Un medic angajat ilegal nu mai poate fi dat afară: „Ne râde în nas. E tot în concediu medical“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Aurelian

Două instanţe au stabilit că Primăria Timişoara a angajat ilegal un medic şcolar. După confirmarea ilegalităţilor, pe care o anchetă jurnalistică le-a devoalat cu mult înaintea deciziei judecătorilor, Nicolae Robu a cerut concedierea medicului, însă Primăria s-a trezit că nu-l poate da afară pe medic.

O anchetă jurnalistică realizată de ziarul Renaşterea Bănăţeană a scos la iveală că Primăria Timişoara a angajat, pe postul de medic şcolar, un rezident de origine arabă care nu îndeplinea condiţiile pentru ocuparea funcţiei. Neregulile au fost confirmate şi de Curtea de Conturi, dar şefa Serviciului Resurse Umane din Primăria Timişoara, Rodica Aurelian, i-a garantat primarului Robu că totul a fost legal.

Pe baza „asumării” şefei de la HR, Primăria Timişoara a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi prin care s-a descoperit ilegalitatea. Atât Tribunalul Timiş, cât şi Curtea de Apel Timişoara au decis că angajarea medicului a fost făcută ilegal. În urma pronunţării sentinţei definitive, primarul Nicolae Robu a cerut concedierea imediată a medicului. În ziua în care ar fi trebuit să fie concediat, medicul a intrat în concediu medical, iar de atunci o ţine tot într-un concediu medical.

„Ne râde în nas. E tot în concediu medical. Legea îmi interzice să îi fac ceea ce vreau. S-a îmbolnăvit brusc în momentul în care am cerut desfacerea contractului de muncă. În momentul în care a aflat lucrul acesta şi-a luat concediu medical şi o tot întinde în concediu medical. Ar trebui să vină cineva şi să facă un control, să vedem oare chiar e bolnav? Simplă coincidenţă, s-a îmbolnăvit chiar când trebuia să i se desfacă contractul de muncă”, a declarat primarul Nicolae Robu.

În privinţa, şefei de la Resurse Umane, care şi-a asumat că angajarea medicului este legală, Robu a spus că „muştruluiala” îi este suficientă Rodicăi Aurelian. „În ţara asta avem mari probleme cu legislaţia. Este o realitate că legislaţia este ambiguă. Ea a avut o interpretare de bună credinţă pentru că de aceea a şi insistat să mergem în instanţă. Judecând după bunul simţ, era aşa cum spuneau cei care contestau angajarea, dar în momentul în care se prezentau reglementările, este o diferenţă între medicina şcolară şi medicina de familie. Sunt foarte multe situaţii în care oamenii greşesc de bună credinţă fiind. Trebuie ca şi legea să fie făcută în ton cu bunul simţ”, a declarat Nicolae Robu.

Legea, interpretabilă doar la primărie

Potrivit Renaşterea Bănăţeană, care a dezvăluit ilegalitatea angajării medicului şcolar, a arătat că legea a fost interpretabilă doar pentru şefa Resurselor Umane din Primăria Timişoara, toate instituţiile cu profil medical – Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Colegiul Medicilor Timiş, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara - arătând că un medic, rezident la radiologie – imagistică, nu poate fi angajat ca medic şcolar în lipsa specializării în medicină de familie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite