VIDEO Copii duşi la cerşit şi la căutat prin gunoaie, cu complicitatea CFR-ului: „Ştie şi conducerea regionalei, ştie şi poliţia. Nu mă iau de gât cu ei, am familie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii „Adevărul“ au descoperit o grupare de cerşetori şi căutători în gunoaie care fac naveta cu trenul, de la Recaş la Timişoara. Din grupare fac parte şi copii, iar angajaţii CFR Călători au un rol-cheie în poveste.

Este ora 9.46. Mai sunt câteva minute până la ora la care în şcoli se sună de ieşire pentru pauza mare. Trenul Regio 9573, care circulă pe ruta Caraşnsebeş-Timişoara, ajunge în penultima staţie, Gara de Est din Timişoara. Printre cei care coboară aici se numără şi un grup de aproximativ 10 persoane de etnie romă, format din femei, copii şi un bărbat. Fiecare adult trage după el un cărucior care înseamnă o ladă din plastic, pusă pe un cadru metalic cu patru roţi.

Cei zece coboară în Gara de Est şi se îndreaptă ţintă spre o ieşire „secretă“. Copiii o iau în faţă şi se strecoară pe sub pasarela metalică. Sunt urmaţi de femei, singurul bărbat din grup optând să sară gardul din beton pentru a ieşi din gară. Din două mişcări este de partea cealaltă, cu tot cu căruţul improvizat.

Cartierul Lipovei, împărţit frăţeşte

Reporterul „Adevărul“ îi urmează pe romi. Sunt grăbiţi. La una dintre intersecţii, gaşca se sparge. Două dintre femei şi bărbatul o iau la stânga. Celelalte femei, însoţite de copii, merg mai departe. Modul în care grupul se distribue în cartierul Lipovei, aflat în apropierea Gării de Est, lasă impresia că totul se desfăşoară după un plan bine stabilit. La un moment dat, din tot grupul au mai rămas împreună două femei, fiecare cu câte un copil. Cele două ajung pe strada Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Unul dintre copii, de 4-5 ani, intră la chioşcul din colţ şi cumpără trei pachete de seminţe. Un timişorean care trece prin zonă nu scapă de clasicul „îmi daţi, vă rog, un leu?“.

image

Ajunse, aşadar, pe strada Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cele două femei îşi împart strada. Cu cărucioarele şi copiii după ele, fiecare se face stăpână pe câte un trotuar, luând la rând pubelele Retim din faţa blocurilor. Femeia mai în vârstă, care îl are în custodie pe copilul cel mai mic, îl pune pe micuţ în căruţul „programat“ să oprească la fiecare tomberon. Cu ţigara în colţul gurii, femeia culege recolta din gunoaie şi o pune în căruţ, lângă copil.

„Ce? Nu avem voie la gubele?“

În timp ce „căutătorii de comori“ verifică fiecare pubelă, oamenii îşi văd liniştiţi de treburile lor. Una dintre femei găseşte la un moment dat o perche de cizme de damă. Le studiază atent. Imediat după aceea găseşte o pâine mâncată pe jumătate. Locatarii din zonă s-au obişnuit atât de tare cu „căutătorii de comori“ încât totul face parte din rutina lor. Un domn care locuieşte de 30 de ani în cartierul Lipovei le-a învăţat şi traseul.



O zi obişnuită, între blocurile din Calea Lipovei, din Timişoara FOTO Daniel Dancea

image

„Vin cu trenul de la Recaş, trec pe sub pasarelă şi vin prin tot cartierul. De după Revoluţie, cred că vin în fiecare zi. Iau pâine, tot ce găsesc, indiferent că e iarnă sau vară. În tot cartierul ăsta vin, probabil fiindcă e mai aproape de gară. Deranjează pe toată lumea, trântesc pubelele, copiii sunt mizerabili, nespălaţi, ţipă“, spune bărbatul, care mărturiseşte că a surprins şi o acţiune „în forţă“ a poliţiei. „Căutau ceva prin gunoaie. Poliţistul a deschis geamul, i-a spus ceva, le-a atras atenţia şi a plecat mai departe“, a mai povestit bărbatul.

„Fac foarte multă mizerie. Cotrobăie, scot, lasă în jur. După ce că fac mizerie mai şi cerşesc. De fiecare dată sunt cu copii“, adaugă o locatară ieşită să arunce gunoiul la scurt timp după ce pubela a fost verificată. Abordate pentru a spune de ce caută prin gunoaie, de ce îi iau pe copii după ele şi de ce nu îi trimit pe cei mici la şcoală, femeile refuză dialogul. Un băiat de 12-13 ani este categoric, ba chiar e pregătit să sară la bătaie: „Venim la gubele. Ce? Nu avem voie la gubele? Am venit cu maică-mea. Ce? E obligatoriu să mă duc la şcoală? Dacă nu vreau să mă duc la şcoală, mă obligă cineva pe mine? Eu refuz şcoala. Nu am voie să refuz şcoala sau ce? Dacă vreau, mă duc, dacă nu, nu“.

CFR îi plimbă pe romi în siguranţă

Activitatea romilor din Recaş, care îşi târăsc după ei copiii să caute prin gunoaie şi să cerşească în Timişoara, ar fi aproape imposibilă fără sprijinul CFR. Cum naveta cu autobuzul a romilor care îşi cară după ei cărucioarele pentru gunoaie ar fi imposibilă, „căutătorii de comori“ au găsit soluţia cea mai potrivită: trenul. Navetiştii sunt de-ai casei la CFR. Atunci când urcă în tren în staţia din Recaş, „naşul“ nici nu se duce să îi controleze pe romi. Una dintre femeile din grup merge în compartimentul controlorului, prezintă nişte legitimaţii de călătorie şi totul este ok. Nimeni nu verifică dacă toţi călătorii au bilete sau cum sunt transportate cărucioarele pentru gunoi, în timp ce un cetăţean obişnuit este pus la plată dacă vrea să îşi transporte, de exemplu, bicicleta cu trenul.
 

Copiii duşi „la gubele” cu complicitatea CFR

În tot acest timp, „naşul“ are o problemă cu reporterul „Adevărul“ care i-a filmat pe romi. „Aveţi autorizaţie să faceţi poze în tren?“. Întrebat de ce nu ia măsuri pentru a încerca să oprească exploatarea copiilor târâţi de părinţii lor la cerşit şi filmat cu camera ascunsă, angajatul CFR face o mărturisire. „Ştie şi Poliţia TF, şi conducerea SNCFR. Eu ce să fac? Eu am raportat. Am 20 de ţigani în tren, cinci nu au bilet. Eu nu mă iau de gât cu ei, că am familie acasă. Cine îmi creşte copilul? Ştie şi conducerea regionalei, ştie şi Poliţia Transporturilor“, declară controlorul.

CFR confirmă

La solicitarea „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al CFR, Alina Predescu, a confirmat spusele controlorului, susţinând că problema este cunoscută la nivelul conducerii CFR Timişoara, se fac acţiuni de combatere a fenomenului, dar problema se rezolvă doar pe moment. „Este vorba despre două trenuri de pe ruta Recaş-Timişoara. La nivelul conducerii sucursalei regionale Timişoara se cunoaşte acest aspect, drept pentru care există şi o monitorizare a acestei rute. În medie, de două ori pe săptămână se fac acţiuni cu Poliţia Transporturi Feroviare. În cadrul acestor  acţiuni, lucrurile se rezolvă punctual. Niciun cetăţean nu călătoreşte cu bagaj netaxat sau fără bilet. În afara acestor acţiuni, da, se pare că mai sunt. Personalul nostru feroviar este cumva în imposibilitatea de a lua măsuri. Aceşti cetăţeni nu au documente, e mai dificil. Noi facem aceste acţiuni şi de trei ori pe săptămână, dar din păcate oamenii sunt insistenţi. Poate că şi văd atunci când sunt controale şi nu se mai urcă în tren“, a declarat Alina Predescu.

Reprezentanţii Poliţiei Timiş au declarat că Poliţia Transporturi Feroviare face controale pe trenuri, urmând ca situaţia sesizată de „Adevărul“ să fie verificată. „Adevărul“ a sesizat şi Direcţia de Protecţie a Copilului, reprezentanţii instituţiei susţinând că vor transmite un punct de vedere după efectuarea verificărilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite