Timişoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Concert de excepţie la celebrarea eliberării cetăţii Timişoarei de către armata prinţului Eugeniu de Savoya

2
21 Oct 2015 10:39:39
Autor: Stefan Both
Trupa Peregrinii
Trupa Peregrinii

Trupa Peregrinii a susţinut un spectacol deosebit la Bastionul Therezia din Timişoara, în cadrul Festivalului Baroc.

Puştii de la Peregrinii au pregătit un spectacol impresionant pentru a marca 299 de ani de la eliberarea cetăţii Timişoarei de către trupele conduse de Eugeniu de Savoya. Concetul a avut loc la Bastionul Therezia, în cadrul Festivalului Baroc – care îşi propune să prezinte viaţa de zi cu zi a Cetăţii Timişoara şi a locuitorilor acesteia, înainte şi după 1716, precum şi legăturile între comunităţile prezente în zona Bantului. Peregrinii au fost însoţiţi de artiştii focului, Amaris Agni. 
 
„În urmă cu 12 generaţii, o noapte ca aceasta era luminată de focul prafului de puşcă, sute de tunuri celebrau prin salve cucerirea cetăţii otomane Timişoara, de către armata prinţului Eugen. A fost clipa care a marcat finalul unei lumi, naşterea la Timişoara a unei alte orânduiri, cea a luminilor secolului baroc”, a spus Sergiu Galiş, cunosut om de radio din Timişoara, în deschiderea spectacolului.
 
Puteţi savura spectacol de muzică veche şi foc de la Bastionul Theresia:


Citiţi şi:

Eugeniu de Savoya intră triumfător în Cetatea Timişoara: Se deschide drumul spre civilizaţia Central Europeană în Banat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pârşu
21.10.2015, 10:47:58

La cate eliberari a avut Timisoara, ar trebui sa se organizeze cate un concert special pe an. Oamenii din vestul traii au fost sclavi sub oricine a vrut...

George
21.10.2015, 11:20:45

Cu toată „sclvia" invocată de dvs. în Banat au tot venit oameni şi nu au mai plecat... Bine a fost sclav în Banat! Doar nemţii, francezii şi slovacii au vrut să plece la început, găsind aici un loc aproape impropriu vieţii normale, caracteristic. Mulţi au fost ţinuţi cu forţa de către administraţia ţării Banatului, cu ajutorul trupelor militare. Cu apă potabilă de o proastă calitate, cu cohorte de miliarde de ţânţari aducători de boli din nesfârşitele mlaştini, cu furtuni de nisip, inundaţi de revărsările braţelor rebele de apă, prădaţi de lotri, pân' la urmă au rămas în cel mai mare număr... Apoi, plecările din Banat au fost neimportante numeric faţă de sosirile in corpore, Inclusiv în timpul războaielor, şi nu au fost puţine, bănăţenii nu au plecat, decât izolat. Dacă veţi citi despre mişcările de populaţie din zonă, de-a lungul sutelor de ani, veţi avea surprize mari văzând cum „sclavii" bănăţeni nu plecau. Mai mult, soseau în Banat grupuri de oameni din alte regiuni locuite de români, unele aduse organizat, altele lundu-şi lumea în cap de bine ce le era. Asta se întâmplă şi acum, excepţie făcând exodul spre ţările vestice, urmare a politicii anti-popor şi ruşinoase făcute de puterea de la Bucureşti.

Modifică Setările