Un timişorean a pedalat 465 de km ca să facă harta punctelor în care pot fi depuse sticle, haine, ulei şi deşeuri voluminoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta locurilor în care pot fi depuse legal sticle şi deşeuri voluminoase este disponibilă online FOTO Retim
Harta locurilor în care pot fi depuse legal sticle şi deşeuri voluminoase este disponibilă online FOTO Retim

Un timişorean a realizat o hartă cu toate punctele din oraş de colectare a deşeurilor pentru sticlă, ulei alimentar uzat, plus cele patru centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi de construcţii rezultate din renovarea locuinţelor.

„Raul, prin efort voluntar, a marcat pe hartă şi a donat setul de date pentru toate locaţiile de depozitare a deşeurilor reciclabile din municipiu. Practic, a parcurs 465 km pe bicicletă, timp de o lună şi a inventariat 470 de puncte de colectare din oraş. Datele se găsesc pe https://data.primariatm.ro/.../d0134630-84d9-40b8-9bcb..., sunt în format deschis şi pot fi folosite de orice dezvoltator de aplicaţii”, a transmis Primăria Timişoara.

Raul Popadineţi a explicat că demersul său a început în februarie 2021 după ce mai mulţi prieteni i-au pus întrebarea: „Unde este cel mai apropiat punct de colectare pentru materialul X?’.

„De multe ori nu ştiam ce să răspund aşa că m-am pus să aflu. M-am urcat pe bicicletă şi am început să mă plimb prin oraş şi să mapez puncte de colectare/reciclare cu telefonul. Aşa a luat naştere https://econub.com. O hartă a oraşului Timişoara unde poţi afla care este cel mai apropiat punct unde poţi arunca materiale precum sticlă, ulei alimentar uzat, deşeuri voluminoase şi deşeuri de construcţii rezultate din renovarea locuinţelor. Am adăugat în această hartă, reţeaua Caritas de colectare a obiectelor de îmbrăcăminte reutilizabile. Pe viitor voi extinde harta cu puncte de colectare pentru materiale precum baterii, becuri, medicamente expirate, lemn”, a arătat timişoreanul.

”Nu există oraş inteligent fără date. Aşa că, pentru a deveni un oraş inteligent, trebuie sa creăm premisele pentru colectarea de date din diverse surse, fie de către Primărie şi societăţile subordonate şi viitoarea reţea de senzori de smartcity, fie de către iniţiative private sau civice, precum cazul de faţă”, a declarat Val Mureşan, consilier personal al Primarului Municipiului Timişoara, pentru digitalizare şi smart city.

Potrivit lui Val Mureşan, la nivelul Uniunii Europene se vorbeşte tot mai des despre conceptul de 'digital twin' care reprezintă aşa zisa 'machetă digitală' a oraşului, care însumează toate datele care pot fi colectate despre oraş şi activitatea sa zilnică, în timp real.

„Pe baza machetei digitale vom putea sa analizăm şi să recunoaştem probleme diverse (mobilitate, calitatea mediului, infrastructura de colectare a gunoiului) şi totodată să găsim soluţii pentru rezolvarea lor”, a mai declarat Val Mureşan.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

VIDEO Românii plătiţi să caute opt ore pe zi prin gunoaie. Nepăsarea bogaţilor le-a trimis animale moarte şi seringi pe banda cu „deşeuri reciclabile”

Proprietarul unui BMW de lux, prins când arunca o roabă de gunoaie pe domeniul public

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite