Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Ultima metodă de falsificare a certificatelor de vaccinare: implică distrugerea dozelor „folosite”

6
5 Aug 2021 16:07:18
Autor: Daniel Dancea
Cea mai nouă metodă de falsificare a certificatelor COVID presupune complicitatea personalului medical FOTO Ro Vaccinare (arhivă)
Cea mai nouă metodă de falsificare a certificatelor COVID presupune complicitatea personalului medical FOTO Ro Vaccinare (arhivă)

Cazul românilor veniţi din Marea Britanie cu certificate care atestau că au trecut prin boală în aceeaşi perioadă, ridicând suspiciuni de falsificare a documentelor, a adus în discuţie metodele de „plăsmuire” a certificatelor COVID.

Poliţiştii români au fost sesizaţi în ultima perioadă cu zeci de cazuri de suspiciuni cu privire la falsificarea certificatelor COVID-19, care atestă vaccinarea sau trecereea prin boală. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri a fost înregistrat la Iaşi, acolo unde medici din cadrul DSP Iaşi care participau la triajul epidemiologic pe aeroportul din Iaşi au descoperit că zeci de români care veneau în ţară din Marea Britanie, prezentau o adeverinţă eliberată de autorităţile engleze, din care rezulta că au avut şi s-au vindecat de Covid-19.

„Specialiştii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziţie, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15-30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate”, arăta MAI.

Ultima medotă în materie de falsificat certificate COVID

Horea Timiş, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, judeţ pe raza căruia se află cel mai important punct terestru de trecere a frontierei, Nădlac II, a declarat că  certificatele COVID-19 pot fi falsificate în mai multe moduri, una dintre metode fiind modificarea datelor personale, de pe un certificat COVID real, într-un program de editare. În această situaţie, a atras atenţia şeful DSP Arad, posibilitatea ca aceia care şi-au falsificat certificatele să scape este una redusă pentru că documentele sunt scanate şi astfel, falsurile pot fi depistate.

Potrivit şefului DSP Arad, ultima metodă în materie de falsificare a certificatelor de vaccinare este una mai sofisticată şi a fost descoperită la frontieră, după ce s-a constatat că români din diapora figurează vaccinaţi în România, fără a fi intrat în ţară înainte de vaccinare.

Autorităţile suspectează că în acest caz certificatele de vaccinare sunt falsificate cu ajutorul personalului din centrul de vaccinare, unde dozele de vaccine sunt aruncate, iar beneficiarul este înregistrat ca vaccinat. „Vine cu  toate documentele, cu codul QR, ca şi cum ar fi fost vaccinat, dar se ridică suspiciuni pentru că cetăţeanul nu a mai fost în ţară. Se aruncă dozele şi se introduce ca şi cum ar fi fost vaccinat”, a declarat şeful DSP Arad, care nu a putut preciza câte situaţii de acest gen au fost depistate.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Inconştienţă criminală: Fenomenul adeverinţelor COVID falsificate. Românii nevaccinaţi preferă să înfunde puşcăria decât să stea în carantină

Cum au fost prinşi mai mulţi români veniţi din Marea Britanie cu certificate COVID false. Arafat: „Nu înţeleg de ce riscă oamenii”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ocult Mason
5.08.2021, 16:22:36

Au fost prinsi evreii cu acte false de arieni ? La gazare cu ei

-14 (18 voturi)
Utilizator Adevărul
5.08.2021, 16:49:24

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
5.08.2021, 17:40:37

Comentariu considerat abuziv.

Elrad Altmann
5.08.2021, 18:20:23

au dovedit ca au fost camere de gazare?

-13 (15 voturi)
Adrian Andrei
5.08.2021, 20:10:30

NIMENI DE LA REDACTIA ZIARULUI NU A AUZIT DE LEGEA 217/2015?!

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările