Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Urmele gloanţelor trase la Revoluţia din 1989 nu vor dispărea de pe clădirile din centrul Timişoarei

9
14 May 2021 15:06:30
Autor: Stefan Both
Urmele gloanţelor de pe palatul Lofler FOTO fotostefan.ro
Urmele gloanţelor de pe palatul Lofler FOTO fotostefan.ro

Răzvan Negrişanu, consilierul local USR, a depus Regulamentul pentru păstrarea urmelor Revoluţiei din decembrie 1989.

Revoluţionarul Corneliu Vaida a cerut sprijinul primăriei pentru ca urmele gloanţelor trase în decembrie 1989 să nu dispară de pe faţada clădirilor din centrul Timişoarei.
 
„Imobilele din centru sunt renovate, însă constat că, cu ocazia acestei renovări, dispar urmele de gloanţe de pe pereţi, urme care sunt mărturii istorice a celor ce s-au întâmplat acum 31 de ani. Cred că s-ar putea găsi o soluţie ca acele urme de gloanţe să fie păstrate, ca să nu se uite ce s-a întâmplat în decembrie 1989. În Calea Girocului s-au şters, pe frontispiciul Hotelului Timişoara s-au şters. Aşa, încet-încet, se vor şterge toate urmele din Timişoara şi vor rămâne doar poveştile. Unele adevărate, altele nu. M-aş bucura dacă aţi găsi o soluţie în sensul ăsta”, a susţinea Corneliu Vaida.
 
La iniţiativa lui Vaida, Răzvan Negrişanu, consilierul local USR, a depus, astăzi, la Primărie, Regulamentul pentru păstrarea urmelor Revoluţiei din decembrie 1989. 
 
„Se referă la regulile pe care trebuie să le respecte cei care iniţiază o procedură de reabilitare a unei clădiri în zona istorică, cele care au pe ele aceste mărturi, cu urme de gloanţe. În urma consultării publice am introdus şi partea de grafity-uri datând din 1989. În certificatul de urbanism se va specifica cum trebuie să se facă păstrarea acestor urme”, a spus Răzvan Negrişanu.
 
“Vă mulţumesc pentru mesajele voastre interesante şi profesioniste din care am reţinut câteva propuneri şi am modificat documentul în consecinţă. Doamna Ana Kun, am introdus la propunerea dvs şi grafittiurile datând din timpul Revoluţiei. Domnule Corneliu Vaida, am inclus printre obligaţii şi verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în documentaţia tehnică de către primărie.
 
Deşi afirm că am încredere în discernământul arhitecţilor din Timişoara, îi răspund Codruţei Negulescu că propun elaborarea unui ghid orientativ pentru a veni în ajutorul proiectanţilor şi arhitecţilor, care va reflecta experienţa altor oraşe europene de prezervare a urmelor evenimentelor istorice importante şi care va da coerenţă şi unitate acestor artefacte de pe traseul Revoluţiei din decembrie 1989.
 
Am inclus, tot la propunerea voastră, în proiectul de Regulament şi montarea unor plachete comemorative în locurile relevante de pe traseul Revluţiei din decembrie 1989.
 
Am convingerea că acest Regulament va contribui la crearea unui patrimoniu imobil al Revoluţiei în Timişoara”, a scris Răzvan Negrişanu pe pagina sa de Facebook.Vă mai recomandăm:

Controverse la Timişoara. Revoluţionarii se opun acoperirii urmelor de gloanţe din 1989, de pe clădiri
 
Chitaristul Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, va avea un monument de bronz în Timişoara
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
14.05.2021, 16:50:52

Buna idee. ,,Sa nu uiti , Darie ,sa nu uiti !.''

-3 (3 voturi)
imsi1 imsi1
14.05.2021, 16:55:42

Da da si cand am fost la Dresda nemtii inca mai pastrau niste ruine din razboi, si ce ruine ...., asa de aducere aminte. Ii drept ca erau ruinele ramase dupa bombardamentul istoric al americanilor din 1944 care se zice ca l a intrecut pe cel de la Hirosima. Acum cind au ajuns americanii au inceput sa renoveze ca nu le facea placere sa vada cea ramas in urma lor. In schimb s au apucat sa demoleze ce s a construit in DDR sa nu si aduca aminte fostii RDG isti de ce au avut. Astfel Palatul republicii unde alta data iti faceeai programare sa l vizitezi si sa iei masa la restaurant, Friedrichstadt palace de unde vedeam si noi spectacole au fost taiate cu flacara oxiacetilenica si bagate la topit ca cica erau izolate cu azbest si era periculos pt sanatate. Din considerentul asta americanii trebuiau sa l rasplateasca pe Osama bin laden ca a daramat turnurile ca si alea aveau izolatie ignifuga de azbest deci i a salvat pe aia de cancer. Vreo 6000 nu s au chinuit au mierlit o rapid da progresul cere sacrificii. In plus daca le darma primaria proprietarii nu mai incasau asigurarea si suportau si cheltuielile cu demolarea care erau uriase. Asa ca solutia aleasa a fost dpdv financiar un succes. Acum daca vor ei sa lpastreze gaurile din pereti treaba lor cu toate ca mai bine ar fi sa le faca fotografii si mulaje criminalistice si sa faca un muzeu fiindca intemperiile vor stergge toate urmele iar tinerii de azi si de miine vor crede ca s facute de sobolani ca daca nu fac armata n au de unde sa stie ce s alea gloante de mitraliera de 12,5mm sau akm de 7,62mm.

-5 (9 voturi)
apatru apatru as usual
15.05.2021, 01:37:12

imsi cap patrat nu s a tras la opera cu TAB ......in zona Soarelui da..

apatru apatru as usual
15.05.2021, 01:40:34

daca ....... s ar putea face scanarea 3 dimensionala a locurilor respective la o rezolutie de asa natura incat sa apara urmele de gloantze......eventual..... s ar putea trece la renovare. am scris Daca......

apatru apatru as usual
15.05.2021, 01:41:09

ceea ce nu inseamna ca automat e si posibil.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările