Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Un şofer lăsat pieton pentru alcoolemie şi-a recuperat permisul demonstrând că nu a avut niciun strop de alcool în sânge

17
24 Sep 2021 05:30:01
Autor: Daniel Dancea
Un şofer lăsat fără permis a învins Poliţia în instanţă după ce i-au fost prelevate probe de sânge FOTO Poliţia Română
Un şofer lăsat fără permis a învins Poliţia în instanţă după ce i-au fost prelevate probe de sânge FOTO Poliţia Română

Un bărbat căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile pentru că a condus cu o alcoolemie de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat a obţinut anularea sancţiunii arătând că nu avea strop de alcool în sânge.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti, un şofer lăsat fără permis după ce a fost prins, în 20 mai 2021, la volanul unui Range Rover, cu o alcoolemie de de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, a contestat sancţiunea arătând că nu a consumat nicio băutură sau aliment care să conţină alcool, solicitând să îi fie recoltate probe de sânge pentru a se stabili alcoolemia.

Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea şoferului lăsat fără permis şi a anulat procesul-verbal, redându-i bărbatului dreptul de a conduce.

Judecătorul a arătat că „potrivit art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia (n.r. poliţistului) să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge”.

Judecătorul a constatat că în acest caz, în seara în care a fost oprit şi găsit cu alcoolemie în aerul expirat, şoferul a cerut să îi fie recoltate probe de sânge, iar în urma analizelor de laborator alcoolemia din sânge a ieşit zero.

„Petentul a solicitat poliţistului rutier să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii concentraţiei de alcool din sânge, fiind eliberat de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” buletinul de analiză toxicologică nr. 881 din 28.05.2021 (f.27), din care reiese că la ambele recoltări, la orele 22.10 şi 23.10, cantitatea de alcool exprimată în grame la 1000 ml sânge era 0 (zero).

Ca atare, instanţa constată că întrucât rezultatul analizelor de sânge prelevate petentului a indicat o alcoolemie de 0, instanţa apreciază că petentul poate uza de această probă în vederea dovedirii aspectului că nu a condus autovehiculul sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, o interpretare contrară ar conduce la situaţia în care norma prevăzută de art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002 nu s-a aplica niciodată, neavând nicio finalitate practică”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cazul şoferului cu alcoolemie de 2,8 la mie care nu a pus gura pe alcool

În septembrie 2020, un şofer din Timişoara a rămas fără permis după ce în urma testării cu alcooltestul i-a ieşit o alcoolemie uriaşă: 2,8 mg/l alcool pur în aerul expirat. Marian Chiş susţinea că nu a pus însă gura pe alcool. Omul a cerut repetarea testului, însă poliţiştii au refuzat! I-au întocmit un dosar penal şi l-au dus însă la Spitalul Municipal din Timişoara pentru recoltarea probelor de sânge.  

Marian Chiş a avut de plătit şi o taxă de urgenţă de aproape 200 de lei, pentru ca rezultatele să fie communicate mai repede către Medicina Legală. 

Marţi, Chiş a fost sunat de la IPJ Timiş. I s-a comunicat scurt şi la subiect că poate să se ducă la ghişeul poliţiei să îşi ridice permisul de conducere, rezultatul analizelor de laborator arătând că nu a consumat alcool.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O şoferiţă găsită cu alcoolemie de 0,05 la mie a învins Poliţia susţinând că a mâncat alimente fermentate

Cum a fost umilită Poliţia în instanţă de un şofer prins „zburând” cu 198 km/h pe Autostrada Soarelui

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Atent Verificatorul
24.09.2021, 08:16:38

dupa ce ca sunt ei prosti, mai au si aparate de rahat .. oare la cine ma refer?

+4 (10 voturi)
Ludwig
24.09.2021, 08:46:15

Aparatele alea trebuie verificate metrologic ca se deregleaza in timp, plus ca au si niste consumabile scumpe. Sunt nemtesti marca Drager. Zilele trecute era anunt ca se angajeaza in politie cateva mii de persoane dins urse externe. Adica nu mai faci scoala de politie. "Doriti la narcotice sau la omoruri? ok, uitati si pistolul sa vi-l luati..." Te doare capul ce tara avem..

+17 (19 voturi)
Giorgione
24.09.2021, 08:35:11

La fel de sec putea sa se duca in instanta sa-si recupereze cei 200 lei + daune morale. Pentru alcool iti ia permisul fara drept de condus; cine plateste pentru timpul stat pe bara pana se da sentinta sau rezultatele?

+7 (9 voturi)
sile
24.09.2021, 09:58:12

Dar polițistul care folosește aparate neconforme, nu poate fi tras la răspundere, inclusiv penală și să rămână fără cașchetâ ?

-4 (14 voturi)
Pop Max
24.09.2021, 11:45:01

La pușcărie cu polițiștii incompetenți!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările