Traseul morilor de apă de la Rudăria a fost inaugurat. Au fost montate hărţi şi indicatoare turistice dar şi panouri cu informaţii despre fiecare moară în parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate cele 22 de mori de apă pot fi vizitate de turişti
Toate cele 22 de mori de apă pot fi vizitate de turişti

Un traseu de şase kilometri care oferă posibilitatea turiştilor de a vizita cele 22 de mori de apă din Eftimie Murgu, judeţul Caraş Severin, a fost inaugurat în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”, desfăşurat de Asociaţia Acasă în Banat.

„Hai la Rudăria!” a însemnat o adevărată desfăşurare de forţe pentru a pune în valoare toate cele 22 de mori de apă din sat. Peste 300 de voluntari, pe parcursul a trei etape,  au făcut o curăţenie generală pe toată valea râului Rudăria, de unde au colectat peste 1.200 de saci cu gunoi, au defrişat şi pregătit aleile ce fac parte acum din traseul turistic, au făcut lucrări de ecologizare şi întreţinere la morile de apă, au vopsit mai multe podeţe peste râul care străbate satul şi peste canalele morilor, au construit două podeţe, au dat drumul apei pe canalul de la moara din Ţarină pentru a fi pusă în funcţiune şi chiar au schimbat învelitoarea din şindrilă a morii Vlăgioanea.    

„A fost o provocare pentru noi să facem acest traseu care să treacă pe la toate morile de apă. Una câte una, le-am descoperit pe fiecare, împreună cu voluntarii care au lucrat la ele. Acest traseu este în primul rând al comunităţii, deoarece rămâne oamenilor locului care trebuie să îl întreţină, să îl dezvolte, să îi primească pe turişti cu braţele deschise, cu blândeţea şi ospitalitatea de care ne-am bucurat şi noi. Pentru noi va fi o bucurie să vedem că turiştii descoperă toate aceste instalaţii ţărăneşti de măcinat, farmecul satului, mirosul de făină proaspătă şi cu siguranţă îşi vor dori să revină aici, la Eftimie Murgu”,  a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat. 

Traseul morilor de apă de la Rudăria


Traseu prin locuri incredibile

Foarte important, pe tot traseul au fost montate hărţi şi indicatoare turistice dar şi panouri cu informaţii despre fiecare moară în parte.  Harta traseului şi pliantul turistic au fost puse la dispoziţia publicului, în mod gratuit, pe  site-ul www.taramorilordeapa.ro. 

Traseul morilor de apă de la Rudăria



Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susţine un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaţilor companiei în proiecte sociale. 

„În cele trei etape ale proiectului nostru, peste 300 de voluntari au spus prezent apelului nostru pentru a face din Rudăria o destinaţie turistică atractivă. Mă bucur că mulţi dintre colegii mei din ţară, din Bucureşti, Timişoara, Sibiu sau chiar Focşani, au venit să dea o mână de ajutor aici, în Banat. Prin acest traseul dorim să oferim tuturor posibilitatea de a vedea ceea ce am văzut noi aici: mori de apă arhaice, care spun poveşti, un traseu care te poartă prin locuri incredibile”, a declarat Andrei Amarghioalei, coordonatorul proiectului din partea Orange România. 

Traseul morilor de apă de la Rudăria

  

Proiectul „Hai la Rudăria!” a avut parte şi de sprijinul Primăriei comunei Eftimie Murgu.  „Vă mulţumim tuturor pentru ceea ce aţi făcut pentru Rudăria şi ne-am bucurat că v-am putut fi alături. Acest traseu va da un impuls în special morilor care nu erau vizitate. Vă invităm să veniţi la noi şi să descoperiţi toate cele 22 de mori de apă din Eftimie Murgu!”, a spus primarul comunei, Mihai Otiman. 

Traseul morilor de apă de la Rudăria
Traseul morilor de apă de la Rudăria
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite