VIDEO Cum arată Cernobîl şi zona din jurul reactorului nuclear la 33 de ani de la tragedie. Reportajul făcut de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vloggerul arădean Adrian Moldovan a vizitat oraşul părăsit Pripyat, satele Cherevach, Zalissa şi Copachi, ajungând chiar lângă sarcofagul care acoperă acum reactorul avariat de la Cernobîl.

GALERIE FOTO

Adrian Moldovan, realizatorul vloggurilor de călătorii şi aventuri „EveryDay HoliDay”, de pe Youtube (alături de soţia Alecsandra Moldovan), a plecat într-o călătorie de documentare în Ucraina, pentru a vedea cum arată Cernobîl, la 33 de ani de la tragicul accident de la reactorul numărul 4 al centralei nucleare. 

Adrian Moldovan a făcut un tur de o zi în zona de excluziune, vizitând oraşul părăsit Pripyat, satele Cherevach, Zalissa şi Copachi, a trecut prin zone intens radioactive precum Pădurea Roşie şi a ajuns chiar lângă sarcofagul ce acoperă astăzi reactorul avariat. 

A mai vizitat “ciocanitoarea”, marele radar sovietic Duga-3.

“Filmul nu este făcut în scop comercial, dorindu-se un tribut adus victimelor celui mai mare accident nuclear din istoria omenirii. Scopul nostru nu este cel de promovare a turismului în zonă, ci de a arăta cum este accolo după 33 de ani de la accident”, a transmis Adrian Moldovan, care a plecat singur în Ucraina, Alecsanda neputând pleca datorită unor probleme ivite în ultimul moment.

image

“La cererea voastră am conceput acest material mai mult ca pe un documentar decât ca pe un vlog. Dorinţa multora dintre voi a fost să povestesc într-o variantă scurtă şi concisă exact ce s-a întâmplat acolo cu 33 de ani în urmă şi să arăt cum este astăzi acolo”, a explicat Adrain Moldovan.

image



“Accesul este permis turiştilor doar în cadrul unor tururi organizate, iar controalele sunt foarte stricte. O excursie de o zi, din Kiev, costă de la 80 de dolari de persoană. Deprimanta aventură începe la limita zonei de excluziune, la punctul de control Ditratki. În momentul în care am intrat în zona de excluziune de 30 de kilometri, ne-au dat fiecăruia câte un dozimetru, iar la plecare vor măsura doza de radiaţii pe care a absorbit-o fiecare dintre noi. În afara de asta am primit şi un contor Geiger, care ne arată doza de radiaţie”, îşi începe povestea Adrian Moldovan.
 



Vloggul a fost urcat pe YouTube în 3 mai 2019 şi a fost urmărit până acum de peste 1.385.000 de persoane.

Soţii Adrian (44 de ani) şi Alecsandra (30 de ani) Moldovan realizează reportaje din călătorie în locuri exotice şi puţin vizitate. Au vizitat, printre altele, Coreea de Nord, Papua Noua Guinee, Irak sau Cernobâl.

Citiţi şi:

VIDEO Cum au reuşit doi români să viziteze Coreea de Nord: „Nu ştiu ce să spun despre sărmana ţară, dar zgârie-nori ca aceia nu avem în România

VIDEO Cum explică românii reportajul cuminte din Coreea de Nord. „Lumea se aşteaptă doar la imagini cu foamete, lagăre şi bomba atomică“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite