Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Un an de la câştigarea alegerilor de către Dominic Fritz. Timişorean: „Am rămas cu ce a făcut Lae de la Bocsig, din păcate“

19
28 Sep 2021 08:25:04
Autor: Daniel Dancea

În 27 septembrie 2021 s-a împlinit un an de la una dintre cele mai mari surprize electorale de după 1989: alegerea lui Dominic Fritz în funcţia de primar al Timişoarei. Ajuns „la butoane”, Dominic Fritz nu a reuşit în primul an de mandat să confirme aşteptările, iar mulţi dintre timişoreni au ajuns să se declare dezamăgiţi.

Candidat din postura de cetăţean german pentru funcţia de primar al Timişoarei, Dominic Fritz a produs la algerile locale din 2021 una dintre cele mai mari surprize electorale, învingându-l la scor pe primarul în funcţie, Nicolae Robu, care era atât de sigur pe victorie încât a refuzat să participe la o confruntare cu Fritz.

În seara alegerilor, după ce Robu şi-a recunoscut înfrângerea, iar Dominic Fritz era confirmat câştigător, entuziasmul era la cote maxime în Piaţa Operei din Timişoara. Dominic Fritz a susţinut un discurs electrizant, iar aşteptările erau mari.

 

După instalarea în funcţie, care a avut  loc la o lună de la alegeri, Dominic Fritz a început să se confrunte cu primele provocări: formarea unei coaliţii cu PNL. Negocierile au început cu stângul, cei de la USR PLUS şi PNL ajungând să rupă protocolul de colaborare înainte de a-l semna. În final, s-a format o coaliţie PNL-USR PLUS care scârţâie din toate încheieturile, fiind chiar pe punctul de a se rupe. 

În plan administrativ, Dominic Fritz a întâmpinat mari probleme în gestionarea Colterm, compania de termoficare din oraş, aflată într-o situaţie critică. Omul pe care Dominic Fritz l-a susţinut la conducerea Colterm, Bogdan Nanu, a fost nevoit să plece din funcţie după ce s-a descoperit că are în „CV” o condamnare veche de 20 de ani pentru „inginerii financiare”.  

Problemele de la Colterm nu s-au oprit, însă, aici. Aflată deja într-o situaţie dezastruoasă, compania a încasat o amendă de peste 20 de milioane de euro pentru că nu au fost cumpărate certificatele verzi. În plus, mai multe proiecte începute pe timpul lui Nicolae Robu au fost oprite sau întârziate, invocându-se faptul că proiectele au deficienţe.

„Revoluţia bunei guvernări”, blocată în instanţă

După şapte luni de „muncă searbădă”, aşa cum a descris-o city-managerul Matei Creiveanu, echipa Fritz a dus în faţa Consiliului Local noua organigramă a Primăriei Timişoara. Pe această reorganizare a primăriei ar fi trebuit realizată „revoluţia bunei guvernări” promisă de Dominic Fritz. Noua organigramă a fost, însă, suspendată în instanţă la plângerea unor funcţionari „decapitaţi”, printre care şi „dinozaurul” Culiţă Chiş, unul dintre directorii-cheie din primărie.

În tot acest timp, în oraş au fost probleme atât cu întreţinerea parcurilor, cât şi cu curăţenia. Inevitabil, unii dintre cei care şi-au pus speranţe în Dominic Fritz sau credeau că „mai rău decât Robu nu se poate” au ajuns să fie dezamăgiţi.

Sugestiv este exemplul unei timişorence care mărturiseşte că l-a votat pe Dominic Fritz pentru că e nemţoaică, dar e dezamăgită, nu atât de Fritz, cât de echipa din jurul lui. „Sincer să vă spun, am crezut că pot mai mult. Din păcate, poate sunt prea tineri”, a declarat femeia. 

„Am crezut că mai rău decât Robu nu se poate. În trei luni a demonstrat (n.r. Fritz) că se poate”, afirmă un timişorean nemulţumit că obţinerea unor documente din Primăria Timişoara a ajuns să se facă mai greoi decât pe vremea lui Robu. 

„Arătaţi-mi ceva. Am rămas cu ce a făcut Lae de la Bocsig, din păcate”, constată un alt timişorean, referindu-se la fostul primar Nicolae (Lae) Robu, de loc din Bocsig, un sat din Arad.  

 

Dominc Fritz a admis că „este clar că cei care au votat o schimbare sunt nerăbdători şi vor să vadă că se mişcă lucrurile mai rapid”. „Eu mă aflu printre ei. Sunt unul dintre cei care suferă din cauza ritmului foarte încet în care se mişcă administraţia publică. Tocmai de aceea, proiectul nostru cel mai important este reorganizarea administraţiei, dar avem foarte multe proiecte de investiţii la care lucrăm în continuare, unele pe care trebuia să le deblocăm. Am redus foarte multe cheltuieli de funcţionare pentru investiţii. O să începem lucrările pentru pasajul Solventul”, a declarat primarul Dominic Fritz, la Radio Timişoara.

Edilul consideră, îmsă, că acea curăţenie începută în administraţie se vede. „Un proiect mare nu se realizează în 11 luni. Lucrăm la teme de proiectare pentru mai multe investiţii. Un proiect mare de investiţii durează doi-trei ani până la primele săpături. Administraţia Fritz nu înseamnă că vin şi arunci la gunoi tot ce a lucrat instituţia. Dacă sunt proiecte pentru care s-au cheltuit bani publici şi le opresc aş ajunge la puşcărie. E important să aducem o viziune nouă. Sunt şi multe proiecte noi care reprezintă sută la sută viziunea noastră. Le vom scoate la licitaţie în curând”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Se vede foarte clar, cât îi este de greu lui Dominic Fritz să reformeze ceea ce a lăsat moştenire domnul Robu”

Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai lui Dominic Fritz, profesorul universitar Vasile Popovici, a admis, la rândul său, că nemulţumirile în ceea ce îl priveşte pe Dominic Fritz sunt evidente. Vasile Popovici consideră, însă, că de vină pentru nereuşitele lui Dominic Fritz din primul an de mandat este „greaua moştenire”.

„Ceea ce eu văd foarte clar este că nu funcţionează coaliţia de dreapta nici la Bucureşti, nici aici pentru că partidele care o compun se consideră în campania electorală şi asta e o foarte mare greşeală. În ceea ce priveşte schimbarea la nivel local, ea era în mod cert necesară.

Se simte o oarecare dezamăgire, în special în legătură cu curăţenia şi cred că aici el (n.r. Dominic Fritz) trebuie să lucreze mai mult. Se vede de asemenea, foarte clar, cât îi este de greu lui Dominic Fritz să reformeze ceea ce a lăsat moştenire domnul Robu. Aici lucrurile sunt foarte clare.

În acelaşi timp, cei care se plâng nu fac presiune asupra partidelor care blochează această schimbare. Schimbările se fac foarte foarte greu pentru că nu funcţionează coaliţia. Atât timp cât Dominic Fritz nu are instrumentele să îşi facă programul este foarte greu să spunem că vina este doar a lui. Este o vină împărţită”, a declarat Popvici.

Nicolae Robu atacuri în rafală la adresa lui Fritz 

Sigur pe victoria sa în alegerile din urmă cu un an, Nicolae Robu a refuzat să îi pronunţele numele contracandidatului său. Trimis, însă, la pensie, Nicolae Robu şi-a început deja campania pentru alegerile din 2024, atacându-l dur pe primarul Fritz, pe Facebook. De această dată, Robu nu se mai fereşte să îi pronunţe numele lui Fritz, mergând chiar mai departe şi numindu-l „Pinocchio” sau „Tândală”. 

În principal, Nicolae Robu reclamă faptul că Dominic Fritz nu recunoaşte meritele fostei administraţii şi nu vine cu proiecte noi. „Cum îşi permite neica nimeni, personajul demn de porecla Tândală -dar atenţie: alături de cea de Pinocchio, nu în locul ei!-, să ne jignească non stop, ca şi comunitate, prin tot ce spune şi face zi de zi?! Cine este el să desconsidere munca şi sacrificiile noastre, ale tururor, pt oraşul nostru?! Ne poate el prezenta măcar o realizare notabilă a lui în viaţă -are 38 de ani, avea timp berechet să aibă!-?!”, este doar una dintre postările prin care Robu îl atacă pe Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei este aşteptat să prezinte un bilanţ complet al primului an de mandat la finalul lunii octombrie, când se împlineşte un an de când a preluat funcţia.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Nicolae Robu, în prima zi de „civilie“: Mulţi dintre cei care se uitau să nu am vreo scamă sunt nişte lichele

Cum vrea Dominic Fritz să dezvolte Timişoara. Abordare complet diferită de a lui Robu, adept al dezvoltării „în forţă”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Conductoru'
28.09.2021, 08:47:17

Daca pui un filfizon primar asta patesti!, ce daca-i neamt, nu mai sunt ei ce-au fost!

-1 (5 voturi)
Adrian Foangǎ
28.09.2021, 09:00:22

Dupa un an sa vii si sa spui ca "greaua mostenire" e de vina... Si asta, si ala de la Brasov, si Nicusor au aceeasi placa. Ma baieti, daca e ataa de greu cu "mostenirea", de ce v-ati bagat si ati mntit ca faceti si dregeti?

-11 (21 voturi)
Stefan Stefan
28.09.2021, 09:26:21

Interesant a fost modul cum a ajuns primar. Ne tot intrebam noi Timisoreni cine la votat si ce sa vezi ca toti l-am votat pe Robu si a iesit totusi Fritz, nu o sa cred niciodata ca Fritz a luat dublu voturilor lui Robu. Asta e pentru cei care cred ca votul tau conteaza. In era digitalizari nu mai conteaza pe cine votezi ca va castiga cine trebuie. Despre Fritz pot spune ca tot orasul e dezamagit, mizerie cum nu a fost nici odata in Timisoara, nu face nimic, faptul ca mergi cu bicicleta la lucru nu e destul.

-2 (8 voturi)
Amdo Odma
28.09.2021, 09:48:54

De unul singur, Fritz n-are nicio sansa sa schimbe ceva. Asta e Romania, nu conteaza interesul comunitatii.

+2 (4 voturi)
The Fog
28.09.2021, 10:07:02

Ma bucur ca mentionati faptul ca se face un an de cand Fritz a castigat alegerile, nu de la validarea in functie, care a fost amanata o luna de "aliatii de dreapta" prin metode care ar merita cu prisosinta investigate penal. Nu de alta, dar sunt "timisorani de bine" care contorizeaza timpul in care Fritz nu a facut nimic pentru Timisoara fie din momentul cand Fritz si-a depus candidatura, fie din momentul formarii USR, fie de la nasterea d-lui Fritz. In opinia mea, care poate fi foarte bine gresita, sistemul transpartinic de jefuire a banului public, filiala Timisoara, s-a trezit cu un individ pe care nu prea miza nici propria organizatie si nu il dorea nici sistemul, dintr-un viciu de procedura stupid. Ma refer la castigarea alegerilor democratice cu majoritate de voturi intr-un sistem cu un singur tur, mosit de cei care isi inchipuiau ca acest sistem ii va mentine la putere pe termen nedefinit, in ciuda votului popular, de care tuturor le e groaza, fiind inca imposibil de manipulat la perfectie. Dupa validare Fritz a preluat un aparat birocratic ostil oricarei schimbari in compozitie si mod de lucru; o buna parte din acesta fusese mostenit si de Robu de la Ciuhandu. Si Robu s-a dat leu in campania USL, iar cand a prins ciolanul a descoperit miraculos marile calitati ale echipei de dinozauri, si s-a transformat intr-un pisic cuminte.Fritz nu intelege aceste "cutume" in stil bizantin si s-a apucat de schimbari si reorganizari; normal ca prioritatea aparatului este apararea, nu munca in folosul primariei si cetatenilor. Asa ca problema reorganizarii s-a mutat in juridic, unde are sanse bune sa stea mult; si magistratura a avut parte de beneficii substantiale pe persoana fizica in mandatele vechilor primari. Iar propaganda e la cote maxime - mi-ar place sa vad o statistica cu numarul de articole din presa centrala care se refera la primari, defalcata pe partide si numele primarilor. Desi la primarii USR e cam redundant, ii numeri pe degete. Si "aliatii de dreapta" ataca de nu mai e nevoie nici de opozitie. Pentru ca "nou-venitii" le iau sfintele scaune, cand ei au atatea nulitati in paritd care au nevoie de mobilier. Personal incerc sa dau dovada de rabdare si de vedere de ansamblu si sa nu ma las orbit de petarde si impresionat de actiuni pompieristice. E posibil, insa, ca persoane cu o astfel de atitudine sa fie mai greu de gasit. Un exemplu insa il am la indemana. De cateva zile se lucreaza la intersectia unei strazi care intra in oras cu una "de centura". O intersectie aglomerata, unde la orele de varf se fac cozi mari. Ieri chiar era coada cale de cateva intersectii, desigur foarte neplacut. Dar organizarea a fost la inaltime, si traficul nu s-a oprit deloc. Compar situatia cu cea cand, pentru niste "reglaje fine" la unul din pasajele de cale ferata refacute in mandatului lui Robu s-a blocat circulatia in intregul oras. Si nu era "maruntis": s-a construit un canal colector de apa pluviala sub si de-a latul drumului principal, fara intreruperea completa a traficului. Deci, dupa parerea mea, ceva mai mult respect pentru amaratul de votant.

+15 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările