Un fost judecător încasează 40.000 de lei la pensie în baza „sporului anticorupţie“. „Portiţa“ legală de şase luni care a permis calcularea venitului colosal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un judecător din Timişoara ia o pensie de peste 40.000 de lei pentru că la data pensionării a beneficiat de o serie de sporuri, printre care şi un spor anticorupţie de 40 la sută FOTO Arhivă
Un judecător din Timişoara ia o pensie de peste 40.000 de lei pentru că la data pensionării a beneficiat de o serie de sporuri, printre care şi un spor anticorupţie de 40 la sută FOTO Arhivă

Peste 3.800 de magistraţi pensionari din România primesc, în medie, pensii de 18.000 de lei. Asta arătau în cursul lunii decembrie 2019 datele oficiale ale Casei de Pensii. Un document intrat în posesia „Adevărul” arată că judecători care s-au pensionat în urmă cu mai mulţi ani au ajuns să încaseze pensii uriaşe, mult peste medie, pentru că au avut incluse în salariile de bază o serie de sporuri, eliminate între timp.

Într-unul dintre cazuri, un judecător din Timişoara ajunge la o pensie de 40.000 de lei pentru că la momentul pensionării încasa un spor anticorupţie de 40%, eliminat între timp, şi un spor pentru risc şi solicitare neuropsihică de 50%. Un alt judecător pensionar încasează aproape 35.000 de lei pensie, beneficiind de faptul că la data pensionării avea un spor de anticorupţie de 40%. Alţi magistraţi au reuşit să beneficieze de o pensie mai mare având spor, eliminat şi acesta, de delegare la Registrul Comerţului.

Baza de calcul, umflată artificial

Surse din magistratură au explicat pentru „Adevărul” care a fost mecanismul prin care unii dintre judecători au ajuns la pensii de 35.000 sau 40.000 de lei. „La momentul pensionării, legea prevedea că sporurile erau incluse în baza de calcul a pensiei. Nu se poate spune că au primit pensie ilegal. Dacă la data la care s-a emis decizia de pensionare sporurile erau incluse în salariu, erau corecte. Aceste pensii sunt plătite pe baza unor decizii de pensionare care nu au fost anulate de nimeni. Se pot modifica numai dacă apare o lege de recalculare a acestor pensii. Numai aşa se mai poate umbla la ele”, a explicat pentru „Adevărul” un magistrat care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Acelaşi magistrat a mai arătat că în urmă cu 10 ani, unii judecători au reuşit să îşi umfle pensiile apelând la o şmecherie. Astfel, după ce s-a decis că sporurile sau alte drepturi obţinute prin sentinţe judecătoreşti sunt incluse în baza de calcul a pensiei, magistraţi care au obţinut prin sentinţe judecătoreşti anumite drepturi salariale sau sporuri, le-au pus în plată înainte de a se pensiona astfel încât calcularea pensiei să se facă după o sumă mai mare. „Înalta Curte a început cu asta. Au pus sentinţele în plată înainte de pensionare. La un moment dat şi legiuitorul, a introdus toate sporurile în ceea ce se cheamă baza de calcul. Astfel de situaţii sunt extrem de greu de gestionat pentru să sunt foarte multe legi şi modificări de care trebuie să ţii cont”, a mai declarat magistratul.

Acum 10 ani s-a deschis o portiţă pentru scurt timp (aproximativ 6 luni), dându-le posibilitatea judecătorilor care se pensionau într-un interval de timp relativ scurt să îşi includă în baza de calcul a pensiei sumele obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Nu este firesc în raport cu modul în care sună legea acum”, a mai declarat magistratul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite