FOTO Timişoara îşi poate recupera istoria din cimitire. Obeliscul Sfânta Ecaterina şi-ar putea găsi loc în Piaţa Bălcescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inscripţia în limba latină de pe obelisc de abia se mai vede Foto: Ştefan Both
Inscripţia în limba latină de pe obelisc de abia se mai vede Foto: Ştefan Both

Monumentul amplasat în 1763 pe locul altarului vechii biserici franciscane Sfânta Ecaterina, a ajuns într-un cimitir peste exact 200 de ani. Acum ar putea avea o soartă mai bună

Salvarea şi restaurarea celei mai vechi statui din Timişoara, care îl reprezintă pe Sfântului Ioan Nepomuk, s-a dovedit de bun augur. Acesta a schimbat practic faţa parcului bisericii Millenium, din cartierul Fabric. Aduce un aer occidental şi este numai bun de inclus în itinerariile turistice ale oraşului.

Un alt monument important de for public din Timişoara se află încă într-un cimitir. Obeliscul Sfânta Ecaterina, realizat în anul 1763, a ajuns în Cimitirul Eroilor în anul 1963. 


În spatele acestui monument se află povestea biserici şi mănăstirii franciscane Sfânta Ecaterina din Timişoara, ridicată în evul mediu (în 1333, pe vremea Regelui Carol Robert de Anjou), în cartierul Palanca Mică.

Obeliscul Sfânta Ecaterina Foto


                                                                  Biserica franciscană Sf.Ecaterina în 1750 

Această biserică s-a păstrat şi în perioada ocupaţiei Otomane, dar din cauza deteriorării a fost reconstruită apoi în Palanca Mare pe vremea administraţiei Habsburgice (în 1717).

A fost dărâmată din nou când s-a început construcţia zidurilor noii cetăţi (în 1757), franciscanii primind un loc pentru biserică în Cetate (pe actuala strada Bolyai Janos).  

Obeliscul a fost ridicat la mijlocul secolului al XVIII-lea (în 1763), pe locul Bisericii Sfânta Ecaterina, care s-a aflat în zona dintre Poşta Mare şi Liceul Pedagogic. 


“Obleiscul a fost montat chiar pe locul unde a fost altarul bisericii Sfânta Ecaterina şi unde au fost înmormântaţi preoţii franciscani. A stat în câmp timp de 50 de ani. În 1902 s-a construit acolo Liceul Pedagogic Carmen Sylva. Monumentul a stat în faţa liceului până în 1933. S-a aflat mult timp chiar lângă bariera de la noua linie ferată Timişoara-Orşova. Când s-a făcut bulevardul C.D.Loga, statuia se afla în drum şi a fost mutată în locul unde se află acum Vila Internaţional. Era un parc acolo. Când s-au început noile construcţii, în 1963, monumentul a fost dus în Cimitirul Eroilor”, a declarat istoricul Ioan Szekernyes, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara.

Obeliscul Sfânta Ecaterina


Obeliscul pe vremea când a stat lângă Liceul Pedagogic de Fete


Monumentul triunghiular cu cruce este acum în cimitirul din Calea Lipovei într-o stare avansată de degradare şi are neapărat nevoie de intervenţie de specialitate. În urmă cu câţiva ani încă se mai puteau citi mesajele în limba latintă care sunt scrise pe cele trei laturi ale obeliscului. Acum însă de abia se mai poate descifra ceva.
 

Iată traducerea din latină a mesajelor de pe cele trei laturi: 


 - “Monumentul bisericii Sfânta Ecaterina egal făcut cu pământul (n.r.dărâmată), în care Dumnezeului s-a sacrificat, pe timp când Eugen era în floarea vieţii, din ordin sub dom¬nitorul Carol al – IV – lea fraţii (n.r. călugării) împuţinaţi au început să-l reconstituie”.


- “Iar Maria Tereza, regina în¬coronată pentru a împărăţi, i-a luat pe aceştia în scut şi pus la adă¬post”.


- “Pentru pacea eternă a de¬cedaţilor ale căror cenuşe şi ose¬minte le ascund, călătorule, roagă-te cu grai şi inimă”. 

Obeliscul Sfânta Ecaterina Foto
Obeliscul Sfânta Ecaterina Foto

Statuia are nevoie de restaurare urgentă

Nu se cunoaşte autorul obeliscului însă în mod sigur este vorba de un arhitect austriac.

“Ar fi de dorit ca acest obelisc să se mute într-un loc mai demn. Nu îşi are locul într-un cimitir. El marca existenţa unei biserici. Este o lucrare tipic barocă. Statuia are nevoie de restaurare serioasă de către profesionişti. Este făcută din gresie, o piatră moale, care nu mai rezistă timpului”, a mai declarat Ioan Szekernyes.
 

Obeliscul Sfânta Ecaterina s-ar potrivi perfect în scuarul reamenajat din Piaţa Bălcescu. Iniţial, primarul Nicolae Robu ar fi dorit ca acolo să fie pus un alt monument aflat în Cimitirul Eroilor -Coloana Fidelităţii. Lăsând la o parte nemulţumirile comunităţii maghiare, după părerea specialiştilor Coloana Fidelităţii nu îşi are locul acolo datorită mărimii şi a simetriei cu biserica catolică.


“Acesta este un obelisc mai simplu ca decoraţie, s-ar preta mai mult în Piaţa Bălcescu. Coloana Fidelităţii are acelaşi stil cu biserica şi s-ar concura reciproc”, a explicat Ioan Szekernyes.

Citiţi şi:
 

FOTO Cel mai vechi monument din Timişoara străluceşte din nou. Statuia Sf. Nepomuk a fost amplasată în faţa Bisericii Millenium

FOTO Pregătiri pentru restaurarea celui mai vechi monument din Timişoara: "Acordăm primul ajutor la faţa locului, apoi pacientul va fi dus în laborator"

FOTO Primarul Nicolae Robu vrea să salveze cel mai vechi monument din Timişoara

Robu promite trei statui ecvestre, dar cel mai vechi monument din Timişoara e în pericol să dispară


FOTO Cea mai veche statuie din Timişoara a fost restaurată. Urmează montarea ei în faţa catedralei Millenium

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite