Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Vandalizare bizară într-un cimitir din Arad. S-a dorit înlăturarea unei inscripţi în limba germană de pe monumentul unor antifascişti

15
1 Jul 2019 21:01:45
Autor: Stefan Both
Monument cimitir Arad FOTO William Totok
Monument cimitir Arad FOTO William Totok

Monumentul din cimitirul din Arad a fost ridicat în memoria lui Jakob şi Johann Schmelzer, ucişi în 1944 de către trupele SS.

Jakob (născut în 01.05.1888) şi fiul său Johann Schmelzer (născut în 11.02.1911), erau doi antifascişti din Arad, care au fost executaţi pe data de 11 septembrie de către SS (Schutzstaffel), o organizaţiei paramilitară fascistă care reprezenta baza partidului nazist.

În amintirea celor doi a fost ridicat un monument în cimitirul din Sânnicolaul Mic (astăzi cartier al Aradului). 
 
Scriitorul, publicistul şi cercetătorul bănăţean William Totok, care trăieşte actualmente la Berlin, a făcut o descoperire cel puţin bizară, pe care ne-a şi semnalat-o. 
 
Persoane necunoscute au vandalizat monumentul, încercînd să distrugă inscripţia în limba germană care acum aproape că nu mai poate fi descifrată. Inscripţia din spatele monumentului a fost martelată (practic decupată) şi practic nu mai există.
 

Partea din faţă a monumentului, cu "lucrarea" de vandalizare neterminată. 


Partea din spate a monumentului a fost decupată "profesionist". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ba! ciudă
1.07.2019, 21:21:31

SS organizația paramilitară a partidului s-a dus la Arad...:( Dar de Waffen SS ați auzit stinate autor?

+1 (3 voturi)
otto willy
1.07.2019, 22:55:16

"Ba", habar n-ai de istorie, de viata si de suferinta! Incearca sa-ti umpli golul de sub calota palariei tale cu un material antiputrefactie!

+1 (5 voturi)
SpAwN 《♤♡♢♧》
1.07.2019, 21:33:24

Chestia aia de pe monument era din fer? 😋😎

+4 (6 voturi)
imsi imsi
1.07.2019, 21:33:52

Pai #rezistentii nu le prea au cu limba germana si s au gandit ca i vorba de PCR si hai cu ciocanele ca de jos ciuma rosie si traiasca fascismul care in mintea lor tulbure a fost o binefacere (vezi pozitionarile lui A. caramitru si al altor fruntasi usr) Cit despre placa din spate care a disparut aia a fost furata in scopuri lucrative de tigani care au vindut o pietrarilor tot asa cum se fura cabluri si stilpi pt ai vinde la fier vechi. Aia nu stiau sa citeasca nici in tiganeste darmite in germana.

+2 (6 voturi)
mossss ion roata
1.07.2019, 21:58:18

Decupajul profesionist arată că inscriptia a fost numai buna pentru valorificare. Altfel, niciun interes pentru ceea ce pare a fi fost în trecut o răfuială locală: cei doi "antifascişti" erau comunişti, agenţi sovietici, de etnie germană şi SS-ul le-a venit de hac în 1944, când Aradul aparţinea de Ungaria lui Ferenc Szálasi. După război, comuniştii i-au slăvit pe martiri cu un monument pe care tronează steaua sovietică şi secera şi ciocanul. Din spate, s-a furat materialul valoros. De altfel, după mine, pentru că eroi adevăraţi, anticomunişti, nu au mormânt, întregul monument fără valoare trebuie demolat cu buldozerul.

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările