Turiştii olandezi s-au întors în secolul al XIX-lea într-o vizită în Ţara Făgetului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul acestui an a fost inaugurat un tronson de 15 kilometri din autostrada care face legătura între Lugoj şi Deva, motiv pentru care Margina, una dintre cele mai sărace zone ale judeţul Timiş, a fost conectată la propriu cu restul lumii.

După ce s-au trezit cu drumul modern „la poartă“, reprezentanţii Primăriei Margina s-au gândit că ar fi un moment bun să facă o trecere spre agroturism. Primăria a înfiinţat „Infocentrul Turistic Margina“ şi a cerut sprijin din partea Consiliului Judeţean, prin intermediul „Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş“. Au conceput trasee turistice, au implicat localnicii, iar primii turişti au început să sosească în weekendul trecut.

„Am căutat localnici care pot să ofere mâncare tradiţională, care pot oferi cazare, pe cei de la stâne, am chemat alături de noi proprietarii de căruţe. I-am rugat să ne trimită liste cu produsele lor, cu ce pot să contribuie, şi preţurile. Este şansa noastră să ne dezvoltăm prin turism. Cei care doresc să vină la noi trebuie să ne contacteze la Infocentrul Turistic, noi le oferim ghidaj pe gratis, le facem legătura cu căruţaşii, cu cei de la stânele din zonă, cu preoţii de la bisericile de lemn, cu producătorii locali care vând“, a spus Damaris Sivu, de la „Infocentrul Turistic Margina“.

image



Au făcut bulz

Printre primii turişti s-a aflat şi un grup de olandezi care au ales un „city-break“ la Timişoara, neştiind însă că vor avea parte de o veritabilă aventură. Pentru că a început să plouă, li s-a propus ca turul să fie făcut cu microbuzul, însă aceştia au refuzat, preferând plimbarea cu căruţele.

„Cei opt olandezi cu vârste între 60 şi 70 de ani au venit la un city-break în Timişoara. Le-am făcut un program pe trei zile, cu vizite ghidate în oraş, le-am luat bilete la Operă, la «Aida», dar ei au vrut să iasă şi din oraş. Am aflat de iniţiativa celor de la Margina şi le-am propus o excursie acolo. Le-a plăcut foarte tare surpriza. Au spus că nu s-au mai dat niciodată cu căruţele, s-au distrat la maximum. La stână s-au pus să facă bulz, au fost amuzaţi. A fost o zi foarte reuşită“, a spus Alexandra Irimia, ghid la „Timişoara Tour Guide“.

image



Traseul cu căruţa au cuprins satele Margina, Sinteşti, Zorani şi Groşi. Oaspeţii s-au oprit la Muzeul Satului din Sinteşti, unde învăţătorul Emil Mert le-a prezentat cele peste 100 de exponate adunate de el de la localnici: obiecte tradiţionale locale, îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale. S-a plecat apoi la Zorani, unde s-a vizitat o casă tradiţională îngrijită şi prezentată de familia Codrea. Mai departe, traseul a continuat peste deal - spre biserica de lemn din Groşi, apoi s-a făcut un popas o stână, unde s-a servit mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză şi rachiu de prună.

image


 

„O căruţă cu opt locuri costă 100 de lei, pentru aproximativ patru ore. Preţurile nu sunt încă bătute în cuie. Până acum, cei pe care i-am găsit oferă tochitură la ceau cu mămăligă, cu 10 lei, o porţie de mămăligă cu brînză costă cinci lei, o plăcintă cu brânză - un leu. Turiştii pot cumpăra brânză de oaie direct de la stână, cu 20 de lei kilogramul. Se pot lua şi miere, fructe şi alte produse“, a mai spus Damaris Sivu.

image

Excursia de la Margina este ideală pentru o zi, însă nu se plictiesc nici cei care doresc să rămână mai mult în Ţara Făgetului. Ei se pot caza deocamdată la pensiunile din zona Valea lui Liman şi Lacul Surduc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite