poarte mască şi pe stradă, în zonele aglomerate”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu. 
 

Şcolile rămân deschise toată săptămâna

Subprefectul a spus că în privinţa şcolilor, există o problemă, deoarece ele se analizează doar în ziua de vineri, iar pe 25 septembrie, în Timişoara incidenţa era sub 6 la mie.

„Până vineri, şcolile rămân deschise în Timişoara, dar avem foarte multe clase care se închid din cauza înregistrării de cazuri de COVID”, a menţionat Ovidiu Drăgănescu.

Întrebat cum îşi explică această incidenţă mare a cazurilor, subprefectul a spus că şi în valurile anterioare ale pandemiei a observat că, în general, creşterile încep dinspre vestul ţării înspre est.
 
„Probabil că s-au făcut şi foarte multe teste. Timişoara şi în primăvară spunea că face multe teste. Am ajuns la această incidenţă probabil şi din cauza faptului că nu toţi s-au protejat, nu toţi au respectat normele şi nu am avut nicio vaccinare aşa cum ne-am fi dorit în primăvară şi în vară, deşi noi am mers peste tot şi cu echipe mobile, am aşteptat să vină lumea, am deschis centre, am făcut acţiuni, chiar ne-am lipit şi de acţiuni culturale uneori. Acum, am ajuns în judeţ la 4,87, cu 3.768 de persoane infectate, iar Timişoara la 6,58”, a arătat subprefectul.
 
Din păcate, previziunile pentru perioada următoare sunt şi mai descurajante. „Este o estimare destul de sumbră a specialiştilor, prefer să nu o spun, dar dacă se merge tot aşa, în creştere la 2-3 zile cu teste la jumătate de procent, putem ajunge la sfârşitul săptămânii la o incidenţă mult crescută faţă de ceea ce este astăzi”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, duminică seara, la Digi24.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
27.09.2021, 08:58:40

In cigania aia de timisoara nu-i de mirare... colcaie.

-12 (12 voturi)
Amdo Odma
27.09.2021, 09:03:50

De ce nu se fac teste peste teste iar cei gasiti pozitiv sa fie carantinati pana trece boala? Asa se poate limita raspandirea, nu lasand vaccinatii sa se plimbe peste tot pe baza unui certificat fara valoare.

Modifică Setările