Primarul Timişoarei Dominic Fritz a anunţat o restructurare majoră a Primăriei Timişoara, dar numai după realizarea unui audit intern care să arate cum trebuie făcută această restructurare. Între timp, Dominic Fritz a propus un proiect de hotărâre care să le permită viceprimarilor să îşi angajeze câte doi consilieri personali.
„Codul Administrativ reglementează structura cabinetelor aleşilor locali. Primarul unui municipiu reşedinţă are şase consilieri personali, iar fiecare dintre viceprimari are doi viceprimari. Eu înţeleg că varianta populistă este să se spună: de ce se adaugă poziţii şi nu se taie? O să fie o restructurare la anul. Aceasta nu este o restructurare. Doar se adaugă aceste posturi, iar eu cred că pentru o funcţie de conducere cum sunt cele de viceprimar e absolut necesară o asistenţă profesională. Mi se pare doar normal să primească şi instrumentele necesare. La anul cu siguranţă vom vedea că organigrama primăriei va fi mai suplă”, a arătat Fritz în şedinţa de Consiliu Local.
Viceprimarul Ruben Laţcău, singurul viceprimar ales până în acest moment, a anunţat că şi-a ales deja cei doi consilieri, dar nu i-a nominalizat. Laţcău a dat asigurări că e vorba de doi profesionişti, care nu vin în primărie pentru bani, ci pentru a ajuta comunitatea, salariul unui consilier personal fiind sub 4.000 de lei.
„Ce vă pot asigura este că niciunul dintre oamenii pe care intenţionez să îi angajez nu e membru de partid. Vor fi oameni care vor avea roluri tehnice. Salariile sunt destul de reduse şi asta este o piedică, dar la fel cum domnul primar a reuşit să îşi atragă oameni cu o experienţă vastă, la un salariu sub 4.000 de lei, vin nu pentru bani, ci pentru a se implica şi a depune un efort în comunitate. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul consilierilor mei”, a declarat Laţcău.
Dominic Fritz l-a completat, dând exemplul unuia dintre consilierii săi personali, care a plecat din funcţia de manager al Intel România pentru a lucra în primărie.
„Cei patru consilieri lucrează 10-11-12 ore pe zi. Unul a plecat de la Intel România ca să vină în România full-time. E posibil să atragi oameni de calitate. Am reuşit chiar şi cu acest salariu să atragem oameni de calitate. Mă surprinde şi feed back-ul pe care l-am primit din comunitate. Mi-aş dori ca în multe alte primării să fie aşa”, a declarat Fritz.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
6 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Primarul are consilieri personali, viceprimarii au consilieri personali, mai trebuie să aibă consilieri personali și consilierii municipali. Consilierii se pricep mai bine la administrație decât viceprimarii ? Atunci, dacă nu se pricep de ce-au mai candidat ? Era vorba că se va face economie prin reducere de personal. În alte țări până și viceprimarii sunt voluntari, la noi și consilierul consilierului consilierului este plătit regește.
Platesc din banul public, o sa isi ia pe langa ei o multime de trepadusi. Iar aia cu "a plecat un barosan de la Intel ca vina sa lucreze pe 4000 de lei la noi", e vrajeala. Pe langa aia 4000 o sa ia sporuri si prime de 4-5 mai mari.
Era undeva o definitie pentru functia de "curier": adj. adj. adj. adj. adj. adj. adj. adj. ministru. Teoretic e cum spuneti, dar in practica un candidat strain (in toate sensurile) a castigat o primarie romaneasca, ostila politic, etnic si personal, pe care trebuie s-o faca sa mearga. Din experienta mea chinul alegerilor e nimic fata de chinul care urmeaza dupa ce le castigi - cu schimbare, nu cu confirmarea pe vechiul post. Noul primar are nevoie de consilieri pentru el si viceprimarii sai - asta vine cu niste costuri. Vechiul primar avea o organigrama similara, dar o platea degeaba, ca el stia si decidea tot. Mai lua salariu din inca doua parti, ma intreb cum rezolva gestiunea timpului. Probabil dupa metoda "daca 24 de ore nu iti sunt suficiente, lucreaza si noaptea". De ce candideaza unii? Aici e o discutie lunga. La noi in general candideaza extremitatile curbei lui Gauss. Ma rog ca in Timisoara sa fi prins extremitatea care trebuie.
Un neamț cu gândire de român. Adică, țării câți mai mulți bugetari, tăietori de frunze la câini.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-335
Vezi toate comentariile (6)