„Tun“ imobiliar cu complicitatea Primăriei Timişoara. Vile exclusiviste, autorizate în urma unor date false depuse de primărie în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre vilele care ar fi trebuit să fie, conform unui PUD aprobat de Consiliul Local Timişoara, o magazie
Una dintre vilele care ar fi trebuit să fie, conform unui PUD aprobat de Consiliul Local Timişoara, o magazie

Primăria Timişoara i-a concesionat unei firme private o suprafaţă de aproape şase hectare pentru amenajarea unei zone de agrement. Zona nu a fost amenajată pentru agrement, fiind construite în schimb trei duplexuri exclusiviste, cu vedere la lac. Pentru autorizarea construcţiilor, primăria a depus informaţii false în instanţă şi nici nu a atacat sentinţa prin care a pierdut, deşi avea acest drept.

Un dosar aflat în arhiva Tribunalului Timiş scoate la iveală modul în care au fost autorizate trei duplexuri exculsiviste construite pe un teren concesionat de la Primăria Timişoara pentru amenajarea unei zone de agrement. Istoria afacerii începe în anii 1990, când Primăria Timişoara i-a dat în folosinţă firmei SC Aurora SRL, controlată de omul de afaceri Gavril Câmpeanu, un teren de aproximativ patru hectare şi un lac de aproximativ două hectare situate în zona cunoscută de timişoreni sub numele de „La Balauru’”.

După mai multe procese şi modificări ale contractului de concesiune a terenului, SC Aurora SRL a întocmit în anul 2011 un plan urbanistic de detaliu care prevedea construirea, pe terenul concesionat de la primărie, a unor terenuri de tenis, a unor bazine de înot, a unei plaje cu umbrele, a unui ponton suspendat, dar şi a unei grădini de vară cu scenă şi gradene pentru spectatori. PUD-ul mai prevede şi trei construcţii identice, în regim de înălţime P+M: o clădire administrativă, una de birouri şi o magazie.



Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Planşă din PUD-ul aprobat de CL Timişoara prin HCL 413/2011 pentru zona Aurora. Încercuit cu roşu, cele trei construcţii cu destinaţia magazie, birouri şi construcţie administrativă

Vile cu vedere la lac în loc de magazie

PUD-ul a fost aprobat de Consiliul Local Timişoara în 2011. Pe terenul concesionat de la primărie nu s-au amenajat nici bazinele, nici plaja şi nici terenurile de tenis promise. S-au construit, însă, cele trei clădiri identice. Chiar dacă în PUD-ul aprobat de Consiliul Local sunt prevăzute o clădire pentru birouri, una administrativă şi una pentru magazine, construcţiile au fost autorizate de Primăria Timişoara ca spaţii de cazare. Documentele consultate de „Adevărul” scot la iveală că autorizaţia a fost emisă în baza unei sentinţe emise de Tribunalul Timiş pe baza unor date false depuse de Primăria Timişoara în instanţă.


Planşă depusă pentru autorizarea construcţiilor de pe terenul concesionat de la Primăria Timişoara

La Balauru

Mai multe documente intrate în posesia „Adevărul” scot la iveală faptul că firma care a concesionat terenul de la Primăria Timişoara a început lucrările la cele trei clădiri fără autorizaţie, cerând ulterior intrarea în legalitate pentru „Construire clădiri pentru cazare”. Primăria Timişoara a respins în primă fază cererea de eliberare a autorizaţiei din motive de procedură. Concret, primăria a respins cererea de autorizare invocând faptul că termenul pentru depunerea cererii de intrare în legalitate a fost depăşit.

Firma a deschis un proces în instanţă cerând eliberarea autorizaţiei de construire. În instanţă, Primăria Timişoara a depus, în 21 mai 2013, o întâmpinare în care arăta că „documentaţia este completă din punct de vedere tehnic şi urbanistic, respectându-se PUD-ul aprobat prin HCL nr. 413/13.12.2011”. Această frază, care, aşa cum se poate vedea pe site-ul Primăriei Timişoara, vine în contradicţie flagrantă cu Planul Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul Local, a cântărit decisiv în pronunţarea sentinţei de obligare a primăriei la eliberare autorizaţiei. Judecătorul a arătat că din moment ce se respectă planul urbanistic nu există motive de respingere a autorizării. 

Pârâţii (n.r. Primăria Timişoara), deşi nu şi-au exprimat o poziţie certă asupra acţiunii, au arătat că documentaţia este completă pentru obţinerea autorizaţiei de construire”, se arată în sentinţa prin care Primăria Timişoara a fost obligată la emiterea autorizaţiei de construcţie pentru spaţiile de cazare, sentinţă pe care primăria nu a atacat-o, deşi avea posibilitatea să facă acest lucru. Astfel, pe terenul concesionat în vederea amenajării unei zone de agrement au rezultat trei duplexuri exclusiviste, cu vedere la lac, una dintre cele şase locuinţe rezultate fiind cumpărată de un procuror militar. Pentru achiziţia alteia dintre locuinţe, era în discuţii la un moment dat şi fosta gimnastă Lavinia Miloşovici. Acum zona ce ar fi trebuit deschisă publicului este închisă, cei care vor să intre fiind ameninţaţi cu amendă.



„Adevărul” i-a solicitat un punct de vedere primarului Nicolae Robu pentru a explica cum au ajuns juriştii primăriei să depună informaţii false în instanţă. Robu ne-a direcţionat spre Direcţia de Urbanism. Arhitectul-şef al oraşului, Sorin Ciurariu, a declarat doar că autorizaţia de construire a fost emisă în baza unei sentinţe. Ciurariu nu a putut explica în ce condiţii au fost depuse în instanţă informaţiile false referitoare la Planul Urbanistic de Detaliu.

Aurora FOTO Daniel Dancea
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite