Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Viaţa germanilor din Est, de lux faţă de ce era în România comunistă. Aveau orice, mai puţin libertatea de mişcare

32
26 Nov 2021 19:32:00
Autor: Stefan Both
Viaţa în RDG, expoziţie la Memorialul Revoluţiei
Viaţa în RDG, expoziţie la Memorialul Revoluţiei

Memorialul Revoluţiei din Timişoara a deschis programul dedicat Revoluţiei din Decembrie 1989 cu o inedită expoziţie care vorbeşte despre viaţa celor care au trăit comunismul în Republica Democrată Germană.

Republica Democrată Germană a fost înfiinţată în octombrie 1949 şi a existat până în 3 octombrie 1990. Vreme de 40 de ani, RDG avea să fie un loc aparte. Aici începea aşa numitul bloc răsăritean, comunismul, la graniţa cu partea liberă a Europei. Regimul socialist din Germania Democrată era de fap tot o dictatură, de care milioane de persoane au fugit de-a lungul deceniilor. 

GALERIE FOTO DE LA EXPOZIŢIA DIN TIMIŞOARA
 
Să stai cu capul plecat, să-ţi ţii gura şi să nu ieşi la modul neplăcut în evidenţă! Cum se putea trăi aşa pentru o perioadă îndelungată? Aparent era posibil, deoarece aşa au procedat marea majoritate a celor din Republica Democrată Germană. „Sunt pe aici unii care ar vrea să meargă prin ploaie fără să se ude”, suna un slogan în RDG. El nu doar suna a ameninţare. Era o ameninţare! 
 
Povestea germanilor din Est poate fi urmărită la Memorialul Revoluţiei, în cadrul unei expoziţii pusă la cale de Fundaţia Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German din Belin, în colaborare cu revista Stern. 
 
„În multe din aceste imagini ne regăsim şi noi, parcă citim despre perioada comunistă din România. Sunt punctate aspecte din viaţa cotidiană din RDG. Sunt subiecte precum puterea, munca, colectivitatea, tineretul, credinţa, iubirea, patria. Sunt exemple elocvente, pionierii de la ei sunt şi pionierii de la noi. Dorinţa de a face carieră era condiţionată de apartenenţa la partid. Fără să fi fost membru de partid, nu puteai face carieră nici acolo, nici aici. Totul se petrecea după dorinţa partidului. Sunt foarte multe locuri comune, ne regăsim şi noi. Aşa că această expoziţie chiar îşi are loc aici la Timişoara, în România”, a spus Gino Rado, preşedintele Memorialului Revoluţiei. 


Foto Ştefan Both 
 

„Cei care nu s-au opus regimului trăiau fără complicaţii majore”
 

Dacă noi aveam Securitatea, cei din RDG aveau şi ei o armată a ideologiei - temutul STASI care ştia tot despre locuitorii ţării.
 
„Cu toţii tânjim după o lume ideală, perfectă şi lipsită de probleme. Mulţi din Germania Democrată nu resimţeau traiul ca fiind unul sufocant. Şi-au găsit cât de cât locul într-o lume a reglementărilor atotcuprinzătoare. Cei care s-au integrat acestui stil de viaţă, cei care nu s-au opus regimului, şi-au putut trăi viaţa din leagăn, la creşă, până la sfâritul într-un cămin de bătrâni de intreprindere, fără complicaţii majore. Însă cei care oftează nostalgic după aceste vremuri apuse trec cu vedere un aspect. Cei care gândeau şi aveau un crez diferit în RDG puteau foarte rapid să intre în conflict cu instanţa supremă. Astfel de sisteme nedrepte sunt extrem de inventive în dezvoltarea de mecansime de control şi intimidare şi nu au niciun fel de scrupule în alegerea metodelor. Cei care se opuneau regimului nu aveau o viaţă uşoară”, a declarat Regina Lochner, consulul Germaniei la Timişoara. 


 

“Aveau orice, mai puţin libertatea de mişcare”
 

Spre deosebire de România, însă, în RDG nu exista nici frig, nici lipsa curent sau de alimente.
 
“În comunism nu era nicio fericire. Oamenii erau dresaţi să fie fericiţi. Şi totul începea cu copiii care învăţau la şcoală numai lucruri nemaipomenite despre perioada în care trăiau. Sigur, o mică parte din ei erau fericiţi, pentru că au făcut compromisuri majore. Erau şi oameni care aveau avantaje enorm de mari, puteau să meargă în străinătate, aveau şi mâncare mai bună.
 
Acum, în Germania de Est lucrurile stăteau un pic altfel. În România, mai ales aici la Timişoara, au murit mulţi pentru o idee. Ideea de libertate. Este cel mai important lucru pe care-l poate avea un om. În Germania de Est nu au fost ucişi oameni la căderea regimului. În RDG se trăia mult mai bine decât în România. Aveau orice, mai puţin libertatea de mişcare. Şi, cel mai important lucru, poporul german a ajuns la concluzia că au stat desttul de mult timp despărţiţi şi să se unească într-o Germanie normală.
 
Cu înţelepciunea germană, cu un cancelar ca Helmuth Khol, dar şi cu sprijinul SUA şi al URSS, prin Gorbaciov, lucrurile au evoluat bine. Sigur, cu un preţ pentru Germania Federală, care trebuia să aducă Germania de Est la nivelul Germaniei de Vest. Nu a fost uşor şi a costat mulţi bani”, a declarat Ioan Fernbach, preşedintele Forumului Democrat German din Banat.


Foto Ştefan Both
 

Primarul Timişoarei nu are amintiri despre RDG
 

De mai bine de un an, Timişoara are un primar originar din Germania. Dominic Fritz avea şapte ani când s-a destrămat RDG-ul, aşa că nu are amintiri despre cealaltă Germanie. 
 
“E mai mult decât o expoziţie. E o amintire a vremurilor trecute şi este o experienţă pe care eu nu o am. Tocmai de aceea este important să avem astfel de evenimente care aduc la suprafaţă absurdităţile dar şi normalităţile acestui sistem în care au trăit o parte din germani şi români. O încercare de a trăi o viaţă normală într-un sistem anormal şi imoral. Este o experienţă pe care germanii din partea de est şi românii o împărtăşesc. Timişoara are un oraş înfrăţit şi în fosta Germania de Est, cât şi în Germania de Vest - Gera şi Karlsruhe. Speranţa mea e să stârnim un dialog, o dezbatere despre ce putem învăţa despre aceste experienţe”, a spus Dominic Fritz.


Foto Ştefan Both
 
Regimul comunist condus de Erich Honecker s-a destrămat în 9 noiembrie 1989, când milioane de germani, din vest şi din est, au început să dărâme zidul, şi-au dat mâinile şi s-au îmbrăşiţat. Reunificarea celor două germanii s-a consenmat un an mai târziu, pe 3 octombrie 1990. Foto Ştefan Both
 
Vă mai recomandăm să citiţi:

Moştenirea otrăvită a comunismului, după 30 de ani. „Nu doar că mint acum, şi atunci erau nişte profesionişti de doi lei“
 
FOTO Zidul Berlinului, de două tone şi jumătate, a ajuns la Timişoara

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Adrian Foangӑ
26.11.2021, 19:59:31

Gogosi. Est germanii o duceau nasol. Nu chiar ca est europenii, dar nici nu "aveau tot ce doreau". Am citit cateva carti de memorii ale est germanilor care au trait vremurile alea, asa ca nu cred astfel de fonfleuri.

-13 (23 voturi)
Radu Mircea
26.11.2021, 20:14:42

Ai citit cateva carti: Arici pogonici, Piff,

-10 (22 voturi)
Brave.com
26.11.2021, 20:27:40

„Religia este o credință totalitară. Este dorința de a fi sclav. Este dorința ca să existe o autoritate inalterabilă, de necontestat, tiranică, care să te poată condamna pentru crime de gândire în timp ce dormi, care să te supună unei supravegheri totale non-stop în fiecare minut de veghe și de somn al vieții tale, înainte de a te naște. și, chiar mai rău și unde începe adevărata distracție, după ce ești mort. O Coreea de Nord cerească. Cine vrea ca asta să fie adevărat? Cine, decât un sclav, își dorește o soartă atât de îngrozitoare? Am fost în Coreea de Nord. Are un om mort ca președinte, Kim Jong-Il este doar șef al partidului și șef al armatei. El nu este șeful statului. Acel birou aparține tatălui său decedat, Kim Il-Sung. Este o necrocrație, o tanatocrație. Este unul mai puțin de o trinitate. Fiul este reîncarnarea tatălui. Este cea mai revoltatoare, absolută și inumana tiranie pe care specia umană a evoluat-o vreodată. Dar măcar poți să mori și să părăsești Coreea de Nord!” ― Christopher Hitchens

+15 (23 voturi)
Ludwig
26.11.2021, 20:41:13

Aveau 4 milioane de informatori STASI....asta nu era chiar lux...Erich Honecher a condus cu mana de fier DDR. De frica nazismului a fugit in URSS si cand a trecut granita a spus: ”acum am simt cu adevarat liber”. A fost inchis in lagar si de nazisti si trebuia sa fie gazat la dusuri cu gaz Cyclon4, dar l-au folosit ca tamplar si asa a scapat.

+11 (17 voturi)
Dab Lia
26.11.2021, 20:42:27

Germanii au avut tot timpul ce manca, alimente de baza ls preturi decente.Cu hainele stateau foarte rau, putine si scump.Cine avra valuta se descurca, erau magazine pe valuta.Era o tara gri, faceai depresie cu Trabanturile alea penibile.

+16 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările