Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Veşti bune de la Atena. Mic dejun la Margina, pe podiumul destinaţiilor europene de turism cultural sustenabil

1
22 Oct 2021 10:17:55
Autor: Stefan Both
Ceremonia de la Atena
Ceremonia de la Atena

Proiectul timişean Mic dejun la Margina a urcat pe podiumul proiectelor câştigătoare în concursul "Destinaţia 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil" lansat de ECTN – European Cultural Tourism Network.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în 21 octombrie la Atena, Grecia, în cadrul celei de-a 14 Conferinţe Internaţionale pentru Turism Cultural în Europa, iar la categoria Walking Tourism and Slow Travel – Synergies with Cultural Tourism, proiectul Mic dejun la Margina a concurat cu două proiecte dezvoltate de Oficiul Naţional German de Turism - Campania Naţională de Promovare a serviciilor turistice durabile Feel good şi Wanderlust, cu Centrul Cultural Lopar din Croaţia – Rab(T)curse arheologice şi Consiliul Judeţean Maramureş cu Traseul Patrimoniului Muzeului Maramureşului. 
 
Premiul aduce comunei Margina din judeţul Timiş recunoaştere europeană ca destinaţie de turism cultural sustenabil certificată şi promovarea aferentă şi introduce locaţia pe o listă scurtă a celor mai bune proiecte de slow travel. 
 
“Aş dori foarte mult să menţionez faptul că acest proiect mic, derulat într-un sat din judeţul Timiş, România este unul extraordinar şi a concurat cu proiecte mari, de anvergură ale altor ţări europene. Am fost impresionaţi de munca echipei din Margina şi îi felicităm!”, a declarat Piet Jaspaert, vicepreşedinte al federaţiei Europa Nostra şi preşedinte al juriului, care a înmânat premiul alături de Manos Vougioukas, secretar general al ECTN.  

 
Proiectul Mic dejun la Margina a fost lansat de Asociaţia pentru Pomovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş în colaborare cu Centrul Turistic Margina în luna mai 2017. În primii trei ani de la lansarea sa, proiectul a determinat creşterea numărului de turişti în destinaţie de la zero (cât era în 2017) la peste 5.000 de vizitatori provenind din ţară şi din întreaga lume. 

 
Proiectul a pornit de la câteva obiective turistice existente în satele comunei Margina – Biserici de lemn, Muzeul Satului Sinteşti - şi un grup restrâns de producători locali, ajungând în timp să determine crearea primului brand turistic din judeţul Timiş: Mic dejun la Margina. 
 
“Astăzi, în ciuda pandemiei care a determinat reconfigurarea produsului sub formă de pachete ce pot fi luate de turişti acasă şi dezvoltarea unor forme de turism familial în zonă – proiectul pune în valoare mai mult ca oricând cultura şi tradiţiile locului, meşteşugurile şi gastronomia, şi a impulsionat mai mulţi localnici să renunţe la vânzarea animalelor pentru a continua tradiţionalele plimbări cu căruţa trasă de cai, a inspirat comunitatea locală să se asocieze şi să lucreze împreună, să redescopere comori ascunse în podurile caselor sub forma unor obiecte de artizanat demult uitate sau să valorifice produse locale speciale. De asemenea, proiectul a încurajat mai mulţi producători locali să îşi dezvolte afacerile şi a coagulat eforturile altora din comunele învecinate spre produs, iar investitorii nu au întârziat să apară, la Primăria Comunei Margina fiind depuse deja cereri pentru construirea unor pensiuni în zonă”, a transmis Delia Barbu, directorul Asociaţiei pentru Pomovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş. 
 
Vă mai recomandăm:

FOTO Plimbări cu căruţele şi mic dejun tradiţional la Margina. Cum a pus autostrada pe hartă o zonă uitată de lume

Turiştii olandezi s-au întors în secolul al XIX-lea într-o vizită în Ţara Făgetului FOTO
 
FOTO Cum fac turism localnicii dintr-o comună bănăţeană. Reuşesc să atragă sute de orăşeni la fiecare eveniment

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alyssa Case
22.10.2021, 12:35:39

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! MODERATORI: Inainte sa supendati acest cont, aruncati si voi o privire la respectivul grafic, si banati conturile evident platite pentru a dezinforma. Multumim. [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+7 (7 voturi)
Modifică Setările