Toată lumea ştie că lecitina este bună pentru memorie. Puţini ştiu însă unde se găseşte şi din ce se fac suplimentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul nutriţionist Mihaela Pantea explică ce este lecitina şi de ce sunt bune suplimentele de lecitină. Pe lângă îmbunătăţirea funcţiei creierului, este benefică şi pentru ficat.

Mai toată lumea a auzit că lecitina este bună pentru îmbunătăţirea memoriei. Suplimentele cu lecitină sunt consumate de tineri în perioada examenelor, dar şi de cei care au activitate intelectuală intensă. Puţini ştiu însă ce este lecitina, la ce este bună, unde se găseşte şi din ce se fac suplimentele. Medicul nutriţionist Mihaela Pantea susţine că mulţi cred că lecitina e o plantă şi poate fi cultivată în propria ogradă. În realitate însă, lecitina este o substanţă naturală fosforată, din clasa lipidelor, care se găseşte peste tot în organism sau în gălbenuşul de ouă. 

„Lecitina este un fosfolipid care face parte din structura membranelor celulare. Putem spune că o găsim peste tot în organism. Membrana celulară este formată din fosfolipid. Lecitina face ca celulele să funcţioneze, ele fac schimb între interiorul celulei şi exteriorul celulei. E puţin tehnic ce am spus, dar am vrut să explic unde găsim lecitina în corp”, a declarat Mihaela Pantea. 

Ajută la buna funcţionare a ficatului

Noi cunoaştem lecitina mai ales pentru că este recomandată celor care au nevoie în perioadele în care sunt suprasolicitaţi din punct de vedere intelectual. Mihaela Pantea afirmă că nu este un mit. 

„Lecitina se poate folosi în perioadele în care avem un examen sau trecem printr-o perioadă mai stresantă. Şi asta pentru că prin componenta ei numită colină, ea are un rol foarte important la nivel cerebral. Un alt rol foarte important pe care-l are lecitina, poate mai puţin cunoscut, este de a ajută la buna funcţionare a ficatului. Ajuta la digestia grăsimilor şi folosirea grăsimilor în organism să fie optimă. Împiedică depunerea exesului de grăsimi la nivelul ficatului. Cosumatorii de acool şi cei care beau multă cafea, nu ar fi rău ca în anumite perioade să ia un supliment de lecitină”, a mai spus Pantea.

Se găseşte în ficatul de viţel, carnea roşie şi soia

În mod natural are aspectul de ceară moale, este de fapt o grăsime. Ea se găseşte în numeroase alimente. Pe lângă gălbenuşul de ouă, o mare cantitate de lecitină are ficatul de viţel, carnea roşie, leguminoase precum fasolea, mazărea, produsele pe bază de soia dar şi produsele lactate.

“Lecitina poate să fie benefică şi persoanelor în vârstă, personelor care au fost diagnosocate cu Alzheimer, tocmai datrită componentei colina, care ajută la buna funcţionare a creierului. E bună şi celor care au colesterolul crescut. Dar nu recomand ca acest supliment să fie luat în doze foarte mari şi pe termen nelimitat, ci doar când avem nevoie”, a adăugat medicul Mihaela Pantea.
 

Suplimentele de lecitina se prepară în special din uleiul sau făina de soia. În cantităţi mici lecitina este folosită şi în industria alimentară, ele putând fi găsite cel mai adesea în sosuri.

  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite