Transformarea spectaculoasă a unei tabere şcolare din Timiş FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra şcolară de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra şcolară de la Zolt FOTO Ş.Both

De majoritatea fostelor tabere şcolare din judeţul Timiş s-a ales praful. Există însă o poveste de succes. Este vorba de tabăra de la Zolt, administrată de Liceul “Bela Bartok” din Timişoara, care a trecut printr-o transformare spectaculoasă.

Tabăra şcolară de la Zolt – un mic sătuc de la poalele muntelui Poaian Ruscă, a fost amenajată în anii ’80, pentru elevii Liceului maghiar de Matematică-Fizică nr. 2, devenit după revoluţie Liceul Teoretic “Bela Bartok”. 

S-a transformat un loc de suflet pentru generaţii întregi de elevi, care veneau la Zolt în special în taberele de vară. Lucrările de întreţinere şi asigurarea funcţionării s-a făcut meru din fondurile şcolii, ale părinţilor şi ale celor care au fost cândva elevi la “Bartok”.

GALERIE FOTO

Oportunitatea de a moderniza tabăra a venit în 2019, după câştigarea unui proiect european transfrontalier România-Ungaria, în valoare de 1,2 milioane de euro. 

Practic, vechea clădire, construită în urmă cu mai bine de un secol, a fost transformată complet, pentru un Centru de formare pentru copii şi tineri.

„Clădirea are peste o sută de ani. A fost un conac al unei personalităţi din zonă, de la începutul 20. Apoi a fost naţionalizată, iar Liceul de Matematică Fizică a primit-o în folosinţă, în adminsitrare operativă, în 1981. Din resursele părinţilor, din voluntariatul elevilor s-a pus în funcţiune tabăra. Erau şase-şapte serii pe vară, veneau 40-50 de copii, cu profesori, era un loc de suflet pentru cei de la liceul maghiar. Era o tabără de relaxare, dar erau şi tabere tematice, de matematică, de ştiinţele naturii. Până în anii 2000 am avut câteva proiecte din resurse propri de renovare. În 2016 s-a format un grup de iniţiativă din profesori şi părinţi care a căutat soluţii pentru revitalizarea taberei. Am venit cu propunerea de a găsi fonduri europene, astfel am reuşit să găsit oportunitatea cu Fundaţia Diaspora şi partenerul din Szeged”, a declarat Ildiko Erdei directorul Liceului “Bela Bartok”.

Zolt


Aşa a arătat tabăra înainte de investiţie

Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both

După lucrările de reabilitare
 

Clădirea a fost reconstruită

Imobilul a fost mansardat, s-a amenajat subsolul, etajul întâi şi s-s-a reconstruit de la zero o clădire anexă. Acum sunt 34 de locuri de cazare, camere cu un pat, cu două sau cu şase paturi. S-au construit grupurile sanitare necesare, s-a amenajat şi dotat o bucătărie proprie (la demisol), dependinţe aferente, precum şi două săli de cursuri şi o sală de mese şi una de relaxare. Nu lipsesc nici dotările şi echipametele IT. Spaţiul nu îşi pierde calitatea de tabără.

„Ideea de centru de formare o găsesc mai cuprinzătoare, pot fi şi pentru tineri şi pentru adulţi, dar se pot face şi tabere şi activităţi extraşcolare, care de asemenea formează abilităţi şi aptitudini. Ne gândim că în acest concept intră o serie de activităţi pe care le gândim. Suntem o şcoală cu multe activităţi extraşcolare, avem actităţi şi pentru foşti elevi, pentru familii, credem că e un spaţiu care se va integra bine în activităţile noastre. Mansarda oferă spaţiile de cazare, dar şi câteva camere şi la parter. Centrul de formare este în clădirea reconstruită de la zero, acolo se ţin workshopuri şi cursuri. Este un spaţiu suficient de aproape de Timişoara, dar şi suficient de departe de oraş”, a mai spus Ildiko Erdei.

Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both



În prezent imobilul se află în proprietatea Consiliului Local Fârdea, iar dreptul de administrare pentru 30 de ani a fost prelungit Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timişoara, prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Fârdea nr. 37 din 24 iulie 2014.

Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both

Se poate dezvolta şi turismul la Zolt

Pe lângă partenerii de la Szeged, din proiect mai face parte şi Fundaţia Diaspora din Timişoara, care se ocupă de 15 ani de scrierea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. 

„Ne-am gândit că şi această locaţie, care se află în localitatea Zolt ar putea să fie dezvoltată. Momentan, acest proiect care se va încheia anul viitorul, ne permite să avem un centru de formare care va fi folosită de Liceul Bela Bartok. Dar sperăm ca în viitor să dezvoltăm proiectul, să creăm o structură turistică în zonă, care merită să fie promovată. Cred că aici putem să colaborăm şi cu Primăria Fârdea să dezvoltăm şi alte proiecte”, a spus Kasa Zsolt, reprezentantul Fundaţiei Diaspora.

Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both

Planul este să se obţină noi fonduri europene pe noile programe de cooperare România-Ungaria, care vor fi lansate începând din 2022.

„Este foarte frumos acest loc. Pentru orăşeni e o locaţie foarte bună de a ieşi un pic, pentru relaxare, pentru reîncărcarea bateriilor. Acum există şi autostradă, nu e nici aşa departe. Într-o oră eşti aici, într-o altă lume”, a mai spus Kasa.

Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both

În cadrul proiectului au fost dezvoltate şi două cursuri, unul de consiliere în carieră şi unul de educaţie antreprenorială. În Oglindă, partenerii de la Szeged au construit de la zero un centru de formare în localitatea Domaszek.
 

Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra de la Zolt FOTO Ş.Both


 

Vă mai recomandăm:

Un nou drum spectaculos, în Timiş, care vine să completeze Transluncani, va fi inaugurat în aceasta toamnă VIDEO

FOTO VIDEO O potecă de munte a fost transformată într-o şosea spectaculoasă. 60 la sută din suprafaţa a fost săpată în stâncă

Cel mai întins loc turistic montan din Timiş, la poalele Munţilor Poiana Ruscă FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite