Şoferii indisciplinaţi nu au scăpare în Ungaria. Super-radarele vor intra în funcţiune la sfârşitul lunii ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile radare care vor fi folosite de poliţiştii maghiari au costat 2,3 milioane de euro FOTO onroad.hu
Noile radare care vor fi folosite de poliţiştii maghiari au costat 2,3 milioane de euro FOTO onroad.hu

Poliţia din Ungaria a fost dotată cu radare speciale cu rezoluţie mare care identifică orice abatere de la legislaţia rutieră.

Şoferii indisciplinaţi din Ungaria vor fi nevoiţi să îşi revizuiască atitudinile. La fel şi românii care vizitează ori tranziteată în număr mare ţara vecină. Asta dacă nu vor să scoată bani din buzinare ori să rămână fără permis. Poliţia Ungară a fost dotată cu radare speciale cu rezoluţie mare care identifică orice abatere de la legislaţia rutieră. 
 

Practic, nimeni nu va scapă de „big brother-ul” de pe şoselele din ţara vecină. Noile dispozitve de urmărire ale poliţiei vor surprinde nu doar vitezomanii, ci şi cei care comit alte abateri în trafic. 
 

Noile „TraficPax” nu sunt simple radare ci aparate de măsură complexe dotate cu sisteme video de rezoluţie mare din care poliţia a achiziţionat 160 de unităţi mobile şi 365 fixe. 

Vor putea fi înregistrate, pe lângă depăşirile limitelor de viteză, şi trecerile ilegale de pe o bandă pe alta sau utilizarea neregulamentară a benzilor de autobuze sau a pistelor de bicilete. 

Aparate de 2,3 milioane de euro


Vor fi depistaţi şi şoferii care vorbesc cu mobilul în mână în timp ce conduc sau nu poartă centura de siguranţă. În acelaşi timp aparatele pot obţine date în timp real legate de identitatea maşinii, de plata taxelor de drum. Aparatul va oferi informaţii poliţiştilor dacă un conducător auto nu a plătit alte amenzi contavenţionale. 

radare ungaria


 

Aparatura de ultimă generaţie achiziţionată de poliţia ţării vecine este în valoare totală de 2,3 milione de euro şi se află încă în perioada de omologare şi testare. Ele vor intra în fucnţiune la sfârşitul lunii ianuarie şi vor fi amplasate pe toate drumurile şi autostrăzile Ungariei.

Cât sunt amenzile din Ungaria


Amenzile de circulaţie în Ungaria sunt la nivelul celor din România. Diferenţa este sporul cu care poliţiştii maghiari le dau. Dacă şoferii români care călătoresc în ţara vecină obişnuiesc să conducă cu viteză, chiar şi în localităţi, şi fără a ţine prea mult cont de legislaţie, şi bazndu-se pe „frăţia” şoferilor care semnalizează cu farurile maşinile din faţă de prezenţa poliţiei, odată ce trec graniţa, ei devin mult mai disciplinaţi. La orice mică abatere sunt traşi pe dreapta şi plătesc amenzi.

radare ungaria

Străinii opriţi de circulaţie pentru abateri erau obligaţi să achite amenda la faţa locului, ei nefiind lăsaţi de poliţilti să plece până nu achită procesul verbal. Din 7 noiembrie 2014, a intrat în vigoare o reglementare U.E. prin care şoferii cu amenzi vor intra într-o bază de date, ei putând să fie opriţi apoi pentru amenzi neplătite. 

Cei care vorbesc la mobil la volan plătesc între 36 de euro (în mediul urban) şi 72 de euro (pe autostradă), pentru lipsa centurii sunt amenzile sunt de trei nivele, între 36 şi 108 euro, în funcţie de oraş, drum judeţean sau autostradă. Pentru depăşire neregulementară se plăteşte 44 de euro, la fel şi pentru staţionare sau oprire pe loc interzis sau în cele rezervate mijloacelor de transport.

Neacordarea de prioritate se pedepseşte cu 60 de euro. Pentru conducerea cu acte expirate cu mai puţin de trei luni este de 90 de euro, apoi sumele cresc. Şoferii care sunt prinişi cu alcoolemie cu o concentraţie de sub 0,30 mg/l (alcool pur în aerul expirat), au de plătit 93 de euro. Dar se poate ajunge şi la 156 de euro, în cazul în care nu este infracţiune.

Ce se întâmplă cu procesele verbale neachitate?

Deocamdată nu există o reglementare între România şi Ungaria cu privire la plata amenzilor, iar procesele verbale nu sunt trimise la adresele din România. 


„Se lucrează încă la un regulament la nivelul Uniunii Europene cu privire la procesele verbale. Există o variantă ca amenzile rutiere primite, spre exemplu în Italia, de un cetăţean din România să fie plătite la noi în ţară, iar banii să intre în bugetul public de la noi. Deocamdată, şi la noi, dacă un etăţean maghiar este prins că a încălcat legislaţia, are posibilitatea să plătească amenda pe loc sau în 24 de ore, la jumătate, dar dacă nu o face, nu avem ce face. Noi trimitem procesele verbale la Bucureşti, dar nu cred că se întâmplă ceva cu ele”, a declarat comisarul-şef Gheroghe Moldovan, de la Poliţia Rutieră Timiş.

Radare în Ungaria


Şoferul care are o contravenţie neachitată va fi însă oprit de poliţiştii maghiari dacă reintră în Ungaria, pentru că se află în baza lor de date. 

Despre soarta proceselor verbale întocmite de poliţia maghiară pe numele şoferilor români, care nu au fost achitate, am cerut lămuriri de la Consulatul General al României de Szeged. Din păcate, deşi ni s-a promis un răspuns din partea Ministerulului Afacerilor Externe, nu am primit nicio informaţie.


Citiţi şi:

Cine-i opreşte pe şoferii groazei?! Sunt atestatele profesionale şi avizele psihologice eliberate prea uşor?

Şoferii români de autocare, spaima autostrăzilor din Ungaria: "Goana după bani îi face inconştienţi"

Cinci români morţi în teribilul accident din Ungaria. Un supravieţuitor: "Şoferul camionului ne-a făcut cu farurile, dar degeaba"

Patronul TIR-ului care a provocat carnagiul, un fost poliţist de frontieră condamnat pentru că a ucis un om pe trecerea de pietoni

Austriecii pun frână în drum spre schi: Atenţie la amenzile drastice pentru cei care nu respectă legea pe autostrăzi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite