Un procuror şi un judecător au girat, înaintea intrării în magistratură, vânzări ilegale de locuinţe. Faptele s-au prescris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre vânzările pentru care fostul primar al Timişoarei şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu au fost trimişi în judecată de către DNA au fost vizate de două juriste care au intrat ulterior în magistratură. Una dintre fostele juriste este acum procuror DIICOT, iar alta este judecător.

Procurorii structurii centrale a DNA au trimis în judecată, la finalul anului trecut, un dosar care vizează vânzarea ilegală a 207 locuinţe naţionalizate din Timişoara. Cele mai multe vânzări ilegale sunt puse în cârca fostului director al Direcţiei de Patrimoniu Nicuşor Miuţ şi a fostului primar Gheorghe Ciuhandu. Odată cu Ciuhandu şi Miuţ, au fost trimişi în judecată şi actualul primar Nicolae Robu, căruia i se impută semnarea a două contracte şi actualul viceprimar, Dan Diaconu, căruia i se impută semnarea unui contract.

Alături de Robu şi Diaconu au fost trimise în judecată şi două juriste din Primăria Timişoara, Gabriela Iova şi Simona Vîrlea, care au semnat fiecare câte un contract de vânzare-cumpărare despre care DNA susţine că au fost încheiate ilegal. Concret, fiecare dintre cele două juriste este acuzată că a vizat de legalitate câte un contract prin care persoane care nu aveau dreptul să beneficieze de prevederile Legii 112 au beneficiat de aceste prevederi, putând astfel să cumpere locuinţe la preţuri foarte avantajoase.

Prescripţia salvatoare

În timp ce juristele Simona Vârlea şi Gabriela Iova au fost trimise în judecată pentru un singur contract, jurişti de la URBIS, ADP sau Primăria Timişoara care au semnat zeci de astfel de contracte în perioada 1996-2008 au scăpat pentru că faptele s-au prescris. „În condiţiile în care până la împlinirea termenului de prescripţie generală de 8 ani, nu s-a efectuat în continuare urmărirea penală faţă de celelalte persoane care au încheiat cele 205 contracte în perioada septembrie 1996-aprilie 2008 descrise în cuprinsul rechizitoriului, altele decât inculpaţii Miuţ Nicuşor-Constantin, Ciuhandu Gheorghe Coriolan şi Cojocari Ioan, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile prev. de art.305 alin.3 C.p.p. şi nici nu a existat vreo întrerupere a cursului prescripţiei, se va dispune clasarea cauzei în privinţa infracţiunii de abuz în serviciu întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în rechizitoriul DNA.

Juristele care au semnat contracte pe Legea 112 şi sunt acum în magistratură

„Adevărul” a dezvăluit că unul dintre foştii juristi ai URBIS (regie a Primăriei Timişoara) care a vizat de legalitate contracte despre care DNA spune că sunt ilegale, dar a scăpat ca urmare a prescrierii faptelor, este fostul căpitan de Miliţie Eugen Mişea. Printre cei care au vizat de legalitate vânzări despre care DNA susţine că au fost ilegale, dar faptele lor s-au prescris, sunt şi două juriste care au intrat, după plecarea din administraţie, în magistratură.

Una dintre fostele juriste URBIS care a vizat contracte prin care persoane care nu aveau dreptul să beneficieze de prevederile Legii 112 au cumpărat apartamente în baza acestei legi este procurorul DIICOT Viorica Flucsă. Detaşată recent de la Parchetul Tribunalului Timiş la DIICOT Timişoara, Viorica Flucsă apare în rechizitoriul DNA privind casele naţionalizate din Timişoara ca semnatar, în calitate de jurist, al mai multor contracte prin care persoane care nu ar fi avut dreptul să cumpere locuinţe ieftine, în baza Legii 112, au cumpărat apartamente la preţuri foarte mici.

Potrivit DNA, în afară de viza pusă pe unele contracte de vânzare-cumpărare, Vioria Flucsă a avizat şi cererile prin care s-a aprobat practic vânzarea unor apartamente către chiriaşi care nu aveau dreptul să cumpere în baza Legii 112.  Contactată de „Adevărul”, Viorica Flucsă a refuzat să comenteze situaţia. „Nu cunosc. Nu ştiu despre ce e vorba. Nu cunosc nimic despre dosar în afară de ce am citit şi eu în presă. Nu ştiu despre ce este vorba şi nu sunt în măsură să vă dau în acest moment un punct de vedere cu acel dosar, nu cunosc nimic despre el”, a declarat procurorul Viorica Flucsă.

Un alt magistrat despre care DNA susţine că a vizat, când era jurist în Primăria Timişoara, mai multe vânzări ilegale de locuinţe este Luminiţa Nastasiu (actualmente Axinte), în prezent judecător la Tribunalul Hunedoara. Potrivit DNA, unul dintre beneficiarii contractelor ilegale girate de Luminiţa Nastasiu a fost chiar un coleg jurist din Primăria Timişoara, Florea Brătulete, care a cumpărat pe Legea 1112, deşi nu ar fi avut dreptul, un apartament cu două camere în zona Circumvalaţiunii.  

Jurist în Primăria Timişoara în perioada decembrie 1998-ianuarie 2004, Luminiţa Nastasiu a intrat în magistratură din februarie 2004, ca procuror. Timp de doi ani, a activat la Parchetul Judecătoriei Bozovici. Din 2006 până în 2009, a lucrat ca procuror la Parchetul Judecătoriei Timişoara. Pentru o perioadă de doi ani a activat la Parchetul Tribunalului pentru Minori Braşov, iar din 2011 până în 2014 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. De la finalul anului 2014, Luminiţa Nastasiu, devenită între timp Axinte, este judecător la Tribunalul Hunedoara. „Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere din partea judecătoarei, dar aceasta nu a putut fi contactată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite