Transformarea uluitoare a Cazarmei Vienei din Timişoara. Capitala Banatului a devenit pentru o lună de zile o uriaşă galerie de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazarma Vienei din Timişoara s-a transformat în galerie de artă FOTO Ştefan Both
Cazarma Vienei din Timişoara s-a transformat în galerie de artă FOTO Ştefan Both

Art Encounters, care se desfăşoară în luna octombrie în Timişoara, este cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România.

Pentru o lună de zile, Timişoara se transformă într-un mare muzeu de artă, unde peste 100 de artişti vor expune în 16 spaţii expoziţionale convenţionale şi neconvenţionale, 13 galerii de artă. Este unul din cele mai mari proiecte culturale din Europa de Est, festivalul extinzându-se până la Arad. 
 

Evenimentul se desfăşoară în perioada 3-30 octombrie, iar mesajul transmis de organizatori este că “arta este pentru toţi”. Art Encounters oferă tuturor posibilitatea de a intra în contact cu arta şi de a participa la evenimente, performance-uri, conferinţe şi ateliere. 

Timişoara şi-a deschis porţile pentru un eveniment obişnuit pentru lumea occidentală. De altfel, curatorii Art Encounters sunt Natalie Hoyos şi Reinald Schumacher din Germania, care au luat la pas Timişoara timp de câteva luni până să găsească cele mai inedite spaţii. 
 

Cazarma U FOTO Ştefan Both

“Noi nu pretindem că am ajuns la o concluzie care ar putea acoperi decalajul cultural al unei ţări şi societăţi civile, care a suferit zeci de ani înainte de 1989 din cauza unei dictaturi omniprezente. Dar suntem încrezători, că diferitele proiecte expoziţionale oferă o şansă unică pentru fiecare vizitator de a experimenta spaţiul gol dintre lucrările de artă ca un pasaj de o importanţă esenţială pentru percepţia lor individuală asupra lumii”, spune Natalie Hoyos.

Cazarma U FOTO Ştefan Both

Aşadar, în octombrie, arta contemporană se va găsi la tot pasul prin Timişoara. 

Minunea de la Cazarma Vienei

Una din cele mai spectaculoase schimbări a avut loc la Cazarma U (sau Cazarma Vienei). 

Cazarma Vienei a fost construită în 1752, însă avea să fie grav avariată în timpul revoluţiei din 1849, astfel că a trebuit refăcut. Între 1850-1860 s-a ridicat o nouă cazarmă cu trei niveluri – parter şi două etaje, cu plan în formă de U, cu deschidere spre fosta poartă a Vienei, acum Piaţa Mărăşeşti. A primit numele de Cazarma "Franz Joseph". În 1923, aici a funcţionat Şcoala Militară de Artilerie.

Cazarma U


Cazarma Vienei, vedere dintr-un bloc turn aflat în Piaţa Mărăşeşti FOTO Aiurart
 

Ani de zile acest loc a fost lăsat în paragină, devenind spaţiu pentru boschetari. Clădirea a fost cumpărată Mioara Simcelescu, o femeie de afaceri din Timişoara, care a vândut-o apoi cu 16 milioane de euro unei firme din Lituania, care intenţiona să investească câteva milioane de euro într-un hotel de lux. Criza financiară i-a lovit pe lituanieni, care au ajus să revândă imobilul Mioarei Simcelescu, cu aproximativ 12 milioane de euro. S-a realizat un concept futurist, care includea şi un mall, însă totul a fost abandonat, proiectul nefiind acceptat de municipalitate având în vedere că este vorba de un monument istoric. 

Cazarma U FOTO Ştefan Both


 

Mioara Simcelescu a oferit Cazarma U pentru proiectul Art Encounters, iar rezultatul este uluitor: artiştii au transformat clădirea într-o veritabilă galerie de artă, o adevărată bijuterie în Piaţa Unirii. S-a depus o muncă uriaşă pentru curăţirea camerelor şi a curţii cazarmei. Numai autorizaţiile şi introducerea curentului electric a costat 16.000 de euro. 

image


 

Camerele au fost luate în primire de artiştii care şi-au montat instalaţiile care mai de care mai spectaculoase. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă seara, cu un concert susţinut de Makunouchi Bento. Sute de persoane s-au perindat prin încăperile cazarmei, unde au avut de descoperit o altă lume. 

Cazarma U FOTO Ştefan Both

Expoziţii şi evenimente inedite pot fi văzute şi la Halele Timco, Liceul Gerhardinum, City Business Centre, Muzeul de Artă, Memorialul Revoluţiei, Biblioteca Academiei Române, Casa cu lei, Bastionul Therezia, Galeria Calpe, Galeria Jecza, Galeria Helios, Galeria Calina, Galeria Pygmalion, Sinagoca Cetate, rondoul din Piaţa Mărăşeşti, Castelul Huniazilor, bulevardul Corneliu Coposu, Piaţa Libertăţii, Sala Vieneză sau parcul Alpinet. 

Art Encounters
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite