Şcoala de pop-rock din Timişoara: „Într-un an nu o să fie Steve Vai, dar va putea cânta la chitară fără să îi fie ruşine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INOVAŢIE Doi muzicieni timişoreni, Saşi Vuşcan şi Zsolt Szabo, membri ai trupei rock Burning Table, au pus pe picioare o afacere inedită, care combină utilul cu pasiunea: o şcoală de pop-rock şi arte

Ideea de a face o şcoală de muzică în Timişoara le aparţine lui Saşi Vuşcan şi Zsolt Szabo, în urma a tot mai multor discuţii avute cu diverşi părinţi care vor să îşi trimită copiii să înveţe să cânte la un instrument.

„Am deschis această şcoală de muzică şi arte pentru că am remarcat că există cerere pe piaţă. Nu vrem să concurăm cu nimeni. Şcoala noastră funcţionează ca un SRL, nu are de-a face cu Ministerul Învăţământului. Folosim metodologie modernă, manuale consacrate în Canada şi din Occident“, a declarat Saşi Vuşcan.

Şcoala, care poartă numele de Artsoma, oferă programe personalizate, individuale şi de grup pentru toate vârstele şi nivelurile de pregătire pentru chitară, pian, percuţie, vioară, voce (canto), dar şi pentru cei care vor să înveţe cum se face muzica pe calculator. Pe lângă muzică, există şi cursuri de arte moderne (pictură, grafică, design, modelaj, modă).

Cel mai mic cursant de la şcoala pop-rock  este Luca Paraschiv, care are doar patru ani şi a venit să înveţe pian şi canto. „Am văzut că îi place să cânte şi să danseze tot timpul. Dacă e talentat, am zis că e bine să facă muzică. Mai ales că îi place. E singurul nostru copil. Îmi place mult cum se lucrează la această şcoală“, a spus Angelica Paraschiv, mama lui Luca.

Şcoala lui Saşi din Canada

Muzicianul Saşi Vuşcan, unul dintre cei doi timişoreni care se ocupă de Artsoma, a deschis şi o şcoală de muzică  privată în Toronto, Canada, unde a emigrat în urmă cu zece ani. El a revenit acum la Timişoara, iar de şcoala de acolo se ocupă soţia lui.

„Cei şapte ani de experienţă cu şcoala de la Toronto ne-a ajutat să alcătuim un curriculum realist, cu rezultate foarte bune. În Canada există o altă mentalitate. Acolo fiecare copil este îndemnat să înveţe să cânte la un instrument. Toată lumea o face instinctiv. Părinţii îşi încurajează copiii să meargă spre un instrument. Înveţi astfel să comunici mai uşor, ţi se dezvoltă mult abilităţile sociale. Acolo este foarte cool să cânţi la chitară, pian sau vioară“, a explicat Saşi Vuşcan.

Muzicienii de la Artsoma nu promit marea cu sarea, dar spun că  într-un an şcolar, un novice care nu a pus niciodată mâna pe o chitară va putea să citească note şi să cânte la instrument decent.

„Nu va fi Steve Vai, dar, dacă se ţine şi de studiul individual, va putea cânta la chitară fără să îi fie ruşine. Dacă nu vine cu bucurie la noi, înseamnă că nu am făcut ceva bine. Metodele noastre nu sunt cele pe care le oferă învăţământul de stat românesc. Nu vreau să vorbesc despre ce fac alţii, dar un părinte ne-a povestit că şi-a dus copilul la Şcoala Populară de Artă, iar profesorul de acolo i-a spus că nu va putea fi chitarist pentru că are degetele prea scurte. Acum este cel mai talentat chitarist la noi“, a adăugat Zsolt Szabo.

Concerte cu trupe de copii

Copiilor care urmează cursurile Artsoma li se promit experienţe inedite. Ei vor putea experimenta ce înseamnă că cânte în faţa publicului, pentru că se organiza concerte şi audiţii în spaţii publice.

„Încercăm să formăm grupuri mici, în care cursanţii au ocazia să cânte împreună. Aşa învaţă să cânte în trupă. Vom organiza periodic recitaluri. Pot avea contactul cu publicul. Vor fi şi master-class-uri cu invitaţi cunoscuţi de pretutindeni“, a spus Zsolt Szabo, fost membru al trupelor Survolaj, Crossroads, Jais, iar acum chitarist la Burning Table.

Muzicianul a deţinut, timp de zece ani, şi un magazin cu instrumente muzicale în Timişoara.

„Veneau zilnic părinţi care căutau pentru copiii lor profesori de chitară sau pentru alte instrumente. Avem acum elevi de la 4 la 38 de ani. Dar pot să vină şi pensionari, pentru că artele sunt mijloace terapeutice. Poţi să înveţi să cânţi la un instrument la nivel recreaţional“, a mai spus Zsolt.


Zsolt şi Saşi colaborează de pe vremea trupei Jais. Acum sunt colegi în Burning Table

„Manualele după care se predau sunt de la edituri recunoscute pe plan internaţional. Fiecare elev beneficiază de un program adaptat cerinţelor şi nivelului său. Avem şi un colectiv de profesori renumiţi în Timişoara. Pe lângă pregătirea muzicală, ne interesează să clădim caractere şi atitudini. De aceea, deviza noastră este «Totul făcut cu bucurie»“, a declarat şi colegul lui de echipa, Saşi Vuşcan.

La şcoala pop-rock din Timişoara există numeroase programe care stau la îndemâna învăţăceilor. Spre exemplu, de puţină vreme, cei doi muzicieni au o ofertă de 100 de lei pentru patru cursuri de câte două ore, pentru formarea unor trupe.

"Cursurile hands on de ansamblu urmăresc construirea unui repertoriu solid compus din cântece cunoscute ale unor artişti recunoscuţi sub directa îndrumare a unor profesori cu experienţă. În aceste grupuri cursanţii vor exersa în formule standard de formative (chitară, pian, voce, bass ) iar la sfârşitul modulului vor susţine recitaluri cu public. Modelul School of Rock folosit în toată lumea îmbină învăţarea eficientă a disciplinei de formaţie cât şi o motivare individuală de studiu pentru cursanţi", a mai spus Saşi.

Citiţi şi:

Fondatorul trupei Jais, Saşi Vuşcan: „În Canada fiecare casă are un instrument” VIDEO

image

VIDEO Timişorenii care au cucerit Viena şi Budapesta revin să cânte pe „teren” propriu

FOTO Festivalul Made in TM continuă pe vapor. Burning Table şi Sebastian Spanache Trio au încheiat ziua a doua

Jais, o bijuterie care străluceşte după zece ani de şlefuire VIDEO
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite