Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Transformarea spectaculoasă a unei tabere şcolare din Timiş FOTO

7
21 Oct 2021 03:59:58
Autor: Stefan Both
Tabăra şcolară de la Zolt FOTO Ş.Both
Tabăra şcolară de la Zolt FOTO Ş.Both

De majoritatea fostelor tabere şcolare din judeţul Timiş s-a ales praful. Există însă o poveste de succes. Este vorba de tabăra de la Zolt, administrată de Liceul “Bela Bartok” din Timişoara, care a trecut printr-o transformare spectaculoasă.

Tabăra şcolară de la Zolt – un mic sătuc de la poalele muntelui Poaian Ruscă, a fost amenajată în anii ’80, pentru elevii Liceului maghiar de Matematică-Fizică nr. 2, devenit după revoluţie Liceul Teoretic “Bela Bartok”. 
 
S-a transformat un loc de suflet pentru generaţii întregi de elevi, care veneau la Zolt în special în taberele de vară. Lucrările de întreţinere şi asigurarea funcţionării s-a făcut meru din fondurile şcolii, ale părinţilor şi ale celor care au fost cândva elevi la “Bartok”.

GALERIE FOTO

Oportunitatea de a moderniza tabăra a venit în 2019, după câştigarea unui proiect european transfrontalier România-Ungaria, în valoare de 1,2 milioane de euro. 
 
Practic, vechea clădire, construită în urmă cu mai bine de un secol, a fost transformată complet, pentru un Centru de formare pentru copii şi tineri.
 
„Clădirea are peste o sută de ani. A fost un conac al unei personalităţi din zonă, de la începutul 20. Apoi a fost naţionalizată, iar Liceul de Matematică Fizică a primit-o în folosinţă, în adminsitrare operativă, în 1981. Din resursele părinţilor, din voluntariatul elevilor s-a pus în funcţiune tabăra. Erau şase-şapte serii pe vară, veneau 40-50 de copii, cu profesori, era un loc de suflet pentru cei de la liceul maghiar. Era o tabără de relaxare, dar erau şi tabere tematice, de matematică, de ştiinţele naturii. Până în anii 2000 am avut câteva proiecte din resurse propri de renovare. În 2016 s-a format un grup de iniţiativă din profesori şi părinţi care a căutat soluţii pentru revitalizarea taberei. Am venit cu propunerea de a găsi fonduri europene, astfel am reuşit să găsit oportunitatea cu Fundaţia Diaspora şi partenerul din Szeged”, a declarat Ildiko Erdei directorul Liceului “Bela Bartok”.


Aşa a arătat tabăra înainte de investiţie

După lucrările de reabilitare
 
Clădirea a fost reconstruită
 
Imobilul a fost mansardat, s-a amenajat subsolul, etajul întâi şi s-s-a reconstruit de la zero o clădire anexă. Acum sunt 34 de locuri de cazare, camere cu un pat, cu două sau cu şase paturi. S-au construit grupurile sanitare necesare, s-a amenajat şi dotat o bucătărie proprie (la demisol), dependinţe aferente, precum şi două săli de cursuri şi o sală de mese şi una de relaxare. Nu lipsesc nici dotările şi echipametele IT. Spaţiul nu îşi pierde calitatea de tabără.
 
„Ideea de centru de formare o găsesc mai cuprinzătoare, pot fi şi pentru tineri şi pentru adulţi, dar se pot face şi tabere şi activităţi extraşcolare, care de asemenea formează abilităţi şi aptitudini. Ne gândim că în acest concept intră o serie de activităţi pe care le gândim. Suntem o şcoală cu multe activităţi extraşcolare, avem actităţi şi pentru foşti elevi, pentru familii, credem că e un spaţiu care se va integra bine în activităţile noastre. Mansarda oferă spaţiile de cazare, dar şi câteva camere şi la parter. Centrul de formare este în clădirea reconstruită de la zero, acolo se ţin workshopuri şi cursuri. Este un spaţiu suficient de aproape de Timişoara, dar şi suficient de departe de oraş”, a mai spus Ildiko Erdei.

În prezent imobilul se află în proprietatea Consiliului Local Fârdea, iar dreptul de administrare pentru 30 de ani a fost prelungit Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timişoara, prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Fârdea nr. 37 din 24 iulie 2014.

 
Se poate dezvolta şi turismul la Zolt
 
Pe lângă partenerii de la Szeged, din proiect mai face parte şi Fundaţia Diaspora din Timişoara, care se ocupă de 15 ani de scrierea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. 
 
„Ne-am gândit că şi această locaţie, care se află în localitatea Zolt ar putea să fie dezvoltată. Momentan, acest proiect care se va încheia anul viitorul, ne permite să avem un centru de formare care va fi folosită de Liceul Bela Bartok. Dar sperăm ca în viitor să dezvoltăm proiectul, să creăm o structură turistică în zonă, care merită să fie promovată. Cred că aici putem să colaborăm şi cu Primăria Fârdea să dezvoltăm şi alte proiecte”, a spus Kasa Zsolt, reprezentantul Fundaţiei Diaspora.

 
Planul este să se obţină noi fonduri europene pe noile programe de cooperare România-Ungaria, care vor fi lansate începând din 2022.
 
„Este foarte frumos acest loc. Pentru orăşeni e o locaţie foarte bună de a ieşi un pic, pentru relaxare, pentru reîncărcarea bateriilor. Acum există şi autostradă, nu e nici aşa departe. Într-o oră eşti aici, într-o altă lume”, a mai spus Kasa.

 
În cadrul proiectului au fost dezvoltate şi două cursuri, unul de consiliere în carieră şi unul de educaţie antreprenorială. În Oglindă, partenerii de la Szeged au construit de la zero un centru de formare în localitatea Domaszek.
 
 
Vă mai recomandăm:

Un nou drum spectaculos, în Timiş, care vine să completeze Transluncani, va fi inaugurat în aceasta toamnă VIDEO
 
FOTO VIDEO O potecă de munte a fost transformată într-o şosea spectaculoasă. 60 la sută din suprafaţa a fost săpată în stâncă
 
Cel mai întins loc turistic montan din Timiş, la poalele Munţilor Poiana Ruscă FOTO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
21.10.2021, 08:22:59

Superb! Pentru asa ceva mi-as lasa copilul in tabara ci nu in alte dezastre nerenovate de oe vremea lui ceasca de iti vine cu paduchi inapoi. De remarcat ca statul maghiar a facut renovarea...cel roman e ocupat cu paruiala politica...

+14 (14 voturi)
The Fog
21.10.2021, 08:31:51

Asa se face cand guvernul da bani si verifica cheltuirea lor. Guvernul maghiar, vreau sa zic.

+12 (12 voturi)
iordan iordan
21.10.2021, 08:45:17

A fost facut cu fonduri europene de Romania pe programul European transfrontalier Romania Ungaria.

+12 (12 voturi)
T. Timisorean
21.10.2021, 08:56:05

Segregarea etnica dusa la paroxism de UDMR. Asa se cultiva separarea de Romania de la varste mici. Deci nici macar in vacante, copii maghiari nu se vor amesteca cu cei Romani. Au propria lor tabara, cine stie ce le mai predica in vacante acolo, ca tara lor nu este Romania, ca tot ce este in jur este finantat de Ungaria, si peste 10-15 te trezesti cu radicali care ii vezi acum in Secuime si prin Banat. Si dobitocii de parlamentari Romani, si stat Roman in general nu vede nimic, totul este ok, doar vrem sa tinem UDMR la guvernare.

-10 (14 voturi)
Laura Cabrera
21.10.2021, 11:38:45

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările