Unul dintre cele mai deranjante obiceiuri de la nuntă. Claxonatul în exces este deranjant şi profund ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai deranjante obiceiuri întâlnite în traficul rutier din România este claxonatul în timpul alaiurilor de nunţi.

Aproape că nu există nuntă în care şoferii care participă la eveniment să nu abuzeze de claxoane. Se pleacă în convoi, cu mireasa şi mirele în maşina din frunte, din faţa locuinţelor, într-un zgomot infernal. Şoferii abuzează de claxon şi în trafic, în timp de se deplasează spre casa căsătoriilor, biserică ori locul de petrecere. Claxonatul nu este doar deranjant, ci şi ilegală. Şi se sancţionează cu amendă. Ştim că se foloseşte claxonul doar pentru a evita o situaţie periculoasă. 

„Întâlnim o situaţie mai deosebită atunci când vorbim de alaiurile de nuntă. Este în tradiţia poporului român ca la un alai de nuntă să se deplaseze prin manifestarea bucuriei prin zgomot, muzică şi alt mijloc sonor. Din păcate, claxonul pe care îl practică conducătorii auto nu numai că încalcă prevederile Codului Rutier, dar crează mult disconfort pentru cei care sunt în zona de deplasare a alaiului. Cu atât mai mult a celor care locuiesc în preajma zonei casei de căsătorii, a localurilor unde se ţin petrecerile. Este clar că cetăţenii trebuie să suporte aceste acţiuni, e clar că legea sancţionează această atitudine”, ne spune Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere.

Deşi vorbim de încălcarea Codului Rutier, poliţiştii de la preferă să închidă ochii. Că doar aşa e la noi. 

„Trebuie să avem în vedere această latură umană. Mă refer la situaţia în care un echipaj de poliţie să oprească un alai de nuntă, să ceară documentele şoferilor, să aplice sancţiunile. Evenimentul ar rămâne cu comentarii critice. Au fost foarte multe discuţii, ce trebuie să facem. Au fost propuneri de a se realiza fluturaşi, care să fie date şoferilor la casa de căsătorie, să li se aducă la cunoştiinţă că încalcă legea. Ne gândeam să punem nişte afişe. Până la urmă au rămas fără efect”, a mai afirmat fostul poliţist, acum ieşit la pensie. 

Nicolae Istrat participă la emisiuni de radio şi TV în Timişoara din 1992. Astfel, acesta crede că educaţia rutieră rămâne cea mai bună variantă.
 

„Trebuie să se pună în discuţie cât mai frecvent al acestui subiect. Să cunoscă toată lumea că această manifestare, poate că în mediul ruraral nu deranjează pe nimeni, dar în mediul urban, unde în fiecare week-end, întâlnim mai multe alaiuri de nuntă, claxonatul deranjează. Trebuie ca şoferii să se gândească la afectele negative ale claxonatului la semenii noştri care locuiesc în zonă sau asupra celor din trafic”, a mai spus Nicolae Istrat.

Nu mai vorbim de faptul că sunt şi mulţi şoferi aflaţi în alaiurile de nuntă au consumat şi băuturi alcoolice. Au fost multe cazuri în care au existat accidente ale maşinilor din coloana de nuntă, au fost şi evenimente neplăute pe fondul consumul de acool, a neatenţiei şi a exuberanţei de moment. 

Citiţi şi

VIDEO Cea mai utilizată manevră a nesimţiţilor din trafic: „Nu au răbdare şi nu au respect faţă de ceilalţi şoferi“

Sensul giratoriu, misterul de nepătruns pentru foarte mulţi şoferi. Cum poate fi desluşit extrem de simplu: „Încercaţi un exerciţiu de imaginaţie“

Mulţi şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent de dreapta. Tupeiştii abuzează ilegal de claxoane
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite