FOTO Arsenal Park, distracţie cu tancuri, arme reale şi căţărări printre copaci. Se inaugurează curând patinoarul, skate parkul şi manejul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INEDIT Singurul parc de agrement cu tematică militară din Europa, Arsenal Park de la Orăştie (judeţul Hunedoara), se dezvoltă vertiginos, după o infuzie de 6 milioane de euro.

Arsenal Park, inedita destinaţie turistică de la Orăştie (judeţul Hunedoara), din inima cetăţilor Dacice, se dezvoltă pe zi ce trece. Complexul turistic cu profil militar beneficiază de o investiţie de peste şase milioane de euro.

Deschis în urmă cu cinci ani de milionarul timişorean Marius Cristescu, Arsenal Park a devenit singurul parc de distracţie cu tematică militară din Europa. Principala atracţie a fost până nu de mult impresionanta colecţie a lui Marius Cristescu.

Acesta a cumpărat peste 300 de piese: avioane, elicoptere, tancuri, TAB-uri, maşini de luptă, transportoare, autocamioane militare, tractoare de armată, autotunuri, tunuri, mitraliere, piese de artilerie, lansatoare de rachete, vehicule pe şine şi multe arme.


Colecţie impresionantă de tehnică militară la Arsenal Park

Acestor piese li se vor adăuga noi obiective, pentru care s-au investit peste şase milioane de euro. Mai puţin de jumătate din sumă, nerambursabilă, vine de la Uniunea Europeană. Cea mai mare parte este din bugetul proprietarului.

Este o sumă mare. Dacă nu primeam aceşti bani de la Uniunea Europeană, probabil că nu ne-am fi apucat. Noi am investit până acum aproximativ 15 milioane de euro pentru a transforma fosta fabrică de la Orăştie într-un parc de distracţii cu specific militar”, a spus Marius Cristescu, omul din spatele afacerii.

Patinoar şi manej

Lucrările de construcţie au demarat la începutul acestui an, iar acum unele obiective sunt deja terminate. Primul inaugurat a fost un loc de joacă pentru copii. La sfârşitul verii s-a dat în folosinţă traseul de căţărat în copaci – cel mai mare din România. Parcul de aventură are şase trasee de diferite dificultăţi, formate din peste 70 de platforme şi dispozitive amplasate la o înălţime de până la 25 de metri.

Traseul verde este cel mai lejer, iar cel negru este rezervat celor cu nervii tari. Joaca la înălţime costă 40 de lei, pentru trei ore, suficiente pentru a termina toate cele şase circuite. Căţărătorul este asigurat de chingi, astfel că nu există niciun pericol să cadă. Pentru a creşte dificultatea, traseele sunt pline de capcane şi jocuri la care participantul este invitat pe corzile suspendate printre copaci”, ne explică Olav Bagyo, instructor la Arsenal Park.


Plimbări extreme printre copaci

Sunt în plină desfăşurare şi lucrările pentru pista de biciclete şi plimbare prin pădure şi împrejurimi, care însumează nouă kilometri. De asemenea, se construiesc patinoarul, un skate park şi un centru de echitaţie.

Cea mai lungă tiroliană din ţară

Anul viitor vor fi construite turnul pentru sporturi extreme, care va avea cea mai lungă tiroliană din România, şi centrul SPA, ambele având ca termen de finalizare iunie 2015.

Centrul SPA de la Arsenal Park va avea cu o capacitate de 600 de locuri, cu bazine şi tobogane. Se va face şi un foraj pentru apă termală, care va asigura agent termic pentru buna funcţionare a SPA-ului şi iarna. Este prevăzută şi o sală de sport cu dotări complete. După terminarea acestui obiectiv, vechiul centru SPA de la Arsenal Park va rămâne deschis exclusiv clienţilor care sunt cazaţi”, a explicat Hermina Iovanovici, administrator la Arsenal Park.


Se lucrează la patinoarul de la Arsenal Park

Turnul de apă va fi dotat cu un lift care va duce la o terasă. De acolo se  va putea coborî cu o tiroliană. Saltul în gol va permite căderea de 30 de meri, apoi frânarea de zece metri.

Turnul pentru sporturi extreme are o înălţime de 40 de metri. Este vechiul turn de apă. De pe el va porni cea mai lungă tiroliană din ţară, de 600 de metri, şi pe care va funcţiona un dispozitiv de bungee-jumping dotat cu frână hidraulică”, a mai spus Hermina Iovanovici.

Vila generalului, 180 de euro pe noapte

Locurile de cazare sunt şi ele inedite la Arsenal Park. “Soldaţii” dorm în clădiri cu tunuri şi TAB-uri încorporate în ziduri. Clădirea generalului este cea mai luxoasă. Acolo preţurile sunt pe măsură - 180 de euro pe noapte. Totul este la superlativ, fiind practic o vilă cu dotări de cinci stele.

image
image
image


Clădire cu TAB încorporat

image

Deocamdată, la Arsenal Park există în jur de 250 de locuri de cazare în bungalouri de două stele. Când o să fie gata şi hotelul de patru stele vor mai fi 50 de camere,  astfel că parcul se va apropia de 400 de locuri de cazare, care va permite transformarea în staţiune.

Se trage cu arme adevărate

Cei care calcă pragul parcului au şi acum numeroase moduri de a petrece timpul. “În poligon se poate trage cu arme reale, cu pistol Glock, puşcă CZ, renumita armă semiautomată Kalaşnikov ori cu puşca cu lunetă. Amatorii de tir cu arcul au la îndemână toate dotările necesare acestui sport. O altă distracţie cu adrenalină o reprezintă jocurile cu armele airsoft. Amatorii de <război> mai au şi varianta paintball-uluiui”, ne explică Olav Bagyo.

Muncitori care rămâneau fără mâini

Totul a început cu achiziţionarea fostei fabrici de muniţii şi bază secretă a Armatei Române de la Orăştie. “Ştiam de ce cumpăr fabrica. Având în vedere că se întinde pe 80 de hectare, m-am gândit imediat să fac un parc de distracţie cu tematică militară. Avem unde să ne dezvoltăm, spaţiu este suficient”, a declarat Marius Cristescu.

Zidurile groase spun ceva despre condiţiile de lucru de la fabrica de muniţii

image

Fostele ateliere unde se realizau minele au devenit unităţi de cazare. Pereţii au o grosime de peste un metru, din beton armat, tocmai ca în cazul unei explozii să nu existe victime colaterale. “Angajaţii lucrau în condiţii speciale. Îşi introduceau mâinile în nişte lăcaşuri. În cazul unei explozii, rămâneau fără mâini. Dar în viaţă. Au fost numeroase asemenea accidente”, a mai povestit Cristescu.
 
Cel mai bine păzit loc înainte de 1989

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, fabrica de la Orăştie ajunsese al doilea producător de muniţie din Europa. Se spunea, în timpul comunismului, că este cel mai bine păzit loc din România, raportul fiind de un soldat la fiecare trei muncitori.


Artilerie grea din colecţia lui Marius Cristescu

La Orăştie se producea muniţie pentru arme şi artilerie, iar apoi a început fabricarea de grenade lacrimogene. După Revoluţie s-au fabricat artificii, iar din 1992 nu a mai existat producţie militară. În 2003, fabrica a fost scoasă la vânzare, iar societatea Bega Grup a fost singurul ofertant.

Citiţi şi:

FOTO Milionarul timişorean care şi-a făcut armată privată, în fosta fabrică de armament de la Orăştie


 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite