Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Un fost şef din structura centrală a DNA, delegat să lucreze în judeţul de care fug cei mai mulţi procurori

0
4 Dec 2018 17:03:38
Autor: Daniel Dancea
Procurorul Doru Ţuluş (dreapta) a fost delegat pentru şase luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin FOTO Inquam Photos/George Călin
Procurorul Doru Ţuluş (dreapta) a fost delegat pentru şase luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin FOTO Inquam Photos/George Călin

Transfer de răsunet la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin. Procurorul Doru Ţuluş, fost şef al Secţiei a II-a din DNA, a fost delegat să lucreze în Caraş – Severin, un judeţ confruntat cu o criză acută de procurori.

Unul din judeţele-problemă pentru Parchetul General la capitolul resurse umane este Caraş-Severin. Judeţul a ajuns să se confrunte cu o criză acută de procurori, ajungându-se în situaţia ca aici să fie ocupate doar jumătate din posturile de procurori disponibile. Spre exemplu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa şi Moldova – Nouă, din trei posturi de procurori a fost ocupat doar unul. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin au fost la un moment dat disponibile două posturi de conducere şi trei de execuţie, singura unitate de parchet din judeţ care „respiră” fiind Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş.

Pe acest fond, de la 1 Decembrie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin a fost delegat pentru şase luni procurorul Doru Ţuluş, fost şef al Secţiei a II-a din DNA, revocat din DNA de Laura Codruţa Kovesi înainte ca ea însăşi să fie schimbată din funcţie.

Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că unul dintre motivele pentru care fostul procuror DNA a fost delegat în Caraş ar fi acela că lui Ţuluş, ajuns între timp la Parchetul General, i-au fost repartizate mai multe dosare din Caraş – Severin, iar pentru a evita să fie chemaţi la Bucureşti cei care trebuie să fie audiaţi, s-a decis delegarea lui Ţuluş la Reşiţa.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Ion Braşoveanu, a declarat că delegarea lui Doru Ţuluş în Caraş – Severin este binevenită în condiţiile crizei de personal din judeţ. „Este delegat pentru o perioadă de şase luni având în vedere. El şi-a exprimat acordul să fie delegat. Oricine vine este un câştig. Şi un stagiar este binevenit. Orice om care vine să lucreze în raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin este binevenit, cu atât mai mult cu cât este un om cu experienţa domnului Ţuluş”, a declarat Ion Braşoveanu pentru „Adevărul”.

Dosarele "grele" ale lui Doru Ţuluş

În urmă cu un an şi jumătate, Doru Ţuluş a fost în centrul unui uriaş scandal din interiorul DNA, procurorul, care a ocupat şi funcţia de şef al Secţiei a II-a din DNA, fiind revocat pe motiv că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale unui om de afaceri anchetat ulterior de DNA în două dosare. Neoficial, s-a spus că numele lui Doru Ţuluş ar putea fi legat de „livrarea” celebrelor înregistrări cu Kovesi din interiorul DNA. „Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face nicodată aşa ceva pentru că nu mi se pare un lucru corect”, declara Ţuluş la vremea respectivă.

Procurorul Ţuluş a fost unul dintre „greii” DNA, fiind considerat un apropiat al fostului şef al DNA, Daniel Morar. De altfel, Ţuluş a fost printre puţinii procurori din garda veche rămaşi în DNA după venirea lui Kovesi la conducere. Din postura de procuror DNA, Ţuluş a instrumentat dosarul „Mătuşa Tamara”, dar şi „Dosarul Transferurilor” şi unul dintre dosarele în care a fost condamnat Gigi Becali.

Unul dintre dosarele controversate ale lui Ţuluş îl vizează pe fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu. După ce fostul şef al ANAF a fost trimis în judecată, dosarul a fost restituit la DNA pentru refacerea anchetei. Ulterior, noul procuror de caz a dispus clasarea dosarului în ceea ce îl priveşte pe Gelu Diaconu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii