Vânzătoare concediată după ce a rămas însărcinată în timp ce era în concediu maternal. Decizia instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vânzătoare din Arad a fost concediată după ce a rămas însărcinată în timp ce se afla în concediu maternal. Vânzătoarea a contestat, însă, decizia de concediere la Tribunal şi, în primă instanţă, a primit câştig de cauză.

Tribunalul Arad a pronunţat, la finalul lunii noiembrie 2020, o primă sentinţă într-un dosar în care o vânzătoare a dat în judecată firma la care a lucrat şi de la care a fost concediată după ce a rămas însărcinată în timp ce se afla în concediu maternal.

În cererea de chemare în judecată, vânzătoarea a arătat că a lucrat la firma la care a fost angajată din septembrie 2017 până în noiembrie 2018, când a intrat în concediu de creştere a copilului. În 5 august 2020, vânzătoarea a ieşit din concediul maternal, intrând de a doua zi în concediu medical pentru risc maternal, rămânând însărcinată în perioada în care a stat acasă pentru creşterea copilului.

În 1 septembrie 2020, concediul medical pentru risc maternal a fost prelungit cu o lună, până în data de 30 septembrie 2020. La două zile de la prelungirea concediului medical, vânzătoarea a fost concediată ca urmare a desfiinţării postului.

Tribunalul: concedierea a fost ilegală

În proces, vânzătoarea a arătat că angajatorului îi era interzisă concedierea sa pentru că se afla în perioada de până la 6 luni după încetarea concediului de creştere a copilului. Reclamanta a mai arătat, de asemenea, că firma „nu putea să-i înceteze contractul individual de muncă, deoarece aceasta se află într-o situaţie în care legea interzice încetarea raporturilor de muncă”.

Tribunalul Arad a admis cererea vânzătoarei şi a dispus anularea deciziei de concediere arătând că „decizia de concediere este motivată de o simplă trimitere la motive ce privesc restrângerea activităţii ori acestea nu reprezintă o dovadă pentru condiţia caracterului obiectiv al desfiinţării postului”. Cu alte cuvinte, judecătorul a reţinut că firma nu a făcut dovada că postul vânzătoarei a devenit inutil. „Nu există practic o justificare a desfiinţării postului”, a mai arătat judecătorul.

Instanţa a mai arătat că situaţiile precum aceea în care s-a aflat vânzătoarea sunt protejate de lege, fiind interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei care se află în situaţia de risc maternal. 

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Timişoara. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost obligată o procuroare să restituie diurne încasate pentru zilele de weekend şi concediu Cum s-a răzbunat un manager rămas fără slujbă. Angajatorul obligat să-i plătească „vacanţa“ de un an

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite