Un spital american s-ar putea deschide la Timişoara. „Au fost multe obstrucţii de la cei care făceau legea, de dinozaurii în halate albe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO American Hopsital Dubai
FOTO American Hopsital Dubai

Camere de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi Consiliului de Afaceri Româno-American din New York au semnat, astăzi, un protocol de colaborare bilaterală. Prin acesta, Camera timişeană urmează să deschidă o reprezentanţă pe Brodway, iar americanii o reprezentanţă în Timişoara.

Înţelegerea se bazează pe parteneriatul strategic între SUA şi România, pentru secolul XXI, şi vine într-un moment în care investiţiile americane în ţara noastră au crescut cu 80 la sută în 2018.

“În România, la această oră există în jur de 7.600 de investiţii americane. Nu stăm foarte rău nici în Timiş, unde avem un capital cu investiţii americane de 9,6 milioane de dolari. Sunt 149 de firme americane. La nivel naţional e o cifră mică, dar cred că tot ce vom face de acum va duce la mărirea investiţiilor americane. Pentru a fost o mană cerească această şansă de colaborare cu Consiliul de Afaceri de la New York”, a spus Florica Chiriţă, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.

Preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American din New York, Ştefan Minovici, vede multe oportunităţi în Timişoara şi judeţul Timiş. În opinia s-a America rămâne o ţară a făgăduinţei, unde există sunt foarte mulţi bani.

“Sunt foarte încrezător. Am plecat din România acum 40 de ani. Mă aflu de atunci la New York. După ce am deschis propria afacere, am revenit în România de zeci de ori. Vin de şase-şapte ori pe an. Vă mărturisec că Timişoara şi mediul local este extrem de promiţător. Chiar văd nişte oportunităţi mari pe care ne-am dori să le fructificăm. Piaţa de capital din America a atins nişte recorduri istorice. Există foarte mulţi bani şi multă dorinţă de a continua să se investească pe diverse pieţe. America este în continuare o ţară în care dacă munceşti mult şi perseverezi, îţi doreşti foarte mult ceva, lucrurile se întâmplă”, a spus Ştefan Minovici, care în 1997 a adus cel mai mare grup de investitori americani în Timişoara.

“Au fost 39 de investitori, care au zburat cu un avion privat. Au mai făcut nişte opriri la Cluj. Încă de atunci a existat dorinţa de a face ceva în Timişoara. Nu am avut acest noroc până acum, dar lucrurile s-au schimbat în România”, a adăugat Minovici.

Spital american la Timişoara

Primele discuţii purtate de Ştefan Minovici la Timişoara vizează deschiderea unui spital american în capitala Banatului.

“Suntem pe punctul de a finaliza un contract în ce priveşte crearea primului spital american aici în Timişoara, care va fi primul spital american din Europa. De asememena, unui centru de medicină care să deservească diferite specialităţi, tot în Timişoara. Până nu vedem numele pe uşă şi pacientul intrând, nu e nimic sută la sută garantat. Dar vă spun că suntem pe punctul de a demara acest proiect şi sunt foarte bucuros. Încerc realizarea acestui proiect de zece ani, la Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi... Miracol există şi se pare că Timişoara va fi locul unde unul dintre visele mele se va îndeplini. Ne interesează să facem un sistem de model american, de a oferi pacienţilor un gen de tratament pe care noi îl considerăm mai adecvat. Pacienţii care nu mai au şanse în România urmează să fie transferaţi în America. Marea realizare este afilierea unui spital local, care există deja, ori care va fi construit de noi, cu un spital american. Legea americană nu permite să construitm noi un spital în România. Trebuie să avem o entitate în România, afiliată cu acest spital din America, despre care nu am voie să spun nimic deocamdată”, a mai declarat Ştefan Minovici, care a detaliat proiectul început în urmă cu zece ani, în Bucureşti.

American Hopsital Dubai

“Trebuia să fie un spital cu 180 de paturi şi patru mari specialităţi: oncologie, cardiologie, diabet şi ortopedie. A existat o finanţatre de 300 de milioane de dolari, am cumpărat două terenuri în apropierea Bucureştiului, am negociat cu şase miniştri ai Sănătăţii, în cinci ani de zile. Trei dintre ei au venit la noi, în America. Nu am putut arăta investitorilor cum ar putea să-şi recupereze investiţia. Nu exista o Lege a sănătăţii, vă spun că au fost şi multe obstrucţii, de la cei care făceau atunci legea, acei dinozauri în halate albe care nu doreau un alt jucător pe piaţă”, a adăugat preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American din New York.

Ştefan Minovici a plecat din România la vârsta de 20 de ani. Este specializat în dezvoltare de proiecte în diverse domenii, de la apărarea naţională şi până la programe de sănătate, mediu, infrastructură şi lobby. În anii 90, Minovici a făcut lobby intens pentru intrarea României în NATO şi pentru întărirea relaţiilor româno-americane.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite